TURISTIČKA ORGANIZACIJA MIONICA

TURISTIČKA ORGANIZACIJA MIONICA
4.63 zvezdica od 8 glasova

Kontakt

Turistička ponuda Mionice

Turistička organizacija Mionice bavi se promocijom turističke ponude Mionice i Banje Vrujci, organizacijom maifestacija i razvojem turizma na području mioničke opštine.

Mionica

Opština Mionica se nalazi u zapadnom delu Republike Srbije i administrativno pripada Kolubarskom okrugu. 

Opština Mionica obuhvata delove dve geografske celine: Podgorine i Kolubare. Podgorinu predstavljaju organci Maljena i Suvobora, a Kolubarski deo predstavljaju srednji i donji delovi slivova Lepenice, Ribnice i Toplice.

grad_mionica

Mionica je udaljena 92 km od Beograda, a od Valjeva 20 km. Nalazi se u blizini jedne od najznačajnijih magistralnih saobraćajnica u Srbiji "Ibarske magistral". Železnička pruga Beograd – Bar prolazi nedaleko od Mionice, kroz mesto Divci, i udaljena je 7 km od Mionice.

Šta posetiti u Mionici

Zahvaljujući bogatom kulturno-istorijskom nasleđu i prirodnnim lepotama u Mionici možete posetiti Banju Vrujce, Spomenik prirode Ribnica, Ribničku i Šalitrenu pećinu, obronke Ravne gore i Maljena, kanjon reke Ribnice. 

reka_ribnica

Ali ne propustite da posetite i brojne kulturno istorijske spomenike poput rodne kuće Vojvode Živojina Mišića u Struganiku i monumentalnog Mišićevog spomenika na trgu u Mionici, manastir u Ribnici, crkve u Mionici, Krčmaru, Vrtiglavu, Planinici, Gornjoj Toplici i Gornjem Lajkovcu. 

Opština Mionica takođe ima velike potencijale za razvoj lovnog, ribolovnog i seoskog turizma. 

Prirodne lepote Mionice

Prirodne lepote Mionice predstavljaju planine Maljen, Suvobor i Ravna Gora, reke Lepenice, Ribnice i Toplice, Spomenik prirode Ribnica, Ribnička pećina, Šalitrena pećina i još mnogo toga.

Banja Vrujci

Banja Vrujci se nalazi u blizini Mionice, na severnom podnožju planine Suvobor, na nadmorskoj visini od 179 m, u dolini reke Toplice, desne pritoke Kolubare, na prelazu oblasti Kolubare u Podgorinu. 

Termalni centar sa hotelom, bazenima, izvorom, sportskim terenima, centrom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, smešten je u maloj Topličkoj kotlini, koju uokviruju ogranci planine Suvobora, Berkovačka brda na istoku, Krstvovo brdo i Popadički bregovi. 

Banja Vrujci je udaljena 10 km od Mionice, 92 km od Beograda, 93 km od Užica, 11 km od Ljiga i 30 km od Valjeva.

reka_toplica_protice_kroz_banju_vrujci

Banja Vrujci ima 6 izvora mineralne vode i lekovito radioaktivno blato koje iz dubine iznose termalne vode i polažu ga u blizini izvora i duž reke Toplice koja protiče kroz banju. 

Lekovito blato se u Zdravstvenoj stanici "Vrujci" meša i zagreva do 60°C u specijalnim kazanima, a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenata temperatura prilagođava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle čega se ispira toplom vodom.

Spomenik prirode Ribnica

Spomenik prirode Ribnica obuhvata površinu od 28 ha, i nalazi se u ataru sela Paštrić, 9 km južno od Mionice. Reka Ribnica ovde, meandrirajući useca klisurastu dolinu u krečnjacima, koja je ponegde dubine i do 200 metara.

ribnicka_pecina

Spomenik prirode Ribnica stavljen je pod zaštitu kao jedinstveni spelološki objekat u Srbiji u kome se nalazi stanište 15 vrsta slepih miševa Chiroptera, zaštićenih kao prirodne retkosti. U neposrednoj okolini Ribničke pećine nalazi se reka Ribnica, manastir Svetog Petra i Pavla i stara škola u Paštriću, kao i 13 zaštićenih stabala lipe.

Šalitrena pećina

Na osnovu arheoloških istraživanja Šalitrena pećina predstavlja za sada najbogatije i najznačajnije paleolitsko nalazište u Srbiji, jedino gravetijensko nalazište na prostoru zapadnog Balkana, a svakako jedno od najbogatijih i najznačajnijih gornjepaleolitskih nalazišta u jugoistočnoj Evropi.

U literaturi je poznata i kao Velika Ribnička pećina, a smeštena je na levoj obali reke Ribnice, u selu Brežđe, udaljenom oko 6 km od Mionice.

Znamenitosti Mionice

Jedna od najvećih znamenitosti Mionice je svakako rodna kuća vojvode Živojina Mišića koja se nalazi nedaleko od centra sela Struganik.

rodna_kuca_vojvode_zivojina_misica 
Podignuta je kao polubrvnara-polučatmara, kakve su u ovom kraju rađene u prošlom veku i do danas je sačuvana u autentičnom stanju. 
Spomen kuća u Robajama jedan je od najznačajnijih spomenika naše novije istorije. U njoj se 18. septembra 1941 godine Josip Broz Tito sastao sa prvom partizanskom jedinicom na oslobođenoj teritoriji.

Spomenici u opštini Mionica

spomeni_vojvodi_zvojinu_misicu_na_tgu_u_mionici

 • Spomenik vojvodi Živojinu Mišiću na trgu u Mionici
 • Spomen-obeležje na Ribničkom mostu u Mionici
 • Spomenik vojvodi Živojinu Mišiću u Struganiku
 • Spomen česma vojvodi Živojinu Mišiću u Struganiku 
 • Spomenik ustanicima Kolubarske kneževine 1804 – 1815, u parku u centru Mionice
 • Spomen kapela u Brežđu posvećena palim ratnicima u balkanskim ratovima i prvom svetskom ratu

 

Crkve i manastiri u opštini Mionica

Mionički kraj krasi neprocenjivo blago srpske duhovne i kulturne baštine. Građevine stare i po nekoliko vekova daju posebnu draž ovom kraju. Posetite:

manastir_svetih_apostola_petra_i_pavla_i_stara_skola_u_pastrovicu

 • Manastir Svetih Apostola Petra i Pavla i Stara škola u Paštriću
 • Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Mionici
 • Crkva brvnara Pokrova Presvete Bogorodice u Planinici
 • Crkva Svetog Nikole u Krčmaru, po narodnom predanju, zadužbina je Kraljevića Marka
 • Velimirovi dvori - ostaci sakralnog kompleksa
 • Crkva Svete Marine u Banji Vrujci
 • Crkva Svetog Spiridona Čudotvorca u Gornjem Lajkovcu

Manifestacije u Mionici

Ne propustite brojne manifestacije u Mionici.

 • Plivanje za Bogojavljenski krst - januar
 • Prvo Međunarodno biciklističko takmičenje Trka kroz Srbiju - 06. jun
 • Forest Fest u Paštriću - jun
 • Manifestacija Mišićevi dani - jul
 • Manifestacija "Tragovima pesnika i diplomate Milana Rakića" - novembar