KULTURNI CENTAR SVETOZAR MARKOVIC

KULTURNI CENTAR SVETOZAR MARKOVIC
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

+381 35 221 921    direktor
+381 35 221 613    centrala

+381 35 243 863   blagajna

+381 35 221 921   fax

+391 64 2319267   direktor
      

DIPL.FILOLOG NEBOJŠA PETROVIĆ,DIREKTOR

 

Centar za kulturu SVETOZAR MARKOVIĆ

Današnji Kulturni centar Jagodine nastao je u periodu 1950-1951. godine, kada je otvorena velika sala, jedna od najlepsih i najakustičnijih dvorana u tadašnjoj Jugoslaviji. U tom periodu postavljeni su i temelji male sale, koja je završena 1964. godine. Od naredne, 1965. godine ovaj centar kulture radi u okviru Radničkog univerziteta sve do 1974, kada prerasta u Omladinski kulturni centar. U tom prostoru održavane su velike gradske manifestacije, koncerti, pozorišne predstave, bioskopske projekcije i sve ono sto je bilo sastavni deo kulturnog zivota tadasnjeg Svetozareva. Takodje u ovom prostoru davne 1972. godine osnovan je jedan od najvažnijih i danas najstarijih pozorisnih festivala uJjugoslaviji  ,,Dani komedije'', jedini žanrovski čist festival posvećen komediji.

Odlukom izvršnog odbora skupstine opštine Jagodina 1997. godine, promenjen je naziv ove ustanove u Kulturni centar, te on kao Kulturni centar ,,Svetozar Marković'' postoji i danas. 
Kulturni centar Jagodine je polivalentna ustanova kulture koja danas predstavlja središte kulturnog života Jagodine. U njoj se odvijaju pozorišni, bioskopski, likovni, dečji i zabavni programi, naučne tribine, seminari, savetovanja, đačke akademije i druge gradske manifestacije. 
Godišnje se ovde prikaže preko stotinu filmova, domaćih, stranih i dečjih, organizuju se gostovanja pozorišnih kuća iz cele Srbije, a svakog četvrtka tokom sezone u sali Kulturnog centra izvode se i pozorišne predstave gradskog pozorišta. Takodje je vrlo aktivna saradnja sa drugim pozorišnim studijima u gradu, posebno dečjim, tako da se mesečno održi u proseku desetak predstava za decu i odrasle. 
Galerijski prostor od preko 200 kvadrata ugostio je do sada mnoga poznata slikarska imena iz Srbije, a prethodnih nekoliko godina ovde su održavane i izložbe inostranih slikara ( Brazil, Rusija...i sl.) 
Kada se govori o Kulturnom centru, mora se pomenuti i organizacija Jagodinskog kulturnog leta, u okviru kog se, pod pokroviteljstvom skupštine grada, na letnjoj sceni u potoku održava između 30 i 60 programa, kao i vrlo aktivan rad kulturno-umetnickih drustava u svim selima sa područja grada i svi drugi oblici kulturnog amaterizma. 
U saradnji sa Kulturnim centrom održavaju se brojne kulturne manifestacije: Dani komedije, Festival dečijeg i omladinskog pozorišnog stvaralaštva (DOPS), Muzička jesen i druge.
,

 

 

Mapa