Izložba "Bolnički centar br. 2 Sombor" 2021

Detalji

Nema predstojećih dešavanja

Lokacija: Trg Republike 4, Sombor

Mesto dešavanja: Gradski muzej Sombor

Kontakt

 

plakat-izlozba-bolnicki-centar-br-2-sombor-2021

 

Turistička organizacija grada Sombora vas poziva na izložbu pod nazivom "Bolnički centar br. 2 Sombor", koja će se održati od 21. oktobra do 15. novembra, u Gradskom muzeju Sombor.

 

Organizovanje Bolničkog centra br. 2 je počelo 7. novembra 1944. kada su se somborski lekari sastali u Gradskoj kući i odlučili da se, zbog blizine predstojećih dejstava u Batini, na Dunavu i Baranji, u Somboru mora organizovati pozadinska sanitetska ustanova XII korpusa Narodnooslobodilačke vojske. Njegovo formiranje, pod nazivom Bolnički centar br.2, je počelo 8. novembra i za svoje 2 godine postojanja, sadržao je nekoliko bolnica u Somboru i njegovoj okolini (Stapar, Sivac, Kula, Savino Selo). Imao je oko 2500 kreveta i bio drugi po veličini u Vojvodini. Sa završetkom Drugog svetskog rata dolazi i do njegovog postepenog rasformiranja, a 25. avgusta 1945. formirana je Vojna bolnica Bačkog područja, koja 1946. menja naziv u Vojna bolnica III jugoslovenske armije u Somboru, koja je postojala sve do jeseni 1946. kada je rasformirana, a inventar i osoblje su premešteni u Vojnu bolnicu na Petrovaradinu. Ovim će prestati da postoji i ostatak Bolničkog centra broj 2 u Somboru, u kome će ostati jedino civilna bolnica.

Izložba prati formiranje, dvogodišnji rad i rasformiranje Bolničkog centra br. 2 u Somboru, kao i pozadinske sanitetske ustanove XII korpusa Narodnooslobodilačke vojske, ustanovljene neposredno pred Batinsku bitku. Ovom prilikom moći ćete da vidite razna dokumenta i fotografije osoblja i ranjenika, kao i predmete iz Bolničkog centra kao što su: nosila, partizansko bure, bočice za lekove, bolnički bilteni, rekonstrukcija bolničke sobe, itd.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 21. oktobra u 18 časova, trajaće do 15. novembra.

Dobro došli!