Otvaranje samostalne izložbe umjetnice Florencie Sangiao u Petrovcu

od Admin u 15-10-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje samostalne izložbe umjetnice Florencie Sangiao u Petrovcu

 

Otvaranje samostalne izložbe pod nazivom "Ne možeš raditi sa pola srca", umjetnice Florencie Sangiao, zakazano je za srijedu 16. oktobar u 19 časova, u Spomen domu "Crvena komuna" u Petrovcu. 

Izložbu će otvoriti književnik Đorđe V. Gregović.

Argentinska umjetnica u svom katalogu povodom izložbe "Ne možeš raditi sa pola srca" kaže: „Za mene, nužno je da je umjetnost jednostavna i iskrena. Jednostavna i iskrena poput naših osjećanja kada im se prepustimo, bez ograničenja.

watercolor_and_ink_sisterhood_florensija_sangijao_2018

Tokom mojih putovanja, u potrazi sam za slikama koje inspirišu i pokreću: kratki pogled među ljubavnicima, saučesnički osmijeh između dvoje djece, čak i usamljeni ali neustrašivi hod neke žene, nekuda. 

Mi ljudi smo sličniji nego što mislimo, kada je u pitanju suočavanje sa sopstvenim osjećanjima i to je ono što mi čini da spustim olovku na papir svaki put, sa nadom da ću uspjeti da spasim jedan magični trenutak čovječanstva od svakodnevne rutine. Nadam se da, dok dijelim moj rad, da ću ustvari podijeliti odsjaj tog trenutka koji vas podsjeća na vas, ili na poljubac, na prijatelja i na vašu čovječansku suštinu…

watercolor_ice_cream_girls_florensija_sangijao_2017

Ciklus "Ne možeš igrati sa pola srca" čine ilustracije i slike djece, uz intervjue sa djecom iz različitih zemalja i kultura, uz nadu da ću im pružiti priliku da se njihov glas čuje. Iskren i spontani glas djeteta je, po mom mišljenju, poput oaze u našim užurbanim i preokupiranim životima. Glas djeteta  pribižava nas onom, možda, izgubljenom osjećaju strastvene igre. Glas djeteta uvijek govori istinu. Ne možeš se igrati sa pola jer, da bi igrao, treba ti cijelo srce. Ne možes se igrati sa pola srca jer ne možes postati gladijator ili zmaj bez potpunog ulaska u tu beskonačnu igraonicu mašte.” 

Argentinska umjetnica Florencia Sangiao

Florencia Sangiao rođena je 1987. godine u Buenos Airesu, Argentina. Diplomirala je arhitekturu 2011. na Univerzitetu Buenos Airesa, a kasnije je završila i nekoliko radionica i kurseva slikanja, skulpture i crtanja na Nacionalnom Univerzitetu umjetnosti. 

watercolor_sounds_of_the_sea_florensija_sangijao_2018

Izlaže od 2013. godine u Argentini i inostranstvu. Tokom zadnje četiri godina, Florencia putuje širom Južne Amerike i Evrope, dok su joj poslednje prebivalište Kanarska ostrva. 

Dobitnica je mnogih nagrada od kojih izdvajamo treće mjesto na Salon Nacional de Pintura u Galerija Carlos Regazzoni u Buenos Aires 2015. godine, i nagrada u vidu samostalne izložbe na IV Međunarodnom bijenalu akta "Marko Krstov Gregović" u Petrovcu 2018 godine.