Počeo 69. Berlinski filmski festival

od Admin u 07-02-2019 u Film i televizija

Počeo 69. Berlinski filmski festival

prazna bioskopska sala

 

Danas počinje 69. Berlinski međunarodni filmski festival i trajaće od 7. do 17. februara. Festival će otvoriti film "Ljubaznost stranaca" (The Kindness of Strangers), danske rediteljke Lone Šerfig.

Žirijem će predsedavati francuska glumica Žulijet Binoš (Juliette Binoche), a članovi žirija su: američki filmski kritičar Džastin Čang, nemačka glumica Sandra Huler, argentnski reditelj Sebastian Lelio, američki kurator Rajenrda Roj i britanska glumica Trudi Stajler.

U glavnom programu se nalazi 17 filmova, a čak 7 filmova su režirale žene.  

Za nagrade Zlatni i Srebrni medved takmičiće se sledeći filmovi:

Uz milost Božiju 

Film Uz milost Božiju (By the Grace of God; Grâce à dieu) režirao je čuveni francuski reditelj Fransoa Ozon čiji su filmovi bili pet puta nominovani za Zlatnog medveda u Berlinu, tri puta nominovani za Zlatnog lava u Veneciji i Zlatnu palmu u Kanu, i šest puta nominovani za Evropsku filmsku nagradu i francusku nagradu Cezar.

Priča prati sudbine tri prijatelja od detinjstva, Aleksandra, Fransoa i Žila, koji upoređuju svoja životna iskustva o braku, porodici i profesiji. Najpoznatiji filmovi ovog reditelja su: Osam žena, U kući, Mlada i divna, Dvostruki ljubavnik, Franc, Bazen itd.

Eliza i Marsela 

Film španske rediteljke Izabel Kojse Eliza i Marsela (Isabel Coixet) je biografska drama o prvom istopolnom braku između dve žene koji se dogodio 1901. godine u Španiji.

Izabel Kojse je dobila nagradu Goja za scenario za dva filma: "Moj život bez mene" (2004) i "Skriveni život reči" (2006). Njen prošlogodišnji film "Knjižara" sa Emili Mortimer i Patrišom Klarkson u glavnim ulogama, bio je nominovan za nagradu Gaudi.

Grad duhova Antologija

Film Grad duhova Antologija (Ghost Town Anthology; Répertoire des villes disparues) režirao je kanadski reditelj, Denis Kote, koji je bio tri puta nominovan za nagradu Zlatni medved u Berlinu.

Radnja filma se dešava nakon tragične smrti mladog Simon Dubea, a zapanjeni stanovnici male, izolovane varošice, nisu voljni da pričaju o okolnostima koje su dovele do ove tragedije. 

Najpoznatiji filmovi ovog reditelja su: Nordijske države, Karling i Viki i Flo su videle medveda.

Gospod postoji, ime joj je Petrunija

Film Gospod postoji, ime joj je Petrunija (God Exists, Her Name Is Petrunija; Gospod postoi, imeto i' e Petrunija) makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske se bavi pričom o hraboj Petruniji, koja se na opšte iznenađenje svih, odvažila da učestvuje u jednom makedonskom običaju, netipičnom za žene. 

Najpoznatiji filmovi ove makedonske rediteljke su: Veta, Kako sam ubio sveca i Ja sam iz Titovog Velesa.

Zlatna rukavica

Film od koga se mnogo očekuje je film Zlatna rukavica (The Golden Glove; Der Goldene Handschuh) čuvenog nemačkog reditelja, turskog porekla, Fatih Akina. Film se bavi serijskim ubicom, koji seje strah među stanovnicima Hamburga, ranih sedamdesetih.

Njegov film "Glavom kroz zid" (Gegen di Wand) 2004. godine dobio je nagradu Zlatni medved, i proglašen je za najbolji evrpski film iste godine. Film "Na ivici raja" (Auf der anderen Seite) 2007. godine bio je nominovan za Zlatnu palmu u Kanu, a dobio je nagradu za najbolji scenario, dok je film "Niotkuda" (Aus dem Nichts) bio nominovan za Zlatnu palmu u Kanu, a glavna glumica Dajana Kruger je proglašena za najbolju glumicu, a dobio je  i Zlatni globus 2018. godine za najbolji strani film.

Zemlja ispod mojih stopala

Radnja filma Zemlja ispod mojih stopala (The Ground Beneath My Feet; Der Boden unter den Füßen) austrijske rediteljke Marije Krojcer (Marie Kreutzer) prati sudbinu Lole, koja pokušava da zadrži kontrolu nad svojim životom, nakon tragičnog događaja, koji je vraća u prošlost. Njen film "Bez oca" (Die Vaterlosen), 2011. godine je u Berlinu proglašen za najbolji debitantski film.

Ljubaznost stranaca

Radnja filma Ljubaznost stranaca (The Kindness of Strangers) prati sudbinu četvoro ljudi, koji prolaze kroz najveću krizu u svom životu. Film je režirala švedska rediteljka Lone Scherfig.

