Nove kostimirane tv serije 2019-2020

od Admin u 10-09-2019 u Film i televizija

Nove kostimirane tv serije 2019-2020

 

 

Za sve one koji vole istorijske drame i kostimirane serije, ovo su serije, koje će se pojaviti krajem 2019. i tokom 2020. godine.

Do kraja godine počeće sa prikazivanjem serije: Godina zeca, Kuća Bičam, Birmingemska banda sezona 5, Sanditon, Katarina Velika, treća sezona serije Kruna, Svet u plamenu, Njegova mračna tkanja, Božićna pesma, Bečka krv.

Kostimirane serije koje bi se mogle naći na programu svetskih televizija tokom 2020. godine su: Saga o vešcu, Drakula, Čovek slon, Belgrejvija, Pozlaćena epoha, Dikinson, Rat svetova, Prelazak Atlantika, The Nevers, Velika, Mračni anđeo.

Godina zeca

Ukoliko volite uvrnuti britanski humor, britanska televizija Channel 4 je u junu 2019. godine prikazala kostimiranu mini krimi seriju Year of the Rabbit (Godina zeca), koja ima šest epizoda, a odvija se u Londonu u Viktorijansko doba.

Glavni protagonisti ove serije su dektiv inspektor Rebit, koga glumi britanski glumac Met Beri (Matt Berry) i njegov pomoćnik Vilbur Štraus, koga glumi britanski glumac Fredi Fox (Freddie Fox).

Serija Godina zeca izazvala je burne reakcije i veliko odobravanje britanske publike.

Kuća Bičam

U avgustu 2019. godine je završeno prikazivanje još jedne ITV-jeve kostimirane serije Kuća Bičam (Beecham House). U šest epizoda prikazan je indijski glavni grad Delhi u 19. vekom.

Serija prati sudbinu bivšeg vojnika, Džona Bičama, koga glumi mladi britanski glumac Tom Bateman, koga smo prošle godine gledali u kostimiranoj seriji Vašar Taštine (Vanity Fair), koji kupivši palatu u Delhiju, započinje život u Indiji.

Birmingemska banda sezona 5

Krajem avgusta britanska televizija BBC1 je počela emitovanje 5 sezone popularne britanske serije Peaky Blinders (Birmingemska banda). Ova izuzetno popularna kostimirana dramska serija prati sudbinu mafijaške porodice Šelbi iz Birmingema sa početka 20 veka. 

U seriji glavnu ulogu imaju Kilijan Merfi (Cillian Murphy), koga pamtimo po ulogama u filmskim hitovima kao što su Početak (Inception), Devojka sa bisernom minđušom (Girl with a Pearl Earring) i Denkerk (Dunkirk), kao i glumica Helen Mekrori (Helen McCrory), koja je poznata po ulogama u britanskim serijama Ana Karenjina, Čarls II i ovogodišnjoj seriji MotherFatherSon u kojoj glumi bivšu suprugu Ričard Gira.

Sanditon

Britanska televizija ITV je takođe krajem avgusta počela sa emitovanjem nove kostimirane serije Sanditon. Ovo je prva televizijska adaptacija poslednjeg i nezavršenog romana Džejn Ostin, koja prati sudbinu impulsivne mlade Šarlote Hejvud (Charlotte Heywood) koja igrom slučaja dolazi u ribarsko selo Sanditon. Glavnu junakinju očekuju brojni udvarači, ali i lokalne intrige ovog ribarskog sela, čiji stanovnici pokušavaju da ga pretvore u popularno letovalište.

Adaptacija je poverena već proverenom scenaristi Endru Dejvisu (Andrew Davies), koji se proslavio adaptacijom romana Gordost i predrasuda (Pride and Prejudice) iz 1995. kao i scenarijima za hit filmove o Bridžit Džouns. Glavne uloge su poverene mladim glumcima Rouz Vilijams (Rose Williams), koju ste mogli da gledate kao Katarinu Sforzu u seriji Mediči i Teo Džejms (Theo James), koji glumi u akcionoj trilogiji (Divergent, Insurgent i Allegiant).

Katarina Velika

Tokom jeseni na britanskoj televiziji Sky i američkoj televiziji HBO (21.oktobra), najavljeno je premijerno prikazivanje nove kostimirane serije Katarina Velika (Catherine the Great) sa Helen Miren u glavnoj ulozi.

Ova mini serija sa samo četiri epizode, prati intrige na ruskom dvoru krajem 18. veka u zlatnom periodu Katarinine vladavine, kada je caričin ljubavnik, sa kojim je dobila ćerku Jelisavetu, čuveni ruski general, Grigorij Potemkin, pomogao da se domogne vlasti. 

