NACIONALNI PARK UNA

NACIONALNI PARK UNA
5 zvezdica od 3 glasova

Kontakt

rafting-ripacki-slap-np-una

 

Ako volite avanturu i želite da doživite neizmerno uzbuđenje, okruženi nestvarnom lepotom smaragdne Une, obavezno posetite Nacionalni park "Una". Ovde vas očekuju uzbudljiv rafting, kajaking, vožnje čamacima, ronjenje, mušičarenje, vožnje bicikli, pešačenje i planinarenje kroz bujne šume, do modro zelenih slapova veličanstvenih vodopada, manastira i ostataka srednjovekovnih gradova i tvrđava.

 

 


Nacionalni park "Una" je prvi nacionalni park u Federaciji BIH, koji je proglašen 29. maja 2008. godine. Obuhvata:

 • kanjonski gornji tok reke Une uzvodno od Lohova
 • kanjon dela donjeg toka reke Unac, od njenog ušća u Unu, pa sve do Drvarskog polja
 • međuprostor između reke Une i njene pritoke reke Unac

Ovo područije predstavlja jedinstvenu prirodnu celinu, koja obuhvata kraško područije, klisure i doline reka Une i Unca, kao padine planina Plješevice, Grmeča i Osječenice.

 

Sve pripadnice lepšeg pola, koje se zovu Una, mogu ući besplatno u Nacionalni park, uz važeći dokument, koji to potvrđuje.

 

Nacionalni park "Una" ima šest ulaza. Na ulazu 6 Lohovo se nalazi i najveći broj smeštaja u kampu, sobama, privatnim apartmanima, seoskim domaćinstvima, eko selima. Ovde se takođe može uplatiti najam bicikli ili čamaca, kao i odlazak na rafting i kajaking deonicom Štrbački buk – Lohovo.

 

Gde se nalazi

mapa-np-una

Nacionalni park "Una" se nalazi na krajnjem zapadu Bosne, i pripada opštini Bihać. Okružen je planinskim masivima Plješevice na zapadu, Grmeča na severoistoku i Osječnice na istoku. 

Obuhvata površinu od 19.800 hektara između Bihaća na severu i Drvara na jugu. Nacionalni park "Una" je udaljen od Bihaća 13 km, od Drvara 32 km, Sarajeva 253 km, od Banja Luke 143 km, od NP "Plitvička jezera" 23 km, od Zagreba 145 km, od Splita 189 km, od Šibenika 166 km, od Mostara 223 km, od Trebinja 366 km, od Podgorice 461 km, i od Beograda 480 km.

Ulazi u Nacionalni park "Una" su: Gorjevac (1), Kulen Vakuf (2), Ćelije (3), Račić (4), Martin Brod (5) i Lohovo (6).

Info Point-i se nalaze na ulazima Gorjevac, Ćelije i Martin Brod, dok se uprava nalazi na adresi Bosanska 17d, 77000 Bihać.

 

Šta videti

mitra-np-una-photo-by-marceta.jpg

U Nacionalnom parku "Una" možete videti brojne vodopade na modro zelenoj Uni, a među najlepšima su: Milančev buk, Štrbački buk, Ripački slap, Dvoslap, Troslap i Loskun. U blizini Martin Broda obavezno posetite kanjon Une i Unca, najstariju prirodnu veš mašinu koju nazivaju "Bučnica", manastir Rmanj i ostatke srednjovekovnog grada Rmanj, a zatim idite na piknik na izletište "Lučica". U blizini Kulen Vakufa obiđite sojeničko naselje Japoda u selu Ripač, stari grad Ostrovicu, ostatke tvrđave Havale, ostatke grada Orašca, ostatke kule Klišević, Sultan Ahmedovu džamiju u Kulen Vakufu, kao i pravoslavne crkve Sv. Trojice u Bosanskim Doljanima i hram Preobraženja Gospodnjeg u Velikom Cvjetniću.

U blizini Nacionalnog parka možete obići i grad Bihać, u kojem se nalaze crkva Sv. Ante, Kapetanova kula, bedemi starog grada, džamija Fethije, Šatorsko jezero na planini Šator iz koga izvire Mlinski potok tj. kasnije reka Unac, planinu Osječnicu, dvorac Ostrožac sa koga se pruža prelep pogled na reku Unu, kao i Nacionalni park "Plitvička jezera".


Reka Una

Nestvarna lepota reke Une doprinela je i njenon imenovanju, jer prema jednoj legendi rimski legionar oduševljen njenom nesvakidašnjom lepotom i smargadno zelenom bojom uzviknuo je: "Una, solo una!" (prev. na srpski (Jedna i jedina).

