KOZJI SIR GORSKI

KOZJI SIR GORSKI
5 zvezdica od 10 glasova

Kontakt

Kozji sir sa obronaka Fruške Gore

Kozji sir Gorski stiže nam sa obronaka Fruške Gore, iz sela Jazak. Proizvodi se od 100% kozjeg mleka, bez dodavanja kravljeg mleka, aditiva, boja ili konzervansa. 

koziji sirevi gorski na drvenoj dasci za sluzenje

Da bi na Vašu trpezu stigli sveži, mlekara Gorski isporučuje sireve nekoliko puta nedeljno. Kuvari najboljih restorana u Beogradu i Novom Sadu ocenili su kozji sir Gorski najvišom ocenom i redovno ga naručuju.

Farma koza

Farma koza se nalazi u selu Jazak na obroncima Fruške Gore. Na farmi se gaje vrhunska grla rase Alpina, koja daju puno mleka. Pravilna ishrana koza je omugućila da kvalitet kozjeg mleka bude vrhunski.

Mlekara Gorski

Mini mlekara Gorski je urađena po važećim propisima koji obezbeđuju maksimalnu higijenu, što je od velikog značaja i za sam kvalitet sira.
Mlekara Gorski od čistog kozjeg mleka proizvodi vrhunski kozji sir po tradicionalnom receptu. 

Dolazno mleko se prerađuje što je brze moguće i za tri dana sirevi su gotovi i spremni za isporuku, osim zrelih sireva koji odlaze na odležavanje.

Polutvrdi kozji sir

Polutvrdi kozji sir Gorski ima karakteristično zrelu aromu i blago slan, prijatno aromatičan ukus. U osnovnoj varijanti, odličan je kao dodatak svim vrstama jela.

polutvrdi_kozji_sir_gorski_na_drvenoj_dasci_uz_casu_belog_vina

Polutvrdi kozji sir je dobre teksture, može se lako seći i pogodan je za rendanje. Može te ga koristiti za sendviče, hladna jela i jela od sira, kao i za razne salate. Odličan je za predjelo, ali ga možete poslužiti na kraju obroka sa grožđem i orasima ili sa maslinama i maslinovim uljem.

Polutvrdi kozji sir sa začinskim biljem, koji proizvodi mlekara Gorski, ima fantastičan miris i ukus začinskog bilja, kao što su ruzmarin, vlašac i bosiljak. Za ljubitelje jačih aroma, namenjen je kozji sir sa tucanom paprikom. Za one koji vole aromu bibera, ova mlekara sa Fruške Gore je priremila i kozji sir sa biberom, izuzetnog ukusa. Ukoliko volite da mešate ukuse, tu je polutvri kozji sir sa brusnicom, koji je preliven medom i predstavlja pravi doživljaj za vaše čulo ukusa.

Mladi kozji sir

Mladi kozji sir je mekan, izrazito bele boje, sa primesama surutke. Odlične je teksture, što omogućava da se lako reže. Ovaj maldi sir spada u laganu hranu, tako da se može jesti samostalno, ili kao sastavni deo nekih jela. Odličan je za tople sendviče, ili kao poslastica sa voćem i žitaricama, ili muslijem. Sjajno se slaže sa paradajzom, mladim ili crvenim lukom.

Stari kozji sir

Stari kozji sir je tvrdi sir koji odležavanjem dobija ukus starog i suvog sira. Ovaj beli sir u kriškama ima jači ukus i proizveden je za ljubitelje kozjeg sira. Nakon odležavanja od par meseci ovaj sir dobija prijatan slano-kiselkast ukus sa prizvukom kozjeg mleka.

zreli_kozji_sir_gorski_na_drvenoj_dasci_sa_grozdjem

Stari kozji sir je odličan za predjelo, u raznim salatama. Odlično se kobinuje sa kruškom, a može i da se griluje. Na Novosadskom sajmu 2016. godine dobio je Veliku zlatnu medalju za kvalitet.

Kozji sir u hrastovini

Zreli kozji sir koji je odležao u hrastovini ima veoma specifičan ukus. Hrastovina je bogata taninima, poznata je po svojim antibakterijskim osobinama i iz tog razloga je dobra za zaustavljenje kvarenja.

kozji_sir_u_hrastovini_gorski

Ovaj sir ima polutvrdu konzistenciju, pikantan ukus i miris. Na Novosadskom sajmu 2017. godine dobio je Veliku zlatnu medalju za kvalitet.

Kozji sir za grilovanje

Kozji sir za grilovanje je napravljen po specijalnoj recepturi. Ima fantastičan puterast i kremast ukus.

kozji_sir_za_grilovanje_gorski

Ovaj sir može da se griluje na roštilju ili u tiganju. 

Kozji halumi sa lavandom

kozji_sir_halumi_sa_lavandom_gorski

Kozji halumi sa lavandom je sir posebno fine konzistencije, blago škripav, obogaćen nežni cvetovima lavande.

Kozji sir sa začinskim biljem u maslinovom ulju

Kozji sir sa začinskim biljem u maslinovom ulju se prodaje u staklenima teglicama zapremine 220 ml. Beli zreli kozji sir, isečen je na kockice i potopljen u malinovo ulje. Dodato je i začinsko bilje, kao što su bosiljak, ruzmarin i origano, zelene masline, čili papričic, komadići belog luka, biber u zrnu. Ovaj proizvod ne sadrži aditive i konzervanse.

Kozji sirevi i vino

Polutvrdi kozji sirevi se slažu sa belim vinima koji imaju visok alkohol i bogate kiseline. Idu odlično i uz vina koja su dugo vremena bila u bariku, kao što su Traminac, Souvignon Blanc ili Pinot Blanc. Slažu se i sa začinjenim vatreno crvenim vinom, sa slabim taninima i ne voćnim mirisom kao što je Pinot Noir.

Stari kozji sir se slaže uz crvena vina kao što su Cabernet Souvignon, Cabernet Frank, Merlo i Vranac. Kozji sir u hrastovini najbolje se slaže uz bela vina Sovinjon Blank ili Šardone. 

Mladi kozji sir se slaže uz suva, jednostavna, sveža bela vina sa mekim kiselinama, kao što su Pinot blanc, Chardonnay i Italijanski rizling. Odlično ide i uz crvena vina koja su siromašna taninima (Pinot Noir, Portogizer). Sladokusci ga mogu slagati sa bocom ružice ili sa svežim suvim šampanjcem.

Mapa