Kada ići na Tajland

od Admin u 06-11-2018 u Putovanja

Kada ići na Tajland

Najbolje vreme | Dobro vreme | Loše vreme

razne_nijanse_mora_koh_samui_tajland

 

Na Tajland možete ići čitave godine, ali treba da znate da postoje razlike u temperaturi na severu i jugu Tajlanda, kao i količina padavina na zapadu i istoku. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje kada ići na Tajland i koji vas sve praznici očekuju u vreme kada planirate svoje putovanje.

 

 

Najbolje vreme za putovanje na Tajland

Smatra se da je najbolje vreme za putovanje na Tajland od kraja novembra do kraja marta, jer se taj period poklopa sa sušnom sezonom. Ali to svakako ne znači da u tom periodu nema padavina. Tako recimo na Koh Samuiu u proseku ima više padavina u decembru i januaru, nego u julu i avgustu, koji se generalno smatraju nepovoljnim mesecima za odlazak na Tajland (ali ne i ostrvo Koh Samui).

Ukoliko idete na sever Tajlanda da obiđete Chang Mai, slonove, planiske vrhove, džungle i razna tajlandska plemena u suvom periodu od novembra do marta, obavezno ponesite neki džemper ili deblji duks, jer su jutra i večeri prohladna, kao na svim visinama.

Ukoliko se rešite da putujete u ovom periodu na Tajland, očekuju vas prijatna temperatura i najbujnije zelenilo nakon kišnih monsuna, ali se zbog toga pripremite i na najveće gužve i najviše cene za avionske karte i smeštaj.

 

Dobro vreme za putovanje na Tajland

Dobro vreme za putovanje na Tajland vas očekuje od aprila do juna, kada je veoma toplo i generalno suvo vreme. Prosečna temperatura u Bangkoku u to doba je oko 30°C. Možete očekivati povremene prolazne pljuskove, a u priobalnom delu duva ponekad slab vetar, koji prija. Ukoliko putujete u severni deo Tajlanda septembar i oktobar su idealni meseci, jer vas očekuje toplo vreme.

zalazak_sunca_koh_samui_tajland

Ovi meseci su povolji i za letovanje u Tajlandskom zalivu. 

Na ostrvo Ko Lipe možete ići i početkom kišne sezone od sredine aprila do juna, jer je to vreme idealno za ronjenje.

 

Loše vreme za putovanje na Tajland

Generalno se smatra da je period od jula do oktobra loše vreme za putovanje na Tajland, jer je to doba monsunskih kiša, koji ponekad mogu biti samo popodnevni pluskovi, a ponekad izazivaju i velike poplave. U doba monsuna na vožnju brodova do ostrva utiče i uzburkano more, kao i česte oluje.

pljusak_na_pristanstu_na_reci_cang_praja_bangkok_tajland

 

Ono što treba da znate da je u ovom periodu izuzetno visoka vlaga, a pljuskovi su češći u popodnevnim satima, ali ne traju dugo. Izuzetno toplo i vlažno vreme ne pogoduje svima, posebno za obilazak Bangkoka, zbog toga dobro razmislite o tome pre nego što krenete na putovanje na Tajland u ovom periodu.

 

Tajland u januaru

U januaru vas očekuje odlično vreme u čitavom Tajlandu.  Na severu Tajlanda temperature su nešto niže, a na zapadnoj obali andamanskog mora očekuju vas sunce i toplo more, zato ponesite kreme za sunčanje sa visokim faktorom. Na istočnoj obali Tajlandskog zaliva možete očekivati popodnevne pljuskove.

plaza_koh_samui_tajland

Ukoliko planirate da provedete novogodišnje praznike u Bangkoku, velika proslava Nove godine se obično organizuje ispred tržnog centra Central World mall. Prvog januara, bez obzira što se na Tajlandu slavi tradicionalna budistička Nova godina u aprilu, po imenu Songkran, ne treba da vas iznenadi gužva u hramovima, jer će mnogi vernici posetiti hramove, da bi odneli novac ili poklone sveštenicima ili pustili pticu ili ribu, što je na Tajlandu uobičajena ceromonija koja označava otpuštanje negativne karme.

U Čang Raiu od 26. januara do 4. februara se svake godine održava festival Wai Sa Phaya Mengrai posvećen Phokhun Mengrai Maharat, osnivaču provincije Čang Rai (Chiang Rai), koja je nekada bila poznata kao Kraljevstvo Lanna. 

Tajland u februaru

U februaru je uobičajeno toplo i suvo vreme. Očekuju vas prohladna jutra na severu i povremeni pljuskovi na zapadnoj obali.

svece_ispred_kineskog_hrama_thian fah_foundation_hospital_kineska_cetvrt_bangkok

Ukoliko nameravate da putujete na Tajland u februaru, treba da znate da ukoliko se nađete u perodu kada se proslavlja Kineska Nova godina, možete očekivati proslave u kineskim četvrtima, iako ovo nije državni praznik. Ukoliko ste u to doba u Bangkoku, ne propustite da obiđete kinesku četvrt, jer se tog dana organizuju parada zmajeva, vatromet i žurka na ulicama.

