Filmovi koji bi mogli da se nađu u trci za Oskara 2020

od Admin u 18-10-2019 u Film i televizija

Filmovi koji bi mogli da se nađu u trci za Oskara 2020

 

Izuzetno je teško odrediti koji bi filmovi mogli da se nađu u trci za Oskara 2020, jer je ovo godina u kojoj su filmove snimili čuveni reditelji Martin Skorseze, Pedro Almadovar, Terens Malik, Kventin Tarantino, a pored njih su se pojavili i fimovi koji su izazvali velike polemike i oduševljenje publike i kritičara.

Ono što je za sada poznato je da će nominacije za Oskara biti poznate 13. januara 2020. godine, dok će se svečana dodela nagrade Oskar za najbolje filmove održati 9. februara 2020. godine u Dolbi teatru u Holivudu, na kojoj će biti dodeljene nagrade u 24 kategorije.

Jedna od novina ovogodišnje dodele nagrade Oskar je i promena naziva kategorije za "Najbolji film na stranom jeziku", koja će od ove godine nositi naziv "Najbolji međunarodni igrani film". 

A ovo su fimovi koji bi sledeće godine mogli da se nađu u trci za Oskara. 

Među filmovima koji bi mogli da se nađu u trci za Oskara u za najbolji međunarodni igrani film nalaze se filmovi Parazit, Jadnici, Pritka i Atlantik.
Kao glavni kandidati za nagradu Oskar, izdvojili su se filmovi: Bol i slava, Irac, Bilo jednom... u Holivudu, Skriven život, Priča o braku, Dvojica papa, Džoker, Džudi, Lep dan u komšiluku, Svetionik, Sklonište, Mačke, Male žene, Zec Džodžo, Poslednje zbogom, Ford protiv Ferarija.

Parazit 

Film Parazit (Gisaengchung) je južnokorejski kandidat, koji bi po prvi put mogao da donese Južnoj Koreji nagradu Oskar. Ovo je izuzetno filmsko ostvarenje južnokorejskog reditelja Bon Džun Hoa (Bong Joon-ho), čiji filmski opus sadrži sjajne filmove, kao što su napeti trileri Majka (Madeo) i Sećanja na ubistvo (Salinui chueok) i naučno fantastična akciona drama Ledolomac (Snowpiercer).

Parazit je tragikomična priča o porodici na ivici siromaštva, koja na svaki način pokušava da se izvuče iz beizlazne situacije, ostavljajući za sobom neizbrisiv miris bede. Ovaj film krije odgovor na pitanje da li je moguće u društvu stvoriti idealnu simbiozu u kojoj bi se između domaćina i parazita stvorio odnos povoljan za sve. 

Da li je činjenica, da je film Parazit ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, koji je izazvao i izuzetnu zainteresovanost publike na festivalu u Torontu, dovoljna da bi film dobio nagradu Oskar, ostaje nam samo da se nadamo.

plakati_filmovi_oskar_2020_1

Bol i slava

Film Bol i slava (Pain & Glory), proslavljenog španskog reditelja Pedra Almadovara, koji su Beograđani mogli da vide letos na Zemun festu, verovatno će se naći u trci za Oskara, kao španski kanditad za ovu prestižnu filmsku nagradu. Pedro Almadovar u kolekciji nagrada koje je dobio tokom svoje karijere, već ima jednog Oskara za originalni scenario za film Pričaj s njom (Hable con ella), koji je dobio 2003. godine.

Svoju prvu nominaciju za Oskara verovatno bi mogao da očekuje i proslavljeni glumac Antonio Banderas, koji glumi glavu ulogu u ovom filmu, s obzirom da je u Kanu dobio nagradu za najboljeg glumca za ulogu ostarelog reditelja koji se priseća svog života.

Radnja filma Bol i slava je donekle inspirisana životom slavog reditelja, u kome se on na dirljiv način priseća svojih životnih izbora, svog detinjstva i svoje majke.