Od svog izvora u Lici, ispod planina Plješevice i Stražbenice, u blizini mesta Donja Suvaja, koje je ustvari plavozeleno jezero dubine 205 metara i spomenik prirode, pa sve do njenog ušća u Savu, u blizini Jasenovca, reka Una ima veliki broj vodopada i brzaka gotovo celom dužinom svog toka od 212 kilometara.

Izuzetno brojne i razvijene sedrene barijere u toku reke Une predstavljaju izuzetnu retkost ne samo u Evropi, već i u svetu.

Vodopadi na reci Uni koji se nalaze na teritoriji Nacionalnog parka "Una" su:

 

Milančev buk

milancev-buk-np-una.jpg

Milančev buk je vodopad u Martin Brodu, najveći i najatrkativniji vodopad na reci Uni zbog velikog broja brzaka, kanala i rečnih ostrvaca, i uskoro bi se mogao naći na listi UNESCO-a. Pored njega kod Martin Broda se nalaze i vodopadi Jalak, Srednji i Donji buk. 

 

Štrbački buk

strbacki-buk-np-una.jpg

Štrbački buk je najviši i najspektakularniji vodopad na reci Uni, gde ćete uživati u impresivnim prizorima vode koja se obrušava sa visine od 24,5 metara.

 

Troslap

Ono što čini Troslap jednim od najlepših vodopada na reci Uni su njegove kaskade niz koju razigrano juri modro zelena voda. 

 

Reka Unac

Tok reke Unac, najvažnije pritoke reke Une, u dužini od 66 km, odlikuje veliki broj klisura. Ova planinska reka izvire ispod planine Šator na 876 m nadmorske visine, kao Mlinski potok, a zatim teče kroz klisuru Pojila, četiri kotline i tri klisure, a s obzirom da je i ponornica, pri kraju svog toka ponire a zatim se pojavljuje kod Crnog vrela, 3 km pre nego što se ulije u Unu.

 

Piknik zona "Lučica"

Piknik zona "Lučica" je omiljeno izletište, koje se nalazi u blizini Martin Broda nedaleko od ušća Unca u Unu. 

 

Kanjon Une i Unca

Kanjon Unca je prirodni geomorfološki fenomen, koji se nalazi u blizini Martin Broda. Ova najuža klisura koju pravi mala reka Unac, pritoka Une, ponegde je i dubine i do 350 m.

 

Rečica Krka

Pored reke Unac, jedna od interesantnih pritoka reke Une je i rečica Krka, koja ima tok od samo 12 kilometara. Obilazak ove rečice je prilično zahtevan, ali pruža nesvakidašnji užitak u zaista netaknutoj prirodi. 

 

Biljni i životinjski svet

U Nacionalnom parku "Una" možete videti oko 1900 biljnih vrsta a među najvažnije endemske biljne vrste spadaju: unska zvončika, bosanska perunika, lincura, pjegava lincura, runolist i klekovina bora. U parku živi veoma veliki broj životinjskih vrsta, pa se ovde mogu videti veliki vodenjak, crni daždevnjak, čovečija ribica, kao i endemske vrste kao što su: velebitska gušterica, istočne livadne gušterice, gorski žutokrug, mrki ljuskavi gušter. Ovo je takođe i stanište velikog broja sisara, od kojih mnoge imaju status zaštićenih vrsta. Tako ovde pored nekih endemskih vrsta žive i ugrožene vrste šišmiša, ali i tri najveća evropska predatora: vuk, ris i medved.

Ljubitelji posmatranja ptica, na područiju Nacionalnog parka "Una" pronaći će oko 160 vrsta ptica, a neke od najinteresantnijih su: veliki tetreb, lještarka, kosac, detlić, sova, senica, suri orao i sivi soko.


Znamenitosti

stari-grad-ostrovica-pogled-na-kulen-vakuf.jpg

Brojna arheološka nalazišta, utvrđenja i ostaci gradova, potvrda su da je prostor današnjeg Nacionalnog parka "Una" bio nastanjen još od praistorije. Ono što je karakteristično za ovo područije su drvene sojenice građene na visokim hrastovim stubovima, koje su građene iznad vode, a u kojima su živeli Japodi, narod koji je živeo na Uni poslednjih hiljadu godine stare ere.

Glavne znamenitosti koje možete obići u okviru Nacionalnog parka "Una" su:


Sojeničko naselje Japoda

Sojeničko naselje Japoda se nalazi kod sela Ripač, 5 km od Bihaća. Smatra se da je ovo područije bilo centar razvoja japodske kulture. Japodi su bili venetsko-ilirsko pleme koje je živelo na područiju između Kupe i Une i planine Velebit, sve do dolaska Rimljana.