Pored proslavljene glumice Helen Miren u glavnoj ulozi, Potemkina glumi australijski glumac Džejson Klark (Jason Clarke), koji se proslavio ulogom u seriji Bratstvo (Brotherhood), kao i ulogama u filmovima Terminator Genisys i Mudbound.  

Kruna Sezona 3

Kako je najavila američka televizija Netflix, nakon duge pauze na malim ekranima će se 17. novembra, konačno pojaviti treća sezona serije Kruna (The Crown).

Ova izuzetna istorijska kostimirana serija o engleskoj kraljici Elizabeti II dugo je iščekivana, a gledaoce je naročito zanimala izmenjena glumačka postava, koja je izvršena jer će treća sezona pratiti dešavanja iz kraljičinog života u periodu od 1964. do 1976. godine.

Kraljicu Elizabetu II će glumiti slavna britanska glumica Olivija Kolman, koja je ove godine dobila oskara za ulogu još jedne endgleske kraljice, kraljice Ane u filmu Miljenica (The Favourite). Britanski glumac Tobajas Menzis (Tobias Menzies), koji se proslavio u serijama Rim i Igra prestola, glumiće princa Filipa, dok će se u ulozi kraljičine sestre Margaret naći slavna britanska glumica Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter).

Svet u plamenu

Ove jeseni nas očekuje istorijska dramska kostimirana serija World on Fire (Svet u plamenu), koju će prikazati britanska televizija BBC1. 

Ova nova BBC drama, kroz sedam epizoda, prati sudbinu običnih ljudi prve godine Drugog svetskog rata, koji su se u trenutku izbijanja rata nalazili širom Evrope, u Engleskoj, Poljskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

U glavnim ulogama su američka glumica Helen Hant, koja je 1998. godine dobila oskara za glavnu žensku ulogu u sjajnoj komediji sa Džek Niklsonom Dobro da bolje ne može biti (As Good as It Gets). U seriji glumi i popularni britanski glumac Šon Bin (Sean Bean), koji se proslavio ulogama u filmu Gospodar prstenova i seriji Igra prestola, kao i izuzetna britanska glumica Lesli Menvil (Lesley Manville), koja je prošle godine bila nominovana za oskara za sporednu žensku ulogu u filmu Fantomska nit (Phantom Thread).

Njegova mračna tkanja

Da li će nova serija His Dark Materijals (Njegova mračna tkanja) u produkciji televizija BBC1 i HBO zameniti dosada najintrigantniju seriju Igra prestola (Game of Thrones), ostaje nam da proverimo ove jeseni.

Prvobitna adaptacija romana Filipa Pulmana 2007. godine za film Zlatni kompas (The Golden Compass), nije najbolje prošla, a ostaje nam da se nadamo da će ova nova adaptacija biti mnogo bolja. 

Trilogija Filipa Pulamana, koja nosi naziv po jednoj Miltonovoj pesmi, smatra se modernim remek delom dečije literature i epske fantastike. Priča prati sudbinu devojčice Lire Belakua, koja pokušava da spasi svog najboljeg druga Rodžera, i pritom otkriva svetsku zaveru iza koje stoji crkva.

U glavnim ulogama su mlada britansko-španska glumica Dafni Kin (Dafne Keen), koju ste mogli da vidite u akcionoj drami Logan; britanski glumac Endru Skot (Andrew Scott), koji se proslavio ulogom profesora Morijatija u tv seriji Šerlok (Sherlock); u seriji još glume i Džejms Mekavoj, Dejvid Sačet, Rut Vilson i Helen Mekrori.

Božićna pesma

Za Božić BBC je svojim gledaocima pripremio još jednu televizijsku adaptaciju čuvenog Dikensovog dela A Christmas Carol (Božićna pesma), koja će imati tri epizode.

U ulozi čuvenog škrca Ebenezer Skrudža, ovoga puta ćemo videti australijsku filmsku zvezdu Gaj Pirsa (Guy Pearce); dok božićnog duha igra britanski glumac Endi Serkis (Andy Serkis), koji se proslavio ulogom Goluma u filmskoj trilogiji Gospodar prstenova. Ova uloga je prvobitno bila namenjena Rutger Haueru, koji je, nažalost preminuo 19. jula ove godine.

Bečka krv

Britanska televizija BBC 2 krajem godine počeće sa prikazivanjem nove kriminalističke kostimirane serije Bečka krv (Vienna Blood).

Glavni likove ove serije su Maks Liberman, mladi doktor i poklonik Sigmunda Frojda, koga glumi mladi britanski glumac Metju Beard (Matthew Beard) i detektiv Rejnhart, koga glumi austrijski glumac Jirgen Maurer (Jürgen Maurer), koji će istraživati niz mračnih ubistava početkom XX veka u Beču.