Ukoliko putujete u Čang Mai ne propustite festival cveća (Chiang Mai Flower Festival), koji se u ovom gradu proslavlja već 40 godina. Ove godine festival se održava od 01. do 03. februara, a poslednjeg dana (uvek nedeljom) održaće se velika parada od mosta Navarat do parka Nong Buak Haad.

U februaru se takođe svake godine obeležava i veoma važan državni budistički praznik Makha Bucha, koji je vlada 2006. godine nazvala "Dan čiste ljubavi i zahvalnosti". Praznik slavi dan kada je Buda izneo osnove svog učenja koja se zovu Ovada Patimokkha (prekini da činiš zlo, čini samo dobra dela, očisti svoj um). Ove godine Makha Bucha pada 19. februara. Tog dana u radnjama ne može da se kupi alkohol, a mnogi pabovi i kafići ne rade ili ne služe alkohol. Uveče se u hramovima održavaju procesije i pale se sveće.

Tajland u martu

U martu vas očekuje veoma toplo i sunčano vreme u svim delovima Tajlanda, pa čak i na severu. Možda vas iznenadi po neki prolazni popodnevni pljusak.

Tajland u aprilu

April je najtopliji mesec na Tajlandu. Očekuje vas malo veća gužva jer se od 13. do 16. aprila proslavlja Tajlandska Nova godina. Festival vode, Songkran proslavlja vodu i tada se obavlja ritualno spiranje greha i svega što je bilo negativno u prošloj godini. U Bangkoku Songkran se proslavlja na 4 kilometara dugačkoj ulici Silom, gde se hiljade ljudi prska vodom.

Thanon Ratchadamnoen Nok Bangkok

U aprilu se takođe proslavlja i Memorialni dan Čakri (06. aprila), kada se slavi dolazak na vlast vladajuće kraljevske dinastije, jer je tog dana bio krunisan prvi kralj dinastije Čakri, Rama I.

Tajland u maju

Maj je odličan mesec za odlazak na Tajland, jer nije velika gužva, a samim tim i cene su nešto niže. Izuzetno je toplo, ali možete očekivati i kišu. Što se tiče kupanja i sunčanja u maju je bolje ići na istočnu obalu Tajlanda.

Na Tajlandu se obeležava 01. maj Dan rada, a 13. maja se održava Kraljevska ceromonija oranja, kada se simbolično sadi pirinač. Ova ceremonija, u kojoj ponekad učestvuje i sam kralj, održava se na trgu Sanam Luang, koji se nalazi u srcu Bangkoka, ispred kraljevske palate. Na ceremoniji, koja treba da garantuje dobru žetvu pirinča, učestvuju i budistički i hinduistički sveštenici.

statue_zlatnog_bude_mermernihram_wat_benchamabophit_bangkok

U maju se proslavlja još jedan važan budistički praznik Visakha Bucha, kada se obeležavaju tri najvažnija događaja iz Budinog života: Budino rođenje, prosvetljenje i smrt. Tog dana možete očekivati izuzetno velike gužve u hramovima, jer se održavaju razne ceremonije i meditacije. Zabranjeno je služenje alkohola, pa mnogi restorani i pabovi ne rade ili ne služe alkohol.

U maju u Čang Mai-u se održava festival Inthakin, koji počinje svake godine 12. dana i traje 8 dana. Ovaj festival slavi veliki gradski stub, koji je konstruisao kralj Mangrai još 1296. godine, nakon osnivanja grada, a koji se sada sada nalazi u hramu u srcu starog grada.

Tajland u junu

U junu još uvek traje sušni period. Nema preterane gužve, koja počinje tek krajem meseca, kad počinje vreme godišnjih odmora.

Tajland u julu

Jul je mesec u kome kreću monsunske kiše. Temperatura je nešto niža, obilni popodnevni pljuskovi su svakodnevni, ali na sreću ne traju dugo. Ako ne podnosite vlagu, ovo je period koji bi trebalo da izbegnete. Vlažnost vazduha se naročito oseća u Bangkoku, zato izbegavajte da nosite farmerke, šortceve i odeću od teksasa. Za ovo vreme je bolja lagana odeća od lana i tanjeg pamuka.

tri_budisticka_svestenika_setaju_pored_wat_benchamabophit_the_marble_temple

Na Tajlandu se u julu proslavlja jedan od najvažnijih budističkih praznika, praznik Asahna Bucha. Tada se proslavljaju "Četiri istine" o kojima je Buda podučavao svoje učenike, nakon svog prosvetljenja. Asahna Bucha ove godine se održava 16. jula. U večernjim satima se tokom ovog praznika održavaju procesije i paljenje sveća. Sledećeg dana (17. jula) se proslavlja praznik Khao Phansa ili "kišno povlačenje sveštenika". Sa početkom kišne sezone budistički sveštenici se povlače u svoje manastire i ostaju u njemu do njenog kraja, kada se obeležava praznik Wan Ok Phansa, ili kraj kišne sezone.

tajlandjani_na_proslavi_kraljevog-rodjendana_jul_2017_bangkok_tajland

Krajem jula (28. jula) se proslavlja rođendan tajlandskog kralja Vajiralongkorn-a, koji se takođe zove i Rama X, a koji je na vlast došao 2016. godine, nakon smrti njegovog oca kralja Bhumibol-a, koji je vladao Tajlandom 70 godina.

