Crna Gora predstavljena kao specijalni gost na izložbi u Salonu "Nove Realnosti" u Parizu

od Admin u 30-10-2019 u Vesti i saopštenja

Crna Gora predstavljena kao specijalni gost na izložbi u Salonu "Nove Realnosti" u Parizu

 

izlozba_salon_nove_realnosti_pariz_oktobar_2019

 

Crna Gora predstavljena kao specijalni gost na izložbi u Salonu "Nove Realnosti" u Parizu, 19. oktobra 2019. godine. Na izložbi u Salonu "Nove Realnosti" predstavljeni su radovi četiri umjetnika iz Crne Gore koja se bave apstraktnom umjetnošću, a prema izboru mr Lucije Đurašković, direktorice JU Muzeji i galerije Budve, koja je pozvana od strane Oliviera di Pizioa, predsjednika Salona, da bude njihov selektor. 

Crna Gora se po prvi put našla na tako značajnom tradicionalnom Salonu, koji postoji 73 godine, a u čije začetke su utkani vjesnici i velikani apstraktne umjetnosti kao što su Kandinski, Mondrijan, Maljevič i drugi. Direktorica JU Muzeji i galerije Budve, mr Lucija Đuraškovic istakla je da je predstavljanje sa našim umjetnicima Draganom Karadžićem, Natašom Đurović, Biljanom Keković i Vasom Nikčevićem, velika stvar za Crnu Goru, Budvu, pa samim tim i za Modernu galeriju "Jovo Ivanović", u smislu daljeg otvaranja naše zemlje prema Evropskim centrima posredstvom kulturne saradnje i što su djela crnogorskih umjetnika izazvala određeno, malo veće interesovanje brojnih posjetilaca Salona.

Izložbi je prisustvovao i Ambasador Crne Gore u Francuskoj, g-din Ivan Ivanišević, koji je pokazao veliko zadovoljstvo prijemom crnogorskih predstavnika, kao i djelima kojima se predstavila Crna Gora. 

U svom mejlu upućenom na adresu direktorice JU Muzeji i galerije, mr Luciji Đurašković, on je napisao: "Imao sam i izuzetnu priliku da svjedočim uvažavanju sa kojim ste primljeni u Parizu, a naročito su me obradovale veoma pohvalne riječi o gostoprimstvu na koje su francuski partneri naišli u Budvi i u Crnoj Gori. U tom segmentu, želio bih da Vam uputim iskrene čestitke i podstaknem napore za nastavak ovakve plodotvorne saradnje."

slika_crnogorske_slikarke_natase_djurovic_na_izlozbi_salon_noverealnosti_u_parizu_okotobar_2019

Radovi naših umjetnika su, takođe, predstavljeni i u ovogodišnjem katalogu - publikaciji Salona "Nove Realnosti". 

Veliku zahvalnost JU Muzeji i galerije Budve duguje umjetniku dr Miliji Beliću, članu komiteta Salona, koji je bitno zaslužan za ostvarenu saradnju između Crne Gore i Francuske odnosno između Salona "Nove Realnosti" i budvanske Moderne galerije "Jovo Ivanović". 

Da podsjetimo, Salon "Nove Realnosti" je imao izložbu u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u julu 2019. godine, koju je otvorio Ministar kulture Crne Gore, g-din Aleksandar Bogdanović.

Učešće na izložbi u Parizu realizovano je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Budva, kao i uz podršku Ambasade Crne Gore u Francuskoj.