SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU VRANJSKA BANJA

SPECIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU VRANJSKA BANJA
5 zvezdica od 4 glasova

Kontakt

Banjsko lečenje, smeštaj u Vranjskoj Banji, rehabilitacioni centar, fizikalna terapija


 

 

Vranjska Banja se nalazi na jugu Srbije, dvanaest kilometara jugoistočno od Vranja na nadmorskoj visini od 400 metara. Pominje se jos u povelji kralja Stefana Dušana iz XIV veka. Iznad crkve Svetog Ilije na desnoj strani reke Banjštice, nalaze se tragovi srednjevekovnog grada Izoma. Za vreme turske vladavine dolazi do stagnacije u kulturnom i privrednom razvoju i iseljavanja stanovništva. Turci su Banju nazivali Ilidžom i koristili njene termalne izvore.

Nakon oslobođenja od Turaka dolazi do razvoja banje koja u tom periodu i dobija naziv Vranjska Banja, po varošici u čijoj se blizini nalazi. Od tada kreće njen uspon, prekidan ratovima ali i lošom politikom lokalne vlasti koja je u pojedinim periodima, nanosila više štete nego neki ratovi.

Vranjska Banja je sigurno najpoznatija po svojoj vodi. To je najtoplija banja u Evropi sa temperaturom od 96°C, dok na pojedinim mestima voda izbija u vidu pregrejane pare temperature čak 111°C.

Danas Vranjska Banja predstavlja svojevrsnu ekološku oazu sa velikim potencijalom za balneološki turizam i atraktivnu destinaciju za lečenje posttraumatskih stanja i niza oboljenja, za pripremu sportista ili jednostavno prijatan kutak za odmor i rekreaciju.

"Specijalna bolnica za rehabilitaciju" je specijalizovana medicinska ustanova koja čini stub razvoja celog mesta i poseduje mogućnosti i kapacitete vredne respekta poznatih lečilišta u svetu.

Banjska voda se koristila za lečenje još u antičkim vremenima. Postoje pouzdani arheološki dokazi o postojanju rimskih termalnih naseobina koje su građene na temeljima praistorijskog naselja. Mineralni izvori za lečenje korišćeni su i u srednjem veku, kao i za vreme Turaka. Po oslobađanju od Turaka, Vranjska Banja dobija na značaju kao lečilište i turistički centar.

Sadašnja zgrada Specijalne bolnice podignuta je 1888.godine.

Redovni gosti Vranjske Banje su bili članovi obe kraljevske porodice. U njoj se od 1901.godine lečila Kraljica Draga Mašin, a od 1914. godine i Kralj Petar I Karađorđević. Vest o početku I Svetskog rata zatekla ga je u Banji, pa Kralj 1915. prekida lečenje zbog odlaska na front. Kraljeva kada se i danas čuva i koristi.
Zbog toga je Vranjska Banja jedna od retkih Kraljevskih banja u Srbiji i članica Udruženja Kraljevskih banja Srbije i Asocijacije Kraljevskih banja Evrope.

Objekat raspolaže sa 120 postelja, raspoređenih u jednokrevetne i dvokrevetne sobe, sa kupatilom i kablovskom televizijom.

U sklopu objekta nalazi se i moderan restoran u kome se služe domaći specijaliteti i hrana prilagođena potrebama gostiju.

Vranjska Banja raspolaže modernim uređajima i aparatima za primenu svih oblika i metoda lečenja iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije i to:

  • Hidroterapija - koja se obavlja u kadama sa termomineralnom vodom sa temperaturom koju podešava sam korisnik, zavisno od potrebe ili propisane terapije
  • Kineziterapija - se odvija u sali za kineziterapiju (grupna i individualna)
  • Elektroterapija - koristi moderne aparate sa svim oblicima struje gde se vrši elektrostimulacija, galvanizacija, elektroforeza. U kombinaciji sa vodom koristi se galvanska kada i četvoroćelijske kupke
  • Magnetoterapija - nisko frekventnim, visoko frekventnim i ultra visoko frekventnim magnetnim poljem
  • Masaža - ručna, vibromasaža, podvodna masaža i biserne kupke
  • Sonoterapija - primena ultrazvuka
  • Termoterapija - aplikacija peloida po segmentima
  • Fototerapija - primena UV i IC zraka
  • Laseroterapija

Specijalna bolnica za rehabilitaciju raspolaže stručnim kadrom lekara:
• 3 lekara specijalista (2 iz fizikalne medicine i rehabilitacije i 1 internista)
• 1 lekar opšte prakse
• višim fizioterapeutima, fizioterapeutima i medicinskim sestrama.

Konsultativna služba iz ortopedije i neurologije odvija se u saradnji sa lekarima Zdravstvenog centra Vranje.

Organizovana je celodnevna zdravstvena zaštita.

KONTAKT

direktor g-đa Slađana Stošić 
Tel: +381 17 7456 285   
E-mail: sladjana_stosic@yahoo.com

Mapa