Irac

Film Irac (The Irishman) slavnog reditelja Martina Skorsezea, mogao bi se pridružiti spisku njegovih kultnih filmova kao što su Taksista, Razjareni bik, Dobri momci, Bande Njujorka, Doba nevinosti, Dvostruka igra...

Ovaj film je bio dugo očekivan, a kada se pojavio izazvao je izuzetne kritike i oduševljenje publike. Robert de Niro, koji glumi glavnu ulogu u ovom filmu, u razgovoru kod britanskog voditelja Grahama Nortona, prošlog petka, izjavio je da je ideju o ovom filmu dobio kada je pročitao roman Čarlsa Branta (Charles Brandt) "Čuo sam da farbaš kuće" (I Heard You Paint Houses), i to predložio svom dugogodišnjem prijatelju Skorsezeu, iako su već radili na nekom drugom zajedničkom projektu.

Film Irac se bavi ubistvom sindikalnog vođe Džimija Hofe, koga glumi Al Paćino, a pored Robert de Nira, koji glumi ostarelog plaćenog ubicu, u filmu glume i Džo Peši i Harvi Kajtel. 

Kada je nagrada Oskar u pitanju, Martin Skorseze ima samo jednog osvojenog Oskara za najbolju režiju za film Dvostruka igra (The Departed), koji je dobio 2007. godine, i pet nominacija za najbolju režiju za filmove Razjareni bik (1980), Poslednje Hristovo iskušenje (1988), Dobri momci (1990), Bande Njujorka (2002), Avijatičar (2004) i Vuk sa Vol Strita (2013); kao i po jednu nominaciju za najbolji film Hugo (2011) i najbolji adaptirani scenario za film Doba nevinosti (1993). 

Ukoliko bi dobio nominaciju za Oskara, Robert de Niru bi to bila osma nominacija, a u svojoj kolekciji prestižnih nagrada on već ima dva osvojena Oskara za filmove Kum 2 (1974) i Razjareni bik (1980).

Za razliku od njega Al Paćino ima samo jednog osvojenog Oskara za film Miris žene (1992) i sedam nominacija za glavnu i sporednu ulogu, tako da bi mu ovo bila deveta nominacija za Oskara.

Bilo jednom... u Holivudu

Deveti film proslavljenog reditelja Kventina Taratina, Bilo jednom... u Holivudu (Once Upon a Time in Hollywood), kojeg ste letos mogli da odgledate u bioskopima, izazvao je različite reakcije kritičara i publike. 

S obzirom da se film bavi Holivudom kasnih šezdesetih, vrlo je verovatno da će se ovaj film naći u trci za Oskara. Film prati sudbine ostarele televizijske zvezde, koga glumi Leonardo Dikaprio i njegovog dublera, kaskadera Klifa Buta, koga glumi Bred Pit.

Kventin Tarantino već ima dva Oskara za najbolji originalni scenario za filmove Petparačke priče (Pulp Fiction) iz 1994. godine i Đangova osveta (Django Unchained) iz 2012. godine, kao i dve nomiacije za najbolju režiju za Petparačke priče i Prokletnici (Inglourious Bastards) iz 2009. godine.

Da li će neko iz slavne glumačke trojke ovog filma dobiti neku nominaciju za Oskara, ostaje nam da vidimo. 

Leonardo Dikaprio je tek nakon pete nominacije dobio svog prvog Oskara za film Povratnik (The Revenant) iz 2015. godine, a bio je nominovan za filmove: Šta izjeda Giberta Grejpa? (What's Eating Gilbert Grape) iz 1993. godine, Avijatičar (The Aviator) iz 2004. godine, Krvavi dijamant (Blood Diamond) iz 2006. godine i Vuk sa Vol Strita (The Wolf of Wall Street) iz 2013. godine.

Bred Pit, nažalost do sada nije imao sreće, kada je u pitanju nagrada Oskar, bar kad je u pitanju nagrada za glavnu mušku ili sporednu ulogu. Jedinog Oskara kojeg je osvojio je za najbolji film 12 godina ropstva (12 Years a Slave) iz 2013. godine, a bio je nominovan tri puta za filmove 12 majmuna (Twelve Monkeys) iz 1995. godine, Neobični slučaj Bendžamina Batona (The Curious Case of Benjamin Button) iz 2008. godine i Formula uspeha (Moneyball) iz 2011. godine. Ove godine Bred Pit bi mogao dobiti nominacije za dva filma: Bilo jednom...u Holivudu i Ad Astra.

