KULTURNI CENTAR SVETOZAR MARKOVIĆ JAGODINA

KULTURNI CENTAR SVETOZAR MARKOVIĆ JAGODINA
0 zvezdica od 0 glasova

Kontakt

  • Adresa:
    Knjeginje Milice 25
    35000 Jagodina
    Srbija
  • Telefon: +381 35 221 613
  • Fax: +381 35 221 921
  • Pošalji e-mail

Centar za kulturu Svetozar Marković Jagodina

 

 

Današnji Kulturni centar Jagodine nastao je u periodu 1950-1951. godine, kada je otvorena velika sala, jedna od najlepsih i najakustičnijih dvorana u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

U tom periodu postavljeni su i temelji male sale, koja je završena 1964. godine. Od naredne, 1965. godine ovaj centar kulture radi u okviru Radničkog univerziteta sve do 1974, kada prerasta u Omladinski kulturni centar. U tom prostoru održavane su velike gradske manifestacije, koncerti, pozorišne predstave, bioskopske projekcije i sve ono sto je bilo sastavni deo kulturnog zivota tadasnjeg Svetozareva. Takodje u ovom prostoru davne 1972. godine osnovan je jedan od najvažnijih i danas najstarijih pozorisnih festivala uJjugoslaviji  ,,Dani komedije'', jedini žanrovski čist festival posvećen komediji.

 

 

Odlukom izvršnog odbora skupstine opštine Jagodina 1997. godine, promenjen je naziv ove ustanove u Kulturni centar, te on kao Kulturni centar ,,Svetozar Marković'' postoji i danas. 

Kulturni centar Jagodine je polivalentna ustanova kulture koja danas predstavlja središte kulturnog života Jagodine. U njoj se odvijaju pozorišni, bioskopski, likovni, dečji i zabavni programi, naučne tribine, seminari, savetovanja, đačke akademije i druge gradske manifestacije. 
Godišnje se ovde prikaže preko stotinu filmova, domaćih, stranih i dečjih, organizuju se gostovanja pozorišnih kuća iz cele Srbije, a svakog četvrtka tokom sezone u sali Kulturnog centra izvode se i pozorišne predstave gradskog pozorišta. Takodje je vrlo aktivna saradnja sa drugim pozorišnim studijima u gradu, posebno dečjim, tako da se mesečno održi u proseku desetak predstava za decu i odrasle. 

Galerijski prostor od preko 200 kvadrata ugostio je do sada mnoga poznata slikarska imena iz Srbije, a prethodnih nekoliko godina ovde su održavane i izložbe inostranih slikara ( Brazil, Rusija...i sl.) 

Kada se govori o Kulturnom centru, mora se pomenuti i organizacija Jagodinskog kulturnog leta, u okviru kog se, pod pokroviteljstvom skupštine grada, na letnjoj sceni u potoku održava između 30 i 60 programa, kao i vrlo aktivan rad kulturno-umetnickih drustava u svim selima sa područja grada i svi drugi oblici kulturnog amaterizma. 

U saradnji sa Kulturnim centrom održavaju se brojne kulturne manifestacije: Dani komedije, Festival dečijeg i omladinskog pozorišnog stvaralaštva (DOPS), Muzička jesen i druge.

Mapa