Tajland u avgustu

Avgust je mesec kiše. Očekuju vas obilni pljuskovi, a na severu su moguće i poplave. Ukoliko ste odabrali avgust za svoj odlazak na Tajland, ostrvo Koh Samui i Hua Hin u srednjem delu Tajlanda su najbolja opcija za letovanje.

kisni_oblaci_iznad_mora_koh_samui_tajland

U avgustu se proslavlja kraljičin rođendan (12. avgusta). Ovaj dan se zove i dan kraljice majke i simbolično predstavlja "Majčin dan" (kod nas poznatiji kao materice). Ovog dana zgrade su obavijene tajlandskim zastavama, tajlanđani poklanjaju novac ili poklone u dobrotvorne svrhe, kuće su pune cvetova jasmina, a deca daruju svoje majke. U Bangkoku glavna proslava se održava duž avenije Ratchadamnern, koja razdvaja kraljevsku palatu i parlament.

Tajland u septembru

Septembar je najkišniji mesec u godini. S obzirom na loše vreme za kupanje i sunčanje, u septembru su cene za smeštaj i avionski prevoz najniže, jer nema gužve. Ukoliko vam ne smeta da u tankoj kabanci šetate Bangkokom, onda je septembar pravi mesec za vas.

pljusak_na_ulici_bangkoka_jul

U kišnom periodu se ne preporučuje odlazak u severni deo Tajlanda zbog mogućih poplava.

Tajland u oktobru

Tek krajem oktobra smanjuje se nivo vlage, količina padavina i intenzitet kiše, a kišna sezona polako jenjava.

Na Tajlandu se proslavljaju tri praznika u oktobru. Prvi praznik je 13. oktobar, dan kada je preminuo prethodni tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej; 23. oktobra se obeležava memorijalni dan posvećen kralju Chulalongkorn-u, koji je na ovaj dan preminuo 1910. godine.

Treći praznik, Vegeterijanski festival, proslavlja se u Puketu, oko šest kineskih hramova, gde se okupljaju ljudi koji izvode strašne ceremonije, tj. buše razne delove lica i tela, hodaju po vatri i izvode razne vrste samopovređivanja. Veruje se da su ti ljudi medijumi, koje štite bogovi i da u transu ne osećaju bol. Vegeterijanski festival proslavlja kinesko verovanje da ovaj devetodnevni post, kada se ne jede meso, donosi dobro zdravlje.  

ples_sa_vatrom_koh_samui_tajland

Ukoliko se u ovom periodu nađete na Puketu, pripremite se na strašne prizore i čuvajte se petardi, koje će padati svuda oko vas.

Tajland u novembru

Početkom novembra još uvek nema velikih gužvi na Tajlandu. Tokom ovog meseca prestaje kišna sezona, a temperatura raste. Jedino na severu, gde se polako približava zima, očekuju vas prohladna jutra i večeri, zato ponesite jaknu, džemper ili deblji duks. U novembru je najbolje ići na zapadnu obalu i Puket.

natovareni_prodavac_seta_plazom_koh_samui_tajland

U novembru se proslavlja praznik svetlosti Loy Krathong, koji će se ove godine održati 22. novembra. Tog dana Tajlanđani se okupljaju oko reka, jezera i kanala, kako bi odali počast boginji vode. U noći punog meseca na vodu se puštaju ploveće sveće u obliku lotosa ukrašene cvećem. U Čang Mai-u ovaj festival traje tri dana (od 21.-23. novembra), gde se prvog dana u vazduh puštaju svetiljke, drugog dana se na vodu puštaju plutajuće sveće, a trećeg dana se održava noćna parada.

Tajland u decembru

S obzirom na prestanak kišne sezone i odlično vreme, u decembru vas očekuju velike gužve, naročito oko Božića i Nove godine. U tom periodu možete da očekujete i visoke cene avio karata i smeštaja.

ulicni_grafit_scene _iz_zivota_pokojnog_tajlandskog_ kralja_bumibol_aduladej

Ako ne volite gužve, bolji period je početak decembra, kada se obeležava rođendan pokojnog kralja Bhumipol Adulyadej-a (5. decembar). Tog dana Tajlanđani imaju slobodan kako bi odali počast voljenom kralju.