Klizna vrata

od Admin u 30-10-2018 u Uređenje prostora

Klizna vrata

klizna-vrata-tabacco-orah-asb-enterijeri

 

Arheološki nalazi u Pompeji su potvrdili da su Rimljani koristili klizna vrata kao pregradni element, a najpopularnija su bila u viktorijansko doba. Danas se najčešće koriste kao sobna vrata, ali i za ugradne plakare (američke plakare), staklena vrata za terase ili bašte i tuš kabine.

 

otvor za vrata pompeja

 

Za tuš kabine klizna vrata se izrađuju od stakla ili pvc panela.

U odnosu na standardna vrata koja su šarkama povezana za štok, i koja se otvaraju tako što ulaze u prostor, klizna vrata se otvaraju horizontalnim klizanjem na desnu ili levu stranu, paralelno sa zidom.

klizna_vrata_ka_basti

Klizna vrata su idealna za male prostore u kojima je bitan svaki centimetar, a zahvaljujući njihovom horizonalnom otvaranju nema gubitka prostora.

Pre nego što ugradite klizna vrata, proverite da li imate dovoljno mesta na zidu duž kojeg će vrata klizati.


Ukoliko tražite kvalitetna klizna vrata, preporučujemo vam preduzeće ABS Enterijeri, koje nudi kvalitetna klizna vrata po meri, po povoljnim cenama.


Ukoliko nema dovoljno mesta na zidu, postoje i klizna vrata koja uklizavaju u zid. Da bi pravilno funkcionisala, pre ugradnje je potrebno porušiti već postojeći i izidati novi zid oko kasete u koju ulaze ova klizna vrata.

Klizna vrata se često koriste i kao pregradni zid, kojim možemo da podelimo sobu na dva dela, i tako odvojimo radni ili spavaći deo sobe. Često se koriste i za odvajanje trpezarije od dnevne sobe.

U zavisnoti od prostora, klizna vrata mogu imati klizače na gornjoj ili donjoj ivici, ili kao kod ugradnih plakara, klizači mogu biti i gore i dole.

Pre nego što se odlučite za ovaj tip vrata, imajte na umu da je najveća mana kliznih vrata činjenica da ne pružaju dobru zvučnu izolaciju.

klizna_vrata_alu_plast_engineering_beograd

Trenutno najpopularnija su PVC i aluminijumska klizna vrata za terase ili bašte. Ukoliko su izrađena od kvalitetnih profila, osim što pružaju dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, pravi su ukras u sobi i veliki izvor svetlosti.