Ukoliko bi dobila nominaciju za Oskara, za mladu australijsku glumicu, Margot Robi, koja u ovom filmu glumi tragično nastradalu glumicu Šeron Tejt, to bi bila njena druga nominacija, jer je prvi put bila nominovana za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Ja, Tonja (I, Tonya) iz 2017. godine.

plakati_filmovi_oskar_2020_2

Skriven život

Nov film kultnog reditelja Terensa Malika Skriven život (A Hidden Life) je ratna drama, koja se bavi istinitom pričom o austrijancu Francu Jegeršteteru (Franz Jägerstätter), koji je odbio da se bori na strani nacista, a koji je 2007. godine proglašen za sveca. Film je u Kanu dobio nagradu Fransoa Šale, koja se dodeljuje filmovima koji afirmišu novinarstvo i životne vrednosti.

Terens Malik do sada nije dobio ni jednu nagradu Oskar, ali je dva puta bio nominovan za filmove Tanka crvena linija (The Thin Red Line) iz 1998. godine, i Drvo života (The Tree of Life) iz 2011. godine.

U filmu Skriven život glume izuzetna glumačka imena, a u glavnoj ulozi je nemački glumac August Dil (August Diehl), koga je američka publika zapazila u filmovima Falsifikator (Die Fälscher) i Prokletnici (Inglourious Bastards). Pored njega glume austrijska glumica Valeri Pahner (Valerie Pachner), slavni švedski glumac Majkl Najkvist (Michael Nyqvist), koji je nažalost preminuo 2017. godine, izuzetan belgijski glumac Matijas Šunarts (Matthias Schoenaerts) i sjajni Bruno Ganc (Bruno Ganz).

Priča o braku

Film Priča o braku (Marriage Story), reditelja Noe Baumbaha (Noah Baumbach) je dirljiva priča o raspadu jednog braka, u kojem su sjajne uloge odigrali Adam Drajver, Skarlet Johanson i Lora Dern. 

S obzirom da se reditelj i scenarista Noa Baumbah već bavio temom raspada braka, i kakve on posledice ostavlja na decu u svom filmu Lignja i kit (The Squid and the Whale), za koji je 2006. godine dobio nominaciju za najbolji originalni scenario, sasvim je moguće da će se i ovog puta naći u trci za Oskara.

Vrlo je verovatno da će glavni i sporedni glumci ovog filma dobiti nominacije za Oskara, tako bi Adam Drajveru to bila druga nominacija, s obzirom da je u januaru ove godine bio prvi put nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Crni klanovac (BlacKkKlansman). 

Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) do sada nikada nije bila nominovana za Oskara, pa bi ovo bila njena prva nominacija. Do sada je četiri puta bila nominovana za Zlatni globus: 2003. godine za glavnu ulogu u filmovima Izgubljeni u prevodu (Lost in translation) i Devojka sa bisernom minđušom (Girl with Pearl Earring); 2005. godine za glavnu žensku ulogu u filmu Ljubavna pesma za Bobija Longa (A Love Song for Bobby Long), i 2006. godine za sporednu žensku ulogu u filmu Vudija Alena Završni udarac (Match Point). 

Za razliku od nje, Lora Dern (Laura Dern) je do sada bila dva puta nominovana za Oskara za filmove Rambling Rose (1991) i Divljina (Wild) iz 2014. godine.

Dvojica papa

Postoje indicije da bi se film Dvojica papa (The Two Popes), čuvenog brazilskog reditelja Fernanda Meireljesa, mogao naći u ovogodišnjoj trci za Oskara. Film se bavi istinitom pričom o susretu Pape Benedikta i budućega Pape Franje, koji se dogodio 2012. godine, i uzburkao čitav svet. Ovaj istorijski susret dvojice papa je jedinstven događaj u istoriji hiršćanske religije, koji je doneo značajne promene u katoličkoj crkvi. 

