BRČKO DISTRIKT

BRČKO DISTRIKT
3 zvezdica od 2 glasova

Kontakt

Grad Brčko

Brčko se nalazi na desnoj obali rijeke Save i zauzima površinu od 493,3 km², što predstavlja manje od 1 % ukupne površine Bosne i Hercegovine (51.129 km²).

Brčko distrikt je formiran 8. marta 2000. godine na cjelokupnoj teritoriji nekadašnje opštine Brčko u granicama od 1. januara 1991. godine. Važna raskrsnica puteva domaćeg i međunarodnog karaktera od istoka ka zapadu i od sjevera ka jugu definiše povoljan turističko-geografski položaj.

grad_brcko

Brčko zauzima površinu od 493 km2 (1% površine BiH) i prema neslužbenim procjenama trenutno ga naseljeva oko 100.000 stanovnika.

Brčko distrikt je skoro podjednako udaljen od tri velika industrijska, ekonomska, politička i potrošačka centra: Beograd (200 km), Zagreb (270 km) i Sarajevo (210 km), sa kojima je povezan drumski, željeznički i/ili riječno. Površina centralnog gradskog područja je 183 km².

gradska_vijecnica_na_staroj_razglednici

Prema unutrašnjim administrativnim granicama u Bosni i Hercegovini, Brčko distrikt graniči sa više opština Republike Srpske i sa dva od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, Tuzlanskim kantonom na jugozapadu i Posavskim kantonom na sjeverozapadu.
 

Geografski položaj distrikta Brčko

Smješteno u Posavini, Brčko se nalazi u prilično niskoj riječnoj dolini koja čini dio basena rijeka Save, Brke i Velike Tinje. Nadmorska visina se, zavisno od terase koju formiraju rijeke, kreće od 85 m do 200 m (85 %).

Jedini izuzetak su sjeverni obronci planine Majevice u južnom dijelu Distrikta sa nadmorskom visinom od 200-400 m.

S obzirom da se na području Brčkog susreću dva reljefna oblika - nizijski i brežuljkasti, veoma su pogodni uslovi za poljoprivredu i stočarstvo.

Klima

Brčko ima umjerenokontinentalnu klimu sa toplim ljetima i hladnim zimama i kao grad na rijeci Savi naljepši je u proljeće i jesen kada dolaze do izražaja ambijentalne vrijednosti prirodnog okruženja.

gradska_vijecnica_brcko

Srednja godišnja temperatura je oko 11 stepeni celzijusa. Godišnja količina padavina je 760 mm. Rijeka Sava je plovna više od 310 dana u godini.

Istorija Brčkog

Brčko se kao naselje i tvrđava prvi put spominje 1526. tj. 1533. godine, a prema literaturnim izvorima, kao varoš, značajnije se razvija nakon 1548. godine kada je izgrađen put od Tuzle do Brčkog. Od 8. marta 2000. godine Brčko ima status distrikta Bosne i Hercegovine i danas je primjer uspješno razvijene lokalne zajednice.

Stoljećima unazad u Brčkom su se preplitale različite kulture, tradicije i običaji koji su se baštinili i sačuvali do danas kroz aktivnosti kulturno-umjetničkih društava, udruženja i institucija iz oblasti kulture.

Brčko je danas grad sa afirmisanim kulturnim manifestacijama i sadržajima tokom cijele godine.

hram_uspenja_presvete_bogorodice_brcko

Brčko je grad sa dugom tradicijom obrazovanja. U Brčkom je 1883. godine otvorena Trgovačka škola (kao jedina u to doba u BiH) da bi 1923/24.godine osnovana Trgovačka akademija koja je 1963. godine transformisana  u Ekonomsku školu.

Od 1961. godine u Brčkom radi Viša ekonomsko-komercijalna škola, a od 1976. godine i Ekonomski fakultet.

Turističke atrakcije u Brčkom

Na nekoliko lokaliteta u Brčkom i okolini možete da izletujete, kampujete i provedete aktivan odmor u prirodi. 

Najveće turističke atrakcije u Brčkom su:

  • Trg Mladih
  • Fontana Mladosti
  • Prva pošta
  • Gradska vijećnica
  • Hram Uspenja Presvete Bogorodice
  • Crkva Presveto Srce Isusovo
  • Atik-Savska džamija
  • Fondacija Legat kuća Ekmečić

 

atik_savska_dzamija_brcko

 

Kontakt

Bulevar mira 1
76100 Brčko distrikt
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 49 240 600


Gradonačelnik Brčkog

Siniša Milić, magistar pravnih nauka

Tel: +387 49 490 013
E-mail: sinisa.milic@bdcentral.net

Mapa