Otvaranje izložbe slika i crteža umjetnice Jelene Đokić u Petrovcu

od Admin u 30-10-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje izložbe slika i crteža umjetnice Jelene Đokić u Petrovcu

 

crtez_jelena_djokic

 

Otvaranje izložbe slika i crteža umjetnice Jelene Đokić, najavljeno je za četvrtak 31. oktobar, u 19 časova, u Galeriji "Marko K. Gregović" u sklopu Spomen doma "Crvena komuna" u Petrovcu. Kustos izložbe je Dragan Mijač Brile.

Izložba je otvorena za posjetioce do 17. novembra.

Istoričar umetnosti, Aleksandar Jovanović Birilj, u katalogu za ovu izložbu kaže: "Radovi Jelene Đokić se odlikuju jedinstvom likovnog izraza i ritmičnim tokovima formi, bolje reći linija. Te linije koje se sijeku, stvaraju asocijativne figure: ptica, riba, zmajeva, bezbroj očiju i drugih raznih životinja. 

Umjetnica je opsjednuta Velikom prirodom i vetrovima koji nose velike oblake, koji stvaraju neka velika bića koja se smeju. Pojavljuje se vulkanska lava koja tiho teče, koja se razliva i izliva iz slike. 

Bjeline u slici povezuju kamene forme koje su optočene tamnim linijama koje se lome, podvlače, proširuju ili sužavaju između bisernih pločica, koje kad se sažmu u celinu forme, liče na dragocjene dijamante i kristale, čvrsto nabijene u trouglaste, kvadratne ili ovalne geometrijske oblike. 

I sama umjetnica ističe svoj istraživački odnos prema prirodi, kamenu, drvetu i njihovoj mitološkoj i simboličkoj moći, i da su oni njena "inspiracija", još od paganskih vremena duboko ukorenjena u narodu. Zato ove slike nose jedan optimizam i vedrinu, kojima oraspoložavaju posmatrača. 

Linije koje teku kao meandrične rečice i ulivaju se jedna u drugu, ne zaustavljaju se i ne grade kružni tok da bi napravile centar u slici, već u rasplinutu, dijamantsku svetlost."

Umjetnica Jelena Đokić

Jelena Đokić je rođena u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je 2003. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – smjer slikarstvo, u klasi  profesora Zorana  Vukovića. 

Od 2005. godine, član je ULUS-a, a od 2006. godine u statusu samostalnog umjetnika. 

Izlagala je na osam samostalnih izložbi i više od 30 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više likovnih kolonija. 

Važnije samostalne izložbe su joj: Slike (Beograd 2014), Drvo – Kamen (Beograd 2013), Slike (Beograd 2009), Slike (Beograd 2005). 

Među značajnijim grupnim izdvajaju se: IV Međunarodno bijenale akta – Galerija Crvena Komuna (Petrovac na Moru 2018), Festival devet – Stara ciglana (Beograd 2018), Izložba slika 22. saziva međunarodne likovne kolonije Buljarica art – Galerija Crvena Komuna (Petrovac na Moru2018), Postcards From the Edge Gallery 524 (NYC, SAD 2018), 10. Međunarodna likovna kolonija – Kopaonik 2017. i još mnoge druge.