Reditelj Fernando Meireljes se proslavio čuvenim filmom Grad bogova (City of God) iz 2002. godine, za koji je 2004. godine bio nominovan za Oskara za najbolju režiju. Njegov sledeći film Brižni baštovan (The Constant Gardener) iz 2005. godine, doneo mu je nominaciju za Zlatni globus, dok je Rejčel Vajs nagrađena Oskarom za najbolju sporednu žensku ulogu.

Dvojicu papa glume dva izuzetna britanska glumca Entoni Hopkins i Džonatan Prajs.

Ser Entoni Hopkins (Anthony Hopkins) je dobio Oskara 1992. godine za najbolju glavnu mušku ulogu u čuvenom filmu Kad utihnu jaganjci (The Silence of the Lambs), a nakon toga bio je još tri puta nominovan za Oskara za filmove Ostaci dana (The Remains of the Day) iz 1993, Nikson iz 1995, i Amistad iz 1997. godine.

Džonatan Prajs do sada nije bio nominovan za Oskara, mada ga pamtimo po izuzetnim ulogama u filmovima Glengeri Glen Ros, Karington, Žena, ali i kao vrhovnog sveštenika u seriji Igra prestola (Game of Thrones).

plakati_filmovi_oskar_2020_3

Džoker

Najkontraverzniji film, koji bi moga da se nađe u ovogodišnjoj trci za Oskara, svakako je film Džoker (Joker), koji se već prikazuje u bioskopima. Ovaj brutalan film o komičaru koji objavljuje rat bezdušnom društvu Gotam citija, koje ga je čitavog života odbacivalo i maltretiralo, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Publika je podeljena, oni kojima je film previše brutalan, napuštaju bioskopske sale, dok one koje je film oduševio jedino brine činjenca da su sve vreme navijali za negativca.

Da li je nagrada Zlatni lav koju je film osvojio na Filmskom festivalu u Veneciji, dobar znak da će se ovaj film reditelja Tod Filipsa (Todd Phillips), naći u trci za Oskara u glavnoj kategoriji za najbolji film, veliko je pitanje. 

Ono što je svakako vrlo verovatno je da bi izuzetan glumac Žoakin Feniks (Joaquin Phoenix), mogao da dobije svoju četvrtu nominaciju za Oskara, a da li će konačno dobiti i Oskara za ulogu Džokera, koju je 2009. godine dobio posthumno glumac Hit Ledžer, ostaje nam da vidimo. 

Žoakin Feniks je do sada bio tri puta nominovan za Oskara i to 2001. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu Gladijator (Gladiator), 2006. godine za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Hod po ivici (Walk the line) i 2013. godine za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Master (The master).

Džudi

Film Džudi (Judy) mogao bi da se nađe u trci za Oskara, zahvaljujući maestralnoj glumi američke glumice Rene Zelveger, koja u filmu glumi čuvenu Džudi Garland (Judy Garland), na kraju njene karijere.

Rene Zelveger (Renée Zellweger) je nakon dve nominacije za glavnu žensku ulogu u filmovima Dnevnik Bridžt Džons i Čikago, dobila Oskara 2004. godine za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Hladna planina (Cold Mountain).

Postoji mogućnost da nominaciju za najbolji adaptirani scenario dobije i scenarista ovog filma, Tom Edž, koji se proslavio scenariom za seriju Kruna (The Crown). On je adaptirao pozorišnu dramu Pitera Kviltera (Peter Quilter) "Kraj duge" ("End of the Rainbow"), koja se bavi poslednjim koncertima proslavljene glumice Džudi Garland 1968. godine u Londonu.

Lep dan u komšiluku

Možda je ovo godina u kojoj će Tom Henks dobiti svoju šestu nominaciju za Oskara, za ulogu u filmu Lep dan u komšiluku (A Beautiful Day in the Neighborhood), u kome glumi televizijsku zvezdu Freda Rodžersa.

