Otvaranje izložbe crnogorske savremene likovne scene "Mali format" u Budvi

od Admin u 26-07-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje izložbe crnogorske savremene likovne scene "Mali format" u Budