Otvaranje samostalne izložbe skulptura "Duh života" Marine Stoponje

od Admin u 24-09-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje samostalne izložbe skulptura "Duh života" Marine Stoponje

skulptura spirit of sudan marina stoponja

 

Otvaranje samostalne izložbe skulptura "Duh života", umjetnice Marine Stoponje, koju će otvoriti Njegova ekselencija, gospodin Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, zakazano je za srijedu 25. septembra u 20 časova u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu. Izložba je dio manifestacije Septembarski dani kulture. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

U katalogu Nikola Albaneže kaže: „Poigravanje pak značenjima, a ne samo prividima, autoričina je još u većoj mjeri istaknuta specifičnost koja bitno obilježava njenu individualnost. Na tragu pop-arta koji je od početka uzimao kao predloške banalne predmete svakodnevice i doslovno ih replicirao u umjetničkom formatu, i Marina sažetim i čistim izrazom, zasnovanim na ekonomičnosti primijenjenih sredstava, istražuje sadržaje koje nosi – jastuk.

skulptura 2 marina stoponja

Međutim, njeno je propitivanje usustavljeno u seriju i svjesno usmjereno simboličkim potencijalima izvedenih kompozicija. Konkretno; semantika je zasnovana na odnosu između asocijativnih nizova: s jedne strane jastuk uz koji vežemo nježnost, intimnost, spokoj, dok mu se s druge kontrastno dijaloški nameću različiti elementi: jabuka kao znak želje i žudnje, glava kao stilizirani odraz produhovljenosti ili sjekira kao žestoka, gruba suprotnost navede- nim „jastučnim“ atributima. Ali drama je tek jedan mogući ishod; humorni odmak neprestano čuči u prikrajku.“ 

Hrvatska umjetnica Marina Stoponja

Marina Stoponja rođena je 1959. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. Diplomirala je 1999. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na odjelu kiparstva. Član je HDLU-a od 1999. a HZSU-a od 2001. godine. 

Trenutno studira na poslijediplomskom doktorskom studiju kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Umjetničku karijeru poslijednjih nekoliko godina paralelno razvija i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

skulptura marina stoponja

Do sada je realizirala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu od kojih su i nedavno održane u Dubaiju, Zagrebu i Ras Al Khaimak.

Realizirala je desetak javnih radova u zemlji i inozemstvu. Njene skulpture nalaze se u privatnim i muzejskim kolekcijama od Hrvatske do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izložba je otvorena za posjetioce do 14. oktobra.