Serija se bazira na adaptiranim krimi romanima Frenka Talisa (Frank Tallis), pisca i kliničkog psihologa, a naslov serije je dat po istoimenom nazivu jednog od njegovih romana, a koji nas svakako asocira na čuveni Štrausov valcer Wiener Blut.

Saga o vešcu

Netfliksova serija The Witcher (Saga o vešcu) koja takođe pretenduje da zameni seriju Igra Prestola (Game of Thrones), još uvek nema potvrđen termin prikazivanja. Da li će se ova serija pojaviti do kraja godine ili ćemo morati da čekamo početak 2020.godine, ostaje da nam da vidimo.

Serija je rađena po romanima poljskog pisca epske fantastike, Andžeja Sapkovskog, koji prate subinu vešca Geralta, koji se susreće sa fantastističnim bićima iz bajki, i njegove usvojene kćerke Siri.

Glavnu ulogu u seriji The Witcher (Saga o vešcu) igra britanski glumac Henri Kavil (Henry Cavill), koga smo gledali u seriji Tjudorovi, i kao Supermena u filmovima Man of Steel, Batman v Superman: Dawn of Justice, Justice League. U seriji, koja će imati osam epizoda glumi i slavni danski glumac Lars Mikelsen (Lars Mikkelsen).

Drakula

Krajem avgusta je završeno snimanje nove BBC-jeve kostimirane serije Drakula (Dracula), a kada će tačno početi njeno emitovanje, još uvek nije najavljeno. Za novu adaptaciju čuvenog Bram Stokerovog romana zaduženi su Mark Gatis (Mark Gatiss) i Stiven Mofat (Steven Moffat), koji su se proslavili modernom adaptacijom Konan Dojlovog Šerloka.

Uloga grofa Drakule je poverena danskom glumcu Klas Bangu (Claes Bang), koga je proslavila glavna uloga u filmu Skver (The Square), koji je 2017. godine dobio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Čovek slon

Dvodelna BBC drama The Elephant Man (Čovek slon) biće prikazana krajem 2019. ili početkom 2020. godine. Ovo je nova adaptacija istinite priče o deformisanom Džozefu Meriku (Joseph Merrick), koji je živeo samo 27 godina, krajem 19. veka (1862-1890).

Da li će ova adaptacija biti približno dobra, kao što je to bio čuveni Dejvid Linčov film iz 1980. godine, koji je imao osam nominacija za Oskara, ostaje nam da vidimo.

Glavna uloga, po kojoj pamtimo glumca Džon Harta (John Hurt), sada je dodeljena mladom britanskom glumcu Čarli Hitonu (Charlie Heaton), koji se proslavio ulogom u izuzetno popularnoj i neobičnoj seriji Čudnije stvari (Stranger Things), u kojoj glumi starijeg Vinoninog sina (Jonathan Byers).

Belgrejvija

U toku 2020. godine očekuje se i prikazivanje nove ITV-jeve serije Belgravia (Belgrejvija), po istoimenom romanu Džulijana Felousa, koji je 2001. godine dobio Oskara za najbolji scenario za film Gosford park, a najveću slavu je stekao serijom Dauntonska opatija (Downton Abbey).

Danas jedan od najbogatijih delova Londona, Belgrejvija je izgrađena početkom 19. veka, i od početka izgradnje se smatrala modenskim delom grada.

Serija prati sudbinu stare aritstokratske porodice Belaisis i novopečene bogataške porodice Trenčard, koje žive u ovom kraju Londona. Kroz šest epizoda glavni likovi će otkrivati skrivene porodične tajne, ljubav i mržnju, intrige i netrpeljivost.

Pozlaćena epoha

Kada će se tačno prikazivati kostimirana serija The Gilded Age (Pozlaćena epoha), još uvek se ne zna. Ova serija je izazvala veliko interesovanje i pre svog prikazivanja jer je prvobitno američka televizija NBC naručila scenario za ovu seriju proslavljenom scenaristi i piscu Džulijanu Felousu (Julian Fellowes), a projekat je 2018. godine preuzeo HBO.

Prva sezona ove kostimirane serije imaće deset epizoda, a serija će pratiti sudbinu mlade Marian Bruk (Marian Brook), koja nakon smrti oca, južnjačkog generala, dolazi da živi sa tetkama u Njujork, u kome je čekaju neobične intrige i bogataški komšiluk, a među njima i neverovatno bogat tajkun i njegova žena, koja na sve načine pokušava da se dodvori bogataškim porodicama Astor i Vanderbilt. 

Serija nosi naziv koji su osmislili Mark Tven i Čarls Dadli Varner, koji su 1873. godine objavili satiričan roman Pozlaćena epoha: Priča o današnjici

Kao i ovaj roman, i serija Pozlaćena epoha bavi se periodom američke istorije krajem 19. veka (od 1870-1900), u kome su se dešavale velike ekonomske promene, stvarala i gubila velika bogatstva, kao i veliki jaz između starih bogataških porodica i novopečenih bogataša.

