Najava otvaranja izložbe skulptura i instalacija umjetnice Mari Terauchi

od Admin u 23-09-2019 u Vesti i saopštenja

Najava otvaranja izložbe skulptura i instalacija umjetnice Mari Terauchi

mari_terauchi_self_1

 

Izložba skulptura i instalacija umjetnice Mari Terauchi, pod nazivom "Perspektiva", biće otvorena u ponedeljak 23. septembra u 20 časova u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Budvi.

Kustoskinja izložbe je mr Jasmina Lazović. Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ana Ivanović.

Iz kataloga povodom izložbe "Perspektiva"

U nastavku teksta prenosimo dio iz kataloga koji potpisuje Jeroen van Paassen: „Projekcija perspektive predstavlja jedan od ključnih aspekata na osnovu kojih se renesansna umjetnost razlikuje od umjetnosti iz srednjeg vijeka. Dok se u srednjovjekovnoj ikonografskoj umjetnosti izražavao duhovni svijet, u renesansi su željeli izraziti humanistički pogled na svijet. Klasična umjetnost sa svojim realizmom i perspektivom predstavljala je alat za bolje razumijevanje zemaljskog. Vjekovima kasnije, otkrićem fotografije, umjetnici su odmah napustili pravila perspektive i nastao je modernizam. 

mari_terauchi_walk_2

Umjetnica Mari Terauči sa svojim radovima i instalacijama iz ciklusa "Perspektiva" vraća projekciju perspektive u idiom savremene umjetnosti. Ovog puta ona ne prenosi scenu iz stvarnog života na ravnu površinu, već koristi pravila perspektive kako bi stvorila instalacije u prostoru. Prizori iz svakodnevnog života pretvaraju se u šarmantne objekte koji su postavljeni na scenama kao iz snova. Scene su otvorene za interpretaciju i pozivaju posmatrača da stvori sopstvenu priču. Čineći ovo, Terauči stvara radove koji su bogati; bogati zbog toga što upućuju na istoriju umjetnosti i bogati zbog toga što podstiču posmatrača na samoispitivanje. Umjetnik koji je vrijedan praćenja.”

Japanska umjetnica Mari Terauči

Mari Terauči rođena je u Tokiju, Japan, 1965. godine. Nakon završetka magistarskih studija umjetnosti na Chelsea College of Art u Velikoj Britaniji, počinje da radi kao umjetnica u Evropi. Trenutno živi u Njemačkoj. Svoje radove je izlagala u inostranstvu – u Evropi, SAD-u i Aziji. Terauči uglavnom stvara skulpture, instalacije, a ponekad i multimedijalne predmete. 

mari_terauchi_self_4

Za ovu izložbu, koja nosi naziv "Perspektiva", Terauči prikazuje novije i starije radove iz serije "Perspektiva", koji se bave ovom temom. Terauči pokušava da sa analitičkog aspekta prikaže posmatranje predmeta u zavisnosti od perspektive, poput perspektive u fotografiji (2D slika) koja se transformiše u skulpturu (3D slika). Perspektiva se uglavnom ispoljava kontrastima koji se odnose na veličinu i proporcije. 

Poslednji rad iz ove serije nosi naziv „David” (2019). Mikelanđelova statua „David” ima neobično veliku glavu. Smatra se da je glava uvećana zbog činjenice da se „David” posmatra odozdo. Teraučijeva namjera je suprotna od Mikelanđelove. Umanjivanjem djelova tijela od stopala prema glavi, Terauči naglašava visinu.

Dobitnica je mnogih nagrada medju kojima su Nagrada grada „QUINTO DI TREVISO“, Italija, 2018. „Pohvala za skulpturu“, IV Međunarodno bijenale akta – „Marko Krstov Gregović” Crna Gora, i 2015. Nagrada „Artnobel“ Incubarte 7, Španija.    

Posjetioci mogu pogledati izložbu do 15. oktobra.