Iako je rešio da više ne glumi poznate ličnosti, poput kapetana Salija, Volt Diznija i drugih, mlada rediteljka Mariela Heler (Marielle Heller) uspela je da ga ubedi da prihvati ovu ulogu u njenom trećem filmu. Njena prethodna dva filma su bila izuzetno zapažena, a film Da li mi ikada možeš oprostiti?, imao je čak tri nominacije za Oskara.

Film Lep dan u komšiluku prati istinitu priču o prijateljstvu između Freda Rodžersa i novinara Toma Junoda, koga glumi britanski glumac Metju Ris (Matthew Rhys), koji se proslavio ulogom ruskog špijuna u popularnoj američkoj seriji Amerikanci (The Americans).

plakati_filmovi_oskar_2020_4

Sklonište

Ukoliko ste gledali sjajnu HBO seriju Najači glas sa Rasel Krom u glavnoj ulozi, onda će vam radnja filma Sklonište (Bombshell), biti poznata. Film je snimljen po istinitom događaju, kada se šef kablovske televizije Foks Njuz, Rodžer Ejls, koga u filmu glumi Džon Litgou, našao usred medijskog skandala, zbog optužbi žena zaposlenih u Foksu za seksualno uzenemiravanje.

Film Sklonište je izazvao odlične reakcije publike i kritičara, a posebno su zapažene uloge Šarliz Teron (Charlize Theron), koja glumi novinarku Foksa Megan Keli, Nikol Kidman (Nicole Kidman), koja glumi američku voditeljku Grečen Karlson, koja je i pokrenula tužbu protiv televizijskog mogula, dok Margo Robi glumi izmišljen lik, koji se zasniva na više novinarki Foksa.

Šarliz Teron je dobila Oskara za glavnu žensku ulogu u filmu Monstrum (Monster) i nominaciju za film Zemlja na severu (North Country). Nikol Kidman takođe ima jednog Oskara za ulogu Virdžinje Vulf u filmu Časovi (The Hours) i tri nominacije za filmove Mulen Ruž, Put u nepoznato i Lav.

Ono što je svakako zanimljivo je da je režiser ovog filma Džej Rouč (Jay Roach) poznat po velikim bioskopskim hitovima Ostin Pauers, Njeni roditelji (Meet the Parents) i Upoznaj Fokerove (Meet the Fockers).

Zec Džodžo

Film Zec Džodžo (Jojo Rabbit) reditelja Taika Vaititija (Taika Waititi), je crna komedija o malom naci dečaku koji saznaje da njegova majka krije jevrejsku devojčicu u njihovom domu. Film je na filmskom festivalu u Torontu dobio nagradu za najpopularijni film festivala (Grolsch People's Choice Award), koju su pre njega osvajali filmovi koji su proglašeni za najbolji film godine, poput filmova La La Land i Zelena knjiga, što je svakako indicija, da bi se ovaj neobiča film, mogao naći u trci za Oskara.

Ovaj novozelandski reditelj je do sada snimio nekoliko filmova, a među njima su kratki film Dvoje kola, jedna noć, za koji je dobio Oskara 2005. godine, kao i sjajan film Lov na divljake iz 2016. (Hunt for the Wilderpeople). U filmu Zec Džodžo, pored taletovanog dečaka glumca Romana Griffin Dejvisa, Skarlet Johanson i komičarke Rebel Vilson, reditelj ovog filma glumi Adolfa Hitlera.

Male žene

Da li će se nova adaptacija romana Male žene (Little Women), američke kjniževnice Lujze Mej Alkot, koju potpisuje Greta Gervig, naći u trci za Oskara, saznaćemo tek u decembru, kada će film početi sa prikazivanjem u bioskopima. 

Ono što je za sada poznato je da u filmu glumi sjajna glumačka postava: Serši Ronan, Timoti Šamale, Ema Votson, Meril Strip i Lora Dern.

