Crna Gora specijalni gost na izložbi Salona "Nove Realnosti" u Parizu

od Admin u 14-10-2019 u Vesti i saopštenja

Crna Gora specijalni gost na izložbi Salona "Nove Realnosti" u Parizu

slika_natasa_djurovic_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019

Crna Gora će se prvi put predstaviti, kao specijalni gost, na oktobarskoj izložbi Salona "Nove Realnosti", koja će biti otvorena u subotu 19. oktobra u Parizu. 

Do ove saradnje je došlo posredstvom umjetnika koji živi i radi u Parizu, dr Milije Belića, koji je predložio da se Crna Gora predstavi na ovako prestižnom kulturnom događaju. Podsjećamo da je Salon "Nove Realnosti" od 20. jula do 20. avgusta imao izložbu u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Budvi, koju je otvorio Ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na ovaj način je ostvarena dragocjena saradnja između prestižnog pariškog Salona "Nove Realnosti", koji je od početka svog konstituisanja posvećen apstrakciji, i JU Muzeji i galerije Budve, odnosno veoma značajna kulturna saradnja na višem međunarodnom nivou između Francuske i Crne Gore.

slika_biljana_kekovic_1_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019  slika_biljana_kekovic_2_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019

Predsjednik Salona "Nove Realnosti", ukazao je čast direktorici JU Muzeji i galerije Budve gospođi mr Luciji Đurašković i pozvao je, da bude selektor Crne Gore, i izabere četiri umjetnika koja će se predstaviti na ovogodišnjoj prestižnoj izložbi Salona "Nove Realnosti".

Izabrana četiri umjetnika koja se bave aprstakcijom, a koji će u Parizu predstaviti svoja djela su crnogorski umjetnici: Dragan Karadžić, Nataša Đurović, Biljana Keković i Vaso Nikčević.

slika_dragan_karadzic_1_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019 slika_dragan_karadzic_2_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019
 
Želimo još jednom da istaknemo značaj Salona "Nove Realnosti", i samim tim, značaj predstavljanja crnogorskih umjetnika na takvom kulturnom događaju. 

Salon "Nove Realnosti"

Salon "Nove Realnosti" ("Réalités Nouvelles") sa radom je otpočeo poslije Drugog svjetskog rata. Ima internacionalni karakter i okuplja najeminentnije umjetnike iz cijelog svijeta. Osnovan je 1946. godine, a zastupao je ideje umjetnika kao što su Kandinski, Modrian, Malevitch i Lisitzski, šireći ideje grupa koje su prethodile i bile aktivne u prvoj polovini 20 vijeka, prevashodno „Cercle et Carré“ i „Création-Abstraction“, da bi vremenom prerasle u asocijaciju koja danas nosi ime Réalités Nouvelles. 

Grupa okuplja preko četiri stotine umjetnika, orijentisanih na apstrakciju u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije. 

slika_vaso_nikcevic_1_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019 slika_vaso_nikcevic_2_izlozba_nove_realnosti_pariz_2019

Na izložbama koje se organizuju jednom godišnje, učešće uzimaju i apstraktni umjetnici koji nisu članovi, pa su tako početkom pedesetih počeli da izlažu i jugoslovenski umjetnici Petar Omčikus, Momčilo Milovanović, Bata Mihailović, Dado Đurić, Ljubinka Jovanović, Kosa Bokšan, Milija Belić i drugi. 

Danas je Salon otvoren za sve umjetnike koji se bave apstrakcijom u bilo kom vidu likovne umjetnosti, i predstavlja "odskočnu dasku" umjetnicima za dalji uspijeh i napredak na polju apstrakcije, kao i nepresušan izvor ideja i mogućnosti.

Asocijaciju čini četrdesetak umjetnika koji biraju predsjednika, a ujedno su njeni članovi zaduženi za organizaciju salona i izložbi, kako godišnjih u Parizu, tako i širom svijeta.

Učešće na izložbi u Parizu realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Budva kao i uz podršku Ambasade Crne Gore u Francuskoj.