Najava promocije knjige "Ostavština Italije na crnogorskom primorju"

od Admin u 25-10-2019 u Vesti i saopštenja

Najava promocije knjige "Ostavština Italije na crnogorskom primorju"

 

Promocija knjige "Ostavština Italije na crnogorskom primorju" autora Jovice Martinovića  biće održana u ponedeljak 28. oktobra u 20 časova u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u budvanskom Starom gradu. 

plakat_ promocija_ knjige_ostavstina_italije_na_crnogorskom_primorju

Na promocji knjige o knjizi će govoriti prof. dr Ilija Lalošević, mr Dušan Medin i Aleksandar Dender – Predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore , koji je u u predgovoru knjige o autoru i knjizi rekao: 

"Autor knjige "Ostavština Italije na crnogorslom primorju" Jovica Martinović, Kotoranin doc, sa Kotorom u duši i srcu, arheolog je koji je otkrio prvu, izvornu crkvu sv. Tripuna iz 9. stoljeća i ostatke prvbitne kotorske katedrale sa krstionicom ispod crkve Sv. Marije Koleđate iz šestog stoljeća i tako pomjerio svjedočanstvo o povijesti Kotora tri stoljeća unazad.

Znanstvenik, jedan od najpoznatijih crnogorskih arheologa, dosada je objavio tri kapitalna djela iz područja arheologije i povijesti umjetnosti, važna ne samo za Kotor i Crnu Goru, nego i izvan njenih granica.

Boem, doživotni capo Kotorskog karnevala i urednik čuvenih satiričnih novina "Karampana", graditelj brodova u boci, neumorni pisac i pjesnik lijepih priča i pjesama o Kotoru, za Kotorane. 

U velikoj mjeri zahvaljujući njegovom radu,  u trenutku kada Kotor ne gubi samo svoje građane već i svoj identitet, mi i dalje imamo čvrstu vezu s nevjerojatno bogatom poviješću grada... 

Knjiga Jovice Martinovića po prvi put  nudi čitalačkoj publici cjelovit pregled talijanske kulturne baštine iz perioda vladavine Venecije u Boki Kotorskoj i na crnogorskom primorju. Jedne od rijetkih regija u svijetu, izvan Italije, tako bogatih spomenicima, crkvama, palačama i čitavim gradovima koji svjedoče o talijanskoj nazočnosti na ovim prostorima. 

Autor nam daje vrijedne informacije i opise kako svakog grada tako i pojedinačnih kulturnih dobara u njima, počevši od zemljopisnog položaja dobara, povijesti njihovog nastanka, zatim arhitektonskih i konzervatorskih opisa i stupnja očuvanosti i na kraju daje i predlog intervencija za očuvanje dobara i njihovu valorizaciju i prezentaciju. 

Knjiga predstavlja djelo koje će istraživačima povijesti i umjetnosti, ali i široj javnosti u Crnoj Gori i Italiji, pružiti značajna i važna  saznanja o ogromnoj kulturnoj baštini koju je Italija ostavila u Boki Kotorskoj i na crnogorskom primorju, a što će svakako pridonijeti i očuvanju identiteta autohtone talijanske zajednice u Crnoj Gori. 

Veze između Kotora, Boke Kotorske i Crne Gore i Italije bile su vrlo jake kroz minula stoljeća. Još od antičkih vremena. Kotor, Boka Kotorska i crnogorsko primorje bili su dio rimske provincije Dalmacije više od 600 godina,  a zatim je Kotor gotovo 400 godina dijelio zajedničku povijesti s Venecijom, od 1420. godine, kada su Kotorani stekli zaštitu Mletačke Republike pa sve do  pada Serenissime 1797. godine. 

Veze između Italije, Kotora i Crne Gore danas su dodatno ojačane, pogotovo nakon što je Crna Gora započela svoj put prema Europskoj uniji uz snažnu podršku Italije. Na ovom putu,  Zajednica Italijana također igra vrlo važnu ulogu kao most koji povezuje prošlost i budućnost. 

To je potvrdio i predsjednik Mattarella tokom svoje posjete Crnoj Gori kada je rekao za Zajednicu: "Siete stati — e siete ancora oggi — un ponte culturale e un catalizzatore di scambi sociali, politici ed economici tra Italia e Montenegro. Se l'italiano è la seconda lingua straniera parlata in Montenegro, se i nostri connazionali sono così ben voluti, se il nostro Paese è il primo partner politico e commerciale del Montenegro, è anche merito Vostro." "