POZORIŠTE PRIJEDOR

POZORIŠTE PRIJEDOR
5 zvezdica od 1 glasova

Kontakt

KONTAKT

Branislava Nušića 11
79101 Prijedor, BiH
Tel/fax: +387 52 211 116

O POZORIŠTU

Pozorište Prijedor kao institucija postoji šest decenija. Počeci pozorišnog života u Prijedoru vežu se sa nastankom i radom Srpskog-pravoslavnog crkvenog pjevačkog društva Vila, koje je utemeljeno 1885. godine kao jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Dramska sekcija koja je ubrzo oformljena i koja je djelovala u kontinuitetu sa pravom se može smatrati pretečom Pozorišta Prijedor.

Tridesetih godina 20. vijeka pozorišni život u Prijedoru najviše je bio pod uticajem Narodnog pozorišta Vrbaske banovine iz Banja Luke, koje je osnovano 1930. godine. Nakon zastoja  izazvanog ratom prvi znaci obnavljanja pozorišne aktivnosti pokazuju se već 1945. godine. U jesen, te iste godine, gašenjem Vile, dramski amateri organizuju rad unutar RKUD Mladen Stojanović.

Osnivanje Amaterskog pozorišta Prijedor, kao zasebne institucije, uslijediće 23. novembra 1953. godine, a prva ostvarena predstava bila je Podvala Milovana Glišića, u režiji Zorana Panića.

Kao normalan slijed svega što je vezano za pozorišnu djelatnost u Prijedoru, prijedorska privreda i opština izgradili su namjenski scenski objekat 1977. godine.

Pozorište Prijedor ostvaruje veliki broj vlastitih aktivnosti, domaćin je mnogim pozorišnim kućama, ali i kulturnim, političkim, privrednim i sportskim sadržajima. Takođe, Pozorište Prijedor bilježi stalna gostovanja na terenu, u susjednim opštinama i inostranstvu. Pozorište Prijedor je već nekoliko godinama domaćin i suorganizator dvije značajne republičke kulturne manifestacije: Međunarodni festival horova Zlatna vila i Književni susreti na Kozari.

58. sezona Pozorišta Prijedor je do sada najuspešnija sezona ove kulturne ustanove. Prema brojnim ocjenama, najuspešniji ansambl, ne samo u Republici Srpskoj, nego i BiH,o čemu svjedoči šest nagrada na najstarijem i najznačajnijem pozorišnom festivalu u BiH, u Jajcu. Dvije izuzetne glumačke nagrade na Međunarodnom festivalu pozorišta u Brčkom, te učešće na Sarajevskoj zimi i Međunarodnom festivalu u Klužama u Sloveniji. Za sve napore na polju razvoja i širenja kulture u gradu na Sani, Pozorištu Prijedor je 2011. godine dodijeljena Nagrada opštine Prijedor.

Mapa