Ukoliko se film nađe u trci za Oskara, rediteljki Greti Gervig to bi bila treća nominacija za Oskara, nakon filma Bubamara (Lady Bird), dok bi mladoj irskoj glumici Serši Ronan, to bila četvrta nominacija za Oskara. Ukoliko bi Meril Stip dobila nominaciju za Oskara, to bi bila njena 23 nominacija.

plakati_filmovi_oskar_2020_5

Svetionik

Crno beli film Svetionik (The Lighthouse) je intriganta mračna drama sa elementima horora, reditelja Roberta Egersa, u kojoj glavne uloge glume Vilijem Defo i Robert Patison. Na ovogodišnjem Kanu američki reditelj Robert Egers (Rober Eggers) je dobio nagradu FIPRESCI. 

U slučaju da se film nađe u trci za Oskara, Viljem Defou (Willem Dafoe) bi ovo bila peta nominacija za Oskara, a Robert Patisonu prva nominacija.

Ford protiv Ferarija

Akciona drama Ford protiv Ferarija (Ford v. Ferrari) reditelja Džejmsa Magnolda, mogla bi se takođe naći sledeće godine u trci za Oskara. 

U filmu glume dva proslavljena američka glumca Met Dejmon i Kristijan Bejl, koji ba za uloge američkog dizajnera kola Karola Šelbija i reli vozača Kena Majlsa, mogli osvojiti nominacije za Oskara.

Film se bavi istinitim događajem o nastanku trkačkog automobila Ford GT40 i čuvenoj trci u Le Manu 1966. godine.

I ako za sobom ima nekoliko filmova koji su se nalazili u trci za Oskara, kao što su Neprilagođena (Girl, Interrupted) i Hod po ivici (Walk the line), američki reditelj Džejms Magnold (James Mangold) ima samo jednu nominaciju za Oskara, i to za najbolji adaptirani scenario za film Logan.

Kristijan Bejl nakon osvojenog Oskara za film Bokser (The Fighter), bio je nominovan još tri puta za Oskara. Za razliku od njega Met Dejmon je svog prvog Oskara dobio zajedno sa Ben Aflekom, još davne 1998. godine za najbolji originalni scenario za film Dobri Vil Hanting (Good Will Hunting), nakon čega je još tri puta bio nominovan za Oskara u različitim kategorijama.

Jadnici

Francuski film Jadnici (Les Misérables) je prvi film francusko-malijskog reditelja Ladža Lija (Ladj Ly), koji je u Kanu ove godine dobio nagradu publike. Ova krimi drama prati glavnog junaka Stefana, i ostale pripadnike anti-kriminalističke grupe koji se nalaze u predgrađu Pariza, Montfermeju, u kome izbijaju nemiri. 

plakati_filmovi_oskar_2020_6

Pritka

Ruski film Pritka (Dylda) je četvrti film izuzetno talentovanog ruskog reditelja, koji se bavi intrigantnim temama. Radnja filma Pritka smeštena je u ratom razrušeni Lenjingrad, po završetku Drugog svetskog rata u kome Ija i Maša pokušavaju da povrate svoje živote. Kao i njegov prethodni film Bliskost i film Pritka je dobio u Kanu FIPRESCI nagradu u kategoriji Određeni pogled (Un certain regard).

Atlantik

Senegalski film Atlantik (Atlantique) je prvi film francusko-senegalskog reditelja Matija Diopa, koji je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu dobio Veliku nagradu žirija. Radnja ovog filma prati sudbinu Sulejmana i Ade, koji zajedno sa ostalim neplaćenim radnicima, rešavaju da napuste Dakar i potraže bolju budućnost.

Širi spisak filmova u trci za Oskara 2020

Širi spisak filmova u trci za Oskara 2020 sadrži veoma zanimljive fimove, kao što su: mjuzikl Mačke (Cats), koji je režirao Oskarom nagrađen reditelj Tom Huper, za film Kraljev govor. U ovom dugo očekivanom mjuziklu glume Idris Elba, komičarka Rebel Vilson, ali i sjajni britanski glumci Džudi Denč i Ijan Mekkelen.

Filmovi koji bi se takođe mogli naći u trci za Oskara su i: Rocketman, Ad Astra, Dark Waters, The Report, Clemency, Us, Harriet, The Report, The Good Liar, Uncut Gems.