Stara planina vodič za obilazak

od Admin u 06-08-2019 u Putovanja

Stara planina vodič za obilazak

livada_puna_cveca_i_obronci_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Pre nego što krenete u istraživanje Stare planine, mnoge od vas brinu mnoštvo pitanja: Kako ići na Staru planinu? Šta obići na Staroj planini? Da li je moguće obići Staru planinu kolima, ili je za to potreban džip? Da li su pešačke staze na Staroj planini naporne za nekog ko nije vičan planinarenju?

 

 

S obzirom da je za obilazak Stare planine organizovano džipom potrebno izdvojiti i do 50 evra po osobi, ovde možete pronaći vodič za obilazak Stare planine, odgovore na ova pitanja, kao i šta možete obići na Staroj planini, iako niste vični u planinarenju.

 

 

Stara planina

Stara planina ili planina Balkan, po kome je i Balkansko poluostrvo dobilo naziv, nalazi se na jugoistoku Srbije i pripada sistemu balkanskih planina, koje se pružaju od Vrške čuke na zapadu, do Crnog mora na istoku, u dužini od 530 kilometara.

 

stara_planina_pogled_na_vidiovac_kod_vrha_babin_zub_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

Stara planina se većim delom prostire u Bugarskoj, dok Srbiji pripada samo njen zapadni deo, koji se prostire u širini od 30 km i dužini od 100 km. 

 

Ako idete na Staru planinu i tražite smeštaj, preporučujemo vam odličan i jeftin smeštaj koji nudi Etno selo Stara planina.

 

 

Kako ići na Staru planinu?

Od Beograda do Stare planine možete doći iz više pravaca. Najbrži put, koji svi preporučuju je autoputem do Niša, preko Svrljiga i sela Kalna. U centru Svrljiga na semaforu skrenite desno za selo Kalna. Ako se odlučite da na Staru planinu idete ovim putem, treba vam oko 3 ipo sata (300km), naravno u zavisnosti od gužve na naplatnoj rampi i na samom autoputu, s obzirom da je leti na autoputu velika gužva. Put do Svrljiga je nov, ali nešto uži, pa vozite pažljivo. 

Nešto duži put je autoputem do Paraćina, preko Zaječara i Knjaževca i traje oko 4 sata (314km). Ako se odlučite za ovaj pravac, očekuje vas loša deonica puta od Zaječara do Knjaževca. Inače na putu nema gužve, a ukoliko se odlučite da na Staru planinu dođete ovim putem, možete da obiđete i Gamzigrad, Knjaževac i turističke atrakcije Knjaževca.

Najduža ruta je autoputem do Požarevca, pa Dunavskom magistralom do Donjeg Milanovca, preko Zaječara i Knjaževca do Stare planine. Ovaj put je dug 325km i za njega treba odvojiti oko 5 sati. Ako se odlučite za ovaj pravac, uz put ćete moći da obiđete turističke atrakcije Istočne Srbije, kao što su: Golubačka tvrđava, Lepenski vir, Nacionalni park Đerdap, Knjaževac.

 

 

Šta obići na Staroj planini?

Glavne turističke atrakcije Stare planine se nalaze u dve srpske opštine. Severni deo pripada opštini Knjaževac, dok južni deo ove planine pripada opštini Pirot. Stara planina je istovremeno i Prirodni rezervat I kategorije. 

crkva_presvete_bogorodice_donja_kamenica_pogled_frontalno_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Ova drevna balkanska lepotica krije netaknutu divlju prirodu, vodopade od kojih nećete moći da odvojite pogled, uspavana planinska sela, u kojima kao da je vreme stalo, neobične crkve i manastire, nesvakidašnje freske, livade prepune lekovitog bilja, mnoštvo raznobojnih leptirova, cvrkut ptica i čist opojan i skoro sladak miris vazduha.

 

vodopad_bigar_vodeni_macak_pogled_frontalni_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Ukoliko se odlučite da na Staru planinu dođete iz pravca Knjaževca, ovim putem možete da obiđete Knjaževac i selo Donja Kamenica, u kome se nalazi neobična crkva presvete Bogorodice i manastir Svete Trojice u selu Gornja Kamenica, kao i vodopad Bigar ili kako ga neki još zovu Vodeni mačak.

 

kameni_most_trgoviski_timok_stara_carsija_knjazevac_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

Prošetajte pored Trgoviškog Timoka i uverite se zbog čega Knjaževac zovu srpska Venecija. Ovde vas očekuju mnogobrojni mostovi i prelepa Stara čaršija.

 

raznobojno_cvece_livada_vrh_babin_zub_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Takođe možete obići i jedan od vrhova Stare planine, Babin zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, gde se nalazi i ski centar Stara planina, koji ima šest žičara: gondola Jabučko ravnište, četvorosed Babin zub i Konjarnik, ski lift Rudine i Sunčana dolina i pokretna traka Dečiji park.

Put do ski centra Stara planina je nov, a uspon se lako savlada laganom vožnjom.

 

mali_vodopad_crnovrske_reke_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

Negde na pola puta ka vrhu Babin zub, naići ćete na prvi mali vodopad Crnovrške reke.

Ispod samog vrha Babin zub nalazi se prelep vidikovac odakle možete videti ostale vrhove Stare planine: Crni vrh, koji je ispred vas, a sa desne strane najviši vrh Stare planine i Srbije, Midžor (2.169 m).