 

Stari grad Ostrovica

U okviru Nacionalnog parka "Una", u blizini Kulen Vakufa, nalaze se i ostaci starog grada Ostrovica, koji je u 14. veku sagradio Hrvoje Vukčić - Hrvatinić, vladar zapadne Bosne i Dalmacije. Kasnije je ovaj grad, opasan zidinima viokim 10 m, pripao Mlečanima koji su vladali sve do 1462. godine, kada su ga osvojili Turci.

 

Sultan Ahmedova džamija

Sultan Ahmedova džamija u Kulen Vakufu je izuzetno vredan kulturno-istorijski objekat, koji je sazidan u periodu od 1603. do 1613. godine u vreme vladavine sultana Ahmeda I, najpoznatijeg po tome što je sazidao jednu od najčuvenijih džamija u Instanbulu - Plavu džamiju. Ono što čini ovu džamiju neobičnom su dućani i prolazi sa četiri strane, koji se nalaze ispod nje.

 

Manastir Rmanj

Manastir Rmanj je srpski srednjovekovni manastir, koji se nalazi u blizini Martin Broda. Smatra se da je zadužbina Katarine Branković, ćerke despota Đurđa Brankovića, koja je bila udata za Urliha II Celjskog. Ovo važno duhovno središte dabrobosanskih mitropolita u 17. veku, nekoliko puta je rušeno i obnavljano.

 

Srednjovjekovni grad Rmanj

U blizini Martin Broda nalaze se i ostaci srednjovjekovnog grada Rmanja, koji je podignut krajem 14. ili početkom 15. veka nedaleko od ušća Unca u Unu. Danas je grad u jako lošem stanju, a sačuvani su samo ostaci nekadašnje kule, koja je bila visoka 10 m. 

 

Tvrđava Havala

Ostaci tvrđave Havale se nalaze u blizini Kulen Vakufa. Pretpostavlja se da je ovo tursko utvrđenje sagradio sultan Ahmed III u 17. veku, kako bi se nadzirao most preko Une, Kulen Vakufa (ranije Džisr-i-kebir – Veliki most), kao i glavni put koji je povezivao Liku i Dalmaciju.

 

Ostaci grada Orašac

Ostaci grada Orašac se nalaze na uzvišenju iznad malog mesta Orašac. Grad je sagrađen u osmanlijskom periodu, između 1703. i 1730. godine, a prema predanju se vezuje za epskog junaka iz muslimanske narodne pesme, Budalinu Taleta. Od grada je najbolje očuvana kula koja je pripadala Humskoj župi.

 

Kula Klišević

Kula Klišević je jedna od kula koje su sagrađene na liniji utvrđenja koje su se protezale od Bihaća do Ostrovice. Potpuno je uništena 1941. godine, kad su je napustili poslednji stanovnici.

 

Crkva sv. Trojice

Crkva sv. Trojice je srpski pravoslavni hram u Bosanskim Doljanima, izgrađen na ruševinama kasnoantičke crkve iz perioda između 5. i 6. veka, na kojima su pronađeni fragmenti rimskog natpisa i urna japodskog tipa.

 

Bučnica

Bučnica koja se nalazi u Martin Brodu je tradicionalna sprava za pranje veša poput ćebadi, jorgana ili tepiha, kojih je nekada u ovom kraju bilo nekoliko. Ova eko mašina zbog buke koju stvara dobila je današnji naziv, i pored starog mlina, spada u turističke atrakcije ovog kraja.


Aktivnosti

Ljubitelji aktivnog odmora pronaći će mnogobrojne aktivnosti koje su ima dostupne u Nacionalnom parku "Una", kao što su:

 • Rafting
 • Kajaking
 • Ronjenje na Uni (Speed river diving)
 • Pešačenje
 • Planinarenje
 • Ribolov i mušičarenje (fly fishing)
 • Vožnja unskim lađama
 • Vožnja kanuima
 • Biciklizam

 

Manifestacije

U Nacionalnom parku, kao i u mestima u okolini, organizuju se brojne manifestacije, koje možete posetiti tokom godine. 

Glavne manifestacije su:

 • Dan grada Bihaća - 26. februar
 • Dan planete Zemlje - 22. april
 • Dan rijeke Une - 17. maj
 • Likovna kolonija za djecu u Kulen Vakufu - krajem maja
 • Bihaćko ljeto - juni/juli/august/septembar
 • Festival scenskih umjetnosti - juni/juli
 • Una regata - krajem jula
 • Međunarodni ekološki sajam EKOBIS - septembar
 • Festival zabavne muzike Bihać
 • Festival narodne muzike Bihać
 • Kulturno-umjetnička manifestacija "Ulicom Bišća" - novembar/decembar
 • Umjetnička kolonija za djecu Centra "Duga" - Kulen Vakuf - novembar

 

Mapa