Dikinson

Nova američka televizija Apple TV+, koja će početi sa radom ove jeseni, najavila je prikazivanje kostimirane serije o životu američke pesnikinje Emili Dikinson (Emily Dickinson) (1830-1886). Ne sumnjamo da će serija Dikinson  (Dickinson) privući pažju gledaoca, jer iza nje stoji talentovana Alena Smit, koja se proslavila serijom Afera (The Affair).

Glavna uloga čuvene američke književnice poverena je mladoj, talentovanoj glumici Hajli Stajnfild (Hailee Steinfeld), koja je bila nominovana za Oskara 2010. godine za sporednu žensku ulogu u filmu Čovek zvani hrabrost (True Grit), a 2017. za Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u mjuziklu ili komediji u filmu Kad napuniš sedamnaest (The Edge of Seventeen).

Rat svetova

Krajem 2019. ili početkom 2020. godine na britanskoj televiziji BBC 1 očekuje se i prikazivanje mini serije Rat svetova (The War of the Worlds), koja će imati samo tri epizode.

Ovo je prva britanska adaptacija čuvenog naučno fantastičnog romana H.Dž. Velsa, koji se odvija u viktorijansko doba. Ovaj roman je puno puta adaptiran, a najčuvenija je radio adaptacija Orsona Velsa, kao i moderna adaptacija Stivena Spilberga, sa Tom Kruzom u glavnoj ulozi.

Ovog puta u glavnim ulogama će se naći Rejf Spal (Rafe Spall) i britanska glumica Elenor Mej Tomlinson (Eleanor May Tomlinson), koju ste zapamtili po ulozi Demelze u kostimiranoj seriji Poldark, čija se poslednja sezona završila u avgustu ove godine.

Prelazak Atlantika

Još uvek nije najavjen tačan datum kada će početi sa prikazivanjem norveška kostimirana serija Prelazak Atlantika (Atlantic Crossing). Ova serija prati događaje tokom Drugog svetskog rata, kada je norveška princeza Marta sa porodicom, potražila utočište u Beloj kući u Vašingtonu, gde je u bliskom kontaktu sa tadašnjim američkim predsednikom Ruzveltom, bitno uticala na njegovu politiku i njegov pogled na tragična dešavanja u Evropi.

Glavne uloge su poverene sjajnim glumcima, a norvešku princezu glumi švedska glumica Sofija Helin (Sofia Helin), koju smo zavoleli u triler seriji Most (Bron/Broen), dok američkog predsednika Frenklina Ruzvelta glumi američki glumac Kajl Meklahlan (Kyle MacLachlan), koji se proslavio ulogom u kultnoj seriji Tvin Piks (Twin Peaks).

The Nevers

Naučno fantastična kostimirana drama Neprihvaćene (The Nevers) za sada je samo najavljena da će biti prikazana tokom 2020. godine na američkoj televiziji HBO. 

Serija prati bandu žena sa specijalnim moćima u Viktorijansko doba, koje žele da promene svet i unište opasne neprijatelje.

Nadamo se da će ova kombinacija super heroja u viktorijanskim kostimima privući pažnju gledaoca. Ono što za sada znamo je da glumačka postava ove serije okuplja izuzetna glumačka imena, kao što su: Olivija Vilijams (Olivia Williams), Laura Doneli (Laura Donnelly), Ben Čaplin (Ben Chaplin) i mnogi drugi.

Velika

Tokom 2020. godine na američkoj televiziji Hulu, počeće sa prikazivanjem još jedna kostimirana mini serija o ruskoj carici Katarini Velikoj, sa Elom Fening u glavnoj ulozi.

Serija Velika pratiće Katarinin politički uspon i odnos sa njenim suprugom, ruskim carem Petrom III, koga će u seriji glumiti mladi britanski glumac Nikolas Holt (Nicholas Hoult), koji se proslavio još kao dete, ulogom u filmu Sve o dečaku (About a boy). 

Mračni anđeo

Američka televizijska mreža TNT je započela snimanje kriminalističke kostimirane serije Mračni anđeo (The Angel of Darkness), koja je nastavak serije iz 2018. godine The Alienist.

Ukoliko ste odgledali ovu seriju, znate da su glavni junaci kriminalni psiholog, doktor Laslo Krajzler, kog glumi nemački glumac Danijel Brul (Daniel Brühl), njegov najbolji prijatelj, novinski ilustrator Džon Mur, koga glumi britanski glumac Luk Evans (Luke Evans), i njegova tvrdoglava sekretarica, koju glumi Dakota Fening (Dakota Fanning).

Obe serije su adaptacije krimi romana američkog pisca i istoričara, Kaleba Kara (Caleb Carr).