Ovde možete parkirati auto i prošetati pešačkom stazom sa laganim usponom do mesta Jabučko ravnište, gde u sezoni skijanja završava prva gondola u Srbiji. Ovde se takođe nalazi vidikovac odakle se pruža prelep pogled na Staru planinu. 

Ako nastavite ovim putem, koji je nešto lošijeg kvaliteta i ima priličan uspon, stižete do Planinarskog doma Babin zub, odakle kreće jedna od pet pešačkih staza na Staroj planini, koja vodi do vrha Midžor i označena je kao laka staza.

 

Takođe je zanimljivo obići i deo Stare planine koji pripada opštini Pirot. 

 

put_prema_selu_visocka_rzana_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Kada se uđe u Pirot, na prvom kružnom toku skrenite levo, gde će vas uputiti i tabla. To je Visočki put, koji će vas voditi u obilazak južnog dela Stare planine. Put je izuzetno loš, pa vozite pažljivo, jer ima deonica na kojima je asfalt u jako lošem stanju. 

Na otprilike 14 km naići ćete na tablu koja pokazuje pešačku stazu Kozji Kamen, dugu oko 3,5 km, koja vodi do vidikovca, sa koga se pruža nesvakidašnji pogled na prelepo Zavojsko jezero. 

 

ikonostas_pecinska_crkva_svetog_petra_i_pavla_rsovci_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Ako nastavite put, stižete do sela Rsovci u kome se nalazi neobična crkva Svetog Petra i Pavla iz 13 veka, koja je udaljena oko 1km lagane šetnje. 

Za one koji imaju više vremena iz sela Rsovci kreće nešto zahtevnija i duža pešačka staza do klisure reke Visočice, koja se zove Vladikine ploče. 

 

klisura_rosomacke_reke_slavinjsko_grlo_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

Nakon obilaska crkve put produžava do sela Visočka Ržana, gde možete skrenuti ka selima Dojkinci, Vrelo ili desno ka selu Slavinja, gde se nalazi neobična klisura Rosomačke reke, poznatija kao Slavinjsko grlo. Lagana pešačka staza koja vodi do ove klisure je duga oko 1km.

Nakon obilaska ove neobične klisure, vratite se do pomenute raskrnice, vratite se do sela Vrelo, kako bi ste obišli Izvor vrelo, do kog vodi kratka pešačka staza. 

Da biste obišli jedan od najlepših vodopada Stare planine, vodopad Tupavicu, od Izvora Vrelo se vratite oko 400m unazad, i krenite putem koji vodi do sela Dojkinci, i dalje preko mosta do Planinarskog doma "Dojkinci". 

makadamski_put_ka_vodopad_tupavica_stara_planina_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Ovde prestaje asfaltni put i počinje prilično težak makadamski put, pa većina ljudi parkira ovde i dalje nastavlja peške do vodopada. Ukoliko su vremenski uslovi dobri, možete pokušati da pređete bar deo ovog puta kolima, ali vozite izuzetno pažljivo, jer vas na putu očekuju velike rupe i kamenje. Sama staza nije teška za hodanje. Ukoliko krenete od Doma, duga je 4km, i prati tok Dojkinačke reke.

 

vodopad_tupavica_stara_planina_pogled_sa_leve_obale_avgust_2019_pohoto_by_ira_petrov

Nesvakidašnji prizor vodopada Tupavica, koji vas očekuje na kraju ove staze, svakako je vredan ove duže šetnje.

 

Da li je moguće obići Staru planinu kolima

Ukoliko ste pročitali ceo tekst, mogli ste da zaključite da je zaista moguće obići Staru planinu kolima, i da vam nije neophodan džip, osim za deonicu puta ka vodopadu Tupavica, koji možete preći peške, ili pokušati da pređete delimično svojim automobilom, ukoliko su odgovarajući vremenski uslovi.

put_do_vrha_babin_zub_stara_planina_pogled_sa_vidikovca_avgust_2019_photo_by_ira_petrov

 

Put do vrha Babin zub je nov, i uspon je leti lako savladiv. Put obroncima Stare planine je u dobrom stanju sve do ulaska u opštinu Pirot, gde je put u mnogo lošijem stanju, pa je potreban oprez pri vožnji. 

 

Da li su pešačke staze na Staroj planini naporne?

Pešačke staze koje su pomenute u ovom tekstu su vrlo lagane, ne iziskuju veliki napor, i mogu ih savladati i deca (osim staze do klisure Vladikine ploče). Za šetnju je potrebno imati adekvatnu obuću, ili bar čvršće patike. Ne preporučuje se šetnja u papučama, jer su neke staze kamenite, pa može doći do povreda. Kada krećete u dužu šetnju, ne zaboravite da prethodno proverite vremensku prognozu, jer je vreme na planini uvek promenljivo, pa ne krećite na duže pešačenje ukoliko imate naznaku da može doći do neke vremenske nepogode, jer nećete imati gde da se sklonite od nevremena.

Nadamo se da će ovaj vodič za obilazak Stare planine biti od koristi svima vama koji ste se nećkali da li da krenete na put. Zato ne oklevajte, već krenite da posetite bar neke od mnogobrojnih lepota koje krije Stara planina.