AGROPROTEKT DOO

AGROPROTEKT DOO
5 zvezdica od 3 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Nikole Pašića 9
  25000 Sombor
  Srbija
 • Telefon: +381 63 326 772
 • Fax: +381 25 444 905

Uvođenje Global GAP standarda

 

Agroprotekt doo iz Sombora obavlja sledeće delatnosti:

 • Vođenje zaštite bilja
 • Edukacija poljoprivrednih proizvođača
 • Izvođenje ogleda
 • Upozoravanje na pojavu štetnih organizama u poljoprivredi
 • Klopke za insekte
 • Feromoni u prodaji
 • Uvođenje GlobalGAP standarda
 • Izdavačka delatnost 

 

VOĐENJE ZAŠTITE BILJA I EDUKACIJA

Agroprotekt doo Vođenje zaštite bilja

Vođenje zaštite bilja i knjige polja za poljoprivredne proizvođače, Agroprotekt doo je vršio kod oko 140 poljoprivrednih gazdinstava u opštinama Sombor, Apatin i Kula. Takođe, Agroprotekt doo je vršio edukaciju poljoprivrednih proizvođača u opštinama Sombor, Apatin, Subotica, Novi Kneževac, Horgoš i Palić, kao i izvođenje ogleda i ispitivanja efikasnosti i doza pojedinih pesticida.

 

Agroupozorenje su stranice koje ne treba da Vas uplaše, nego da Vas upozore na trenutno stanje štetnih organizama  u poljoprivrednoj proizvodnji u realnom vremenu!

 

UPOZORENJE NA POJAVU ŠTETNIH ORGANIZAMA U POLJOPRIVREDI

Agroprotekt doo svetlosna lovka za upozorenje o insektima

Zbog veoma toplih perioda koji se javljaju poslednjih godina tokom leta, a sve češće i tokom proleća, optimalno vreme za suzbijanje gusenica se javlja i po mesec dana van uobičajenog roka.
 
Sve češće se u našim krajevima pojavljuju i leptiri selice iz Mediterana čija pojava je iznenadna i veoma masovna. Zbog svega toga, informacija o pojavi štetnih gusenica postaje neophodna.

Usluga upozorenja na pojavu štetnih gusenica je namenjena stručnjacima za zaštitu bilja i proizvođačima ratarskih i povrtarskih kultura. Ona omogućava da se pregledi biljaka na prisustvo ovih štetočina obavljaju u pravo vreme. Na taj način se i insekticidi mogu nabaviti i koristiti u pravo vreme, čime se planiraju i smanjuju troškovi i povećava efikasnost primene insekticida!

KLOPKE ZA INSEKTE

Agroprotekt doo Feromonske klopke za insekte

Većina insekata je male veličine, a na primer jaja koja bi trebali da pronađemo su jedva vidljiva golim okom. Stoga se za praćenje insekata koriste razni tipovi klopki: 

 • Feromonske klopke za insekte
 • Obojene klopke za insekte
 • Lepljive klopke za insekte

Bez obzira na to koje klopke se koriste važno je da se one postave na vreme, na mestu gde je vrsta koju želimo da pratimo najbrojnija i da se brojnost očitava redovno. Pravo vreme postavljanja se može odrediti na osnovu sume efektivnih temperatura. Podaci o sumama efektivnih temperatura za Srbiju se mogu pronaći na sajtu AGROUPOZORENJE.

FEROMONSKE KLOPKE ZA INSEKTE

Feromoni su materije koje obično ispuštaju ženke kako bi ih pronašli mužjaci. Neke vrste osete feromon suprotnog pola na velikim udaljenostima i do nekoliko kilometara. Ipak kod insekata koji mogu biti štetni to je obično nekoliko stotina metara. Feromonske klopke koriste seksualne mirise da bi privukle jedinke neke vrste insekata. Uglavnom su visoko specifične i privlače samo jednu vrstu. Postoje feromonske klopke i za veći broj insekata. Feromon u klopci privlači insekta, on ulazi u klopku u kojoj se zalepi na ploču koja je premazana posebnim lepkom koji se sporo suši. Klopka vrši svoju funkciju samo u periodu dok se oslobađaju feromoni. Najčešće se oni oslobađaju tokom 4 do 6 nedelja. Kraći period je tokom vrućina, a duži period tokom hladnijih perioda.
 
Na jedno mesto u jedan voćnjak je najbolje postaviti dve klopke za istu vrstu i tada razmak između tih klopki treba da je 15 do 20 metara. Tada je pouzdanost dobijenih podataka za taj voćnjak i tu vrstu veoma velika. Feromonske klopke su veoma osetljive i ukoliko nema ulova insekata ili je ulov jako mali, nema potrebe za zaštitiom, jer će broj oštećenih plodova od te vrste biti jako mali. U tom slučaju treba pažnju obratiti na druge vrste koje mogu biti štetne.
 
OBOJENE KLOPKE ZA INSEKTE

Obojene klopke koriste osobinu insekata da ih privlače određene boje. Obično se koriste bele, žute i plave obojene klopke. Ove klopke nisu selektivne i privlače sve insekte koje privlači obojena klopka. Površina klopke je premazana posebnim lepkom koji se sporo suši i na njoj ostaju zalepljeni. Pošto klopke postavljamo na mesto gde se štetni insekti najviše pojavljuju, najveći broj prikupljenih insekata je ciljana štetočina. Klopka vrši svoju funkciju privlačenja tokom 6 do 8 nedelja (sve dok je lepak lepljiv). Međutim, ako je broj insekata velik, oni nekada u podpunosti prekriju površinu klopke i tada je treba zameniti novom ranije.

GLOBAL GAP STANDARD

Agroprotekt doo uvođenje GlobalGAP standarda

GlobalG.A.P. standard je svetski standard koji predstavlja proizvodnju po principima Dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultur Practice).

Prema tom standardu ustanovljene su kritične tačke proizvodnje čijom kontrolom se garantuje krajnjem kupcu da je proizvod koga jede zdravstveno bezbedan, da je higijenski ispravan i da je prilikom njegove proizvodnje vođeno računa o životnoj sredini.

Proizvođači u Evropi i svetu se godinama prilagođavaju ovom standardu. Pitanje je dana kada će ovaj standard postati obaveza i kod nas. 

Agroprotekt doo Vam može pomoći da Vašu primarnu poljoprivrednu proizvodnju uskladite sa standardom GlobalG.A.P.

KONTAKT

Nikole Pašića 9
25000 Sombor

Tel/fax: +381 25 444 905

Direktor
dr Dragan Vajgand  
Mob: +381 63 326 772