Njen film Obrazovanje (An Education), sa Keri Muligan i Piter Sarsgardom u glavnim ulogama, 2010. godine je imao dve nominacije za nagradu BAFTA; a njena romantična komedija Italijanski za početnike je 2001. godine osvojila Srebrnog medveda u Berlinu.

Bio sam kod kuce, ali

Nemačko-srpska koprodukcija, koju je režirala nemačka rediteljka Angele Šanalec Bio sam kod kuce, ali (I Was at Home, But; Ich war zuhause, aber) postavlja neka egzistencijalna pitanja, na koja treba da odgovore nastavnici i majka trinaestogodišnjeg dečaka, koji se vraća kući, nakon što je nedelju dana nestao bez traga i glasa.

Njeni filmovi "Plätze in Städten" i "Marseille" su bili nominovani za nagradu Un Certain Regard Award u Kanu.

Gospodin Džons

Film poljske rediteljke Agnješke Holand Gospodin Džons je film o velškom novinaru, koji je ranih tridesetih godina XX veka, objavio vest o velikoj gladi, koja vlada u Sovetskom Savezu.

Rediteljka Agnješka Holand (Agnieszka Holland) nominanovana je za Oskara za najbolji scenario za film Evropa Evropa 1992. godine; osvojila je Srebrnog medveda 2010. godine za film Tragom kostiju (Pokot) 2017. godine, a nominovana je za Zlatnog medveda 1981. godine za film Groznica (Goraczka). Njeni filmovi Olivier, Olivier i Džuli se vraća kući (Julie Walking Home) dobili su nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Öndög

Mongolski film Öndög reditelja Quan'an Wang-a prati sudbinu mladog i neiskusnog policajca i lokalnog pastira, nakon što su u stepi pronašli telo mlade žene.

Ovaj izuzetan mongolski reditelj je dobitnik Zlatnog medveda za film Tujin brak 2006. godine, Srebrnog medveda za film "Tuan yuan" 2010. godine, a njegov film "Bai lu yuan" nominovan je za Zlatnog medveda 2011. godine.

Sekunda

Film čuvenog kineskog reditelja Zang Jimoua (Zhang Yimou) Sekunda (One Second; Yi miao zhong) je film o neobičnoj vezi između jednog filmofila i beskućnice, koji se upoznaju na usamljenoj farmi. 

Njegov filmovi "Crevni sirak" (Red Sorgum) iz 1987. godine, "Priča o Kvi Džu" (The story about Qiu Ju), i "Svako je najvažniji" (Not one less) dobili su Zlatnog medveda. Filmovi "Podigni crveni fenjer" i "Put kući" dobili su Srebrnog medveda u Berlinu, a njegova tri filma su bila nominovana za Oskara za najbolji strani film, među kojima je njegov najpoznatiji film Heroj.

U krađi konja

Film U krađi konja (Out Stealing Horses; Ut og stjæle hester) norveškog reditelja Hans Peter Molanda je adaptacija istoimenog romana, koji je napisao Per Peterson. Radnja filma prati ucveljenog udovca, koga glumi Stelan Skarskard, kome se nakon jednog slučajnog susreta, vraćaju uspomene iz prošlosti.

Pirane

Italijanski film Pirane (Piranhas, a u originalu La paranza dei bambini) režirao je reditelj Klaudio Đovanezi (Claudio Giovannesi). Njegovi najpoznatiji filmovi su: Cveće, Vuk, Ali ima plave oči. Njegov nov film prati bandu tinejdžera, koja naoružana divlja ulicama Napulja, po nalogu mafijaških bosova, čija su oni "sitna riba".

Zdravo, sine

Film Zdravo, sine (So Long, My Son; Di jiu tian chang) je režirao kineski reditelj Vang Sjaošuaj (Wang Xiaoshuai), koji je do sada dva puta dobio nagradu Srebrni medved za filmove "Pekinški bicikl" i "U ljubav verujemo". Ovoga puta se bavi pričom o dva bračna para, koja su morala da se prilagode društvenim i ekonomskim promenama, koje su se dešavale u Kini od 1980. godine.

Sinonimi 

Francusko-izraelska drama Sinonimi (Synonyms) se bavi sudbinom mladog Izraelca, koji "naoružan" francusko-izraelskim rečnikom odlazi u Pariz, u želji da pobegne iz Izraela. Film je režirao izraelski reditelj Nadal Lapid, čiji su najpoznatiji filmovi: Vaspitačica, Policajac i Mali Emilov prijatelj.

Slom sistema

Film Slom sistema (System Crasher; Systemsprenger) nemačke rediteljke Nore Finšajt (Nora Fingscheidt) bavi se devetogodišnjom devojčicom po imenu Beni, koja u svojoj potrazi za ljubavlju, tera sve oko sebe u očajanje.

Priča o tri sestre

Priča o tri sestre (A Tale of Three Sisters; Kiz Kardesler) turskog reditelja Emin Alper, je priča o tri devojčice iz siromašnog sela u Anatoliji, koje usvajaju uticajne turske porodice. Njegovi najpoznatiji filmovi su: Iza brda (Tepenin Ardi), Mahnitost i Slom (Çarpisma).