GALERIJA SLIKA SAVA ŠUMANOVIĆ

GALERIJA SLIKA SAVA ŠUMANOVIĆ
5 zvezdica od 2 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Svetog Save 7
  22240 Šid
  Srbija
 • Telefon: +381 22 712 614
 • Fax: +381 22 712 614
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Ponedeljak 09:00 - 16:00
  Utorak 09:00 - 16:00
  Sreda 09:00 - 16:00
  Četvrtak 09:00 - 16:00
  Petak 09:00 - 16:00
  Subota 09:00 - 15:00

Stalna postavka slika Save Šumanovića

 

sava sumanovic

Sava Šumanović

 

Poslednjih dvanaest godina života Sava Šumanović je proveo u Šidu. Toliko dugo nikada ranije nije boravio na jednom mestu. U roditeljskoj kući pronašao je mir, sigurnost i idealne uslove za rad. Inspiracija mu nije nedostajala. Obronci Fruške Gore taman su toliki da razbijaju monotoniju ravnice, a da istovremeno ne ometaju sunce da raskošno obasjava te iste predele. Ta slika, ili ta svetlost fascinirala je Savu Šumanovića. Pronašao je svoju sudbinu ovekovečivši za sva vremena lepotu svoga zavičaja. Objedinio je u Šidu svoje prethodno znanje i iskustvo i stvorio najlepša i najzrelija dela. Bila je to savršena sinteza pariskog iskustva sa koloritom i svetlošću Srema.

zgrada spolja galerija slika sava sumanovic sid

Šumanovićevo stvaralaštvo u Šidu u potpunosti se nadovezuje na ideje koje je zastupala grupa umetnika sa kojima se družio za vreme poslednjeg boravka u Parizu, od 1929. do 1930. godine. Oni su zastupali povratak realizmu na jedan moderan način izdvojivši pri tome boju kao osnovni činilac slike. Umesto četkice koristio je slikarski nož. Umesto linije, potez kojim se boja nanosi, gradi predmet i određuje ritam i struktura. Materija je gusta, slagana sloj po sloj i zbog toga linija gubi svoju čistotu. Ta gusta materija, smireni kolorit, forma mirna samo na prvi pogled, odlike su Šumanovićevog stvaralaštva u Šidu koje je definisano kao poetski realizam.

 

rimski sarkofag galerija sava sumanovic sid

Rimski sarkofag

 

Mermerni sarkofag koji se danas čuva u Galeriji slika „Sava Šumanović“ Šid, pronađen je 1997. godine na potesu Beljnjača u Šidu.

Sarkofag potiče iz 4. veka naše ere, izrađen je od kvalitetnog belog mermera koji potiče sa austrijskih Alpa. Sarkofag je najverovatnije izrađen u sirmijumskim klesarskim radionicama.

Sanduk je ukrašen sa prednje i obe bočne strane, dok je zadnja strana neukrašena. Prednja strana je podeljena na tri polja, od kojih je središnje prazno, jer je natpis, ispisan najverovatnije bojom, vremenom nestao. U prvom polju se nalazi predstava žene u dugačkom hitonu, a u trećem polju predstava muškarca u punoj vojničkoj opremi. Na bočnim stranama sanduka se nalaze identične predstave, koje čine atributi Dionisovog kulta: dva pantera ili lavice antitetički postavljeni u odnosu na krater, iz kojeg se bokori vinova loza i potom obavija oko šipke.

Na uglovima poklopca, na akroterijama, nalaze se personifikacije odnosno geniji godišnjih doba. Predstave na zabatima poklopca su identične – meduza.

Šidski sarkofag se nalazio unutar podzemne kripte bogato ukrašene freskama i mozaicima.

U sarkofagu je verovatno bio sahranjen otac porodice, penzionisani rimski oficir, pripadnik aristokratskog sloja rimskog društva, i njegova supruga i dete.

slika tajna pod kupolom galerija sava sumanovic sid

Tajna pod kupolom

slika triptih beracice galerija sava sumanovic sid

Triptih beračice

slika lipova aleja galerija sava sumanovic sid

Lipova aleja

slika asikovanje na mesecini galerija sava sumanovic sid

Ašikovanje na mesečini

prodavnica knjiga i reprodukcija slika save sumanovica galerija sava sumanovic sid

Prodavnica

spomen kuca save sumanovica galerija sava sumanovic sid

Spomen kuća 

Dobro došli u galeriju slika "Sava Šumanović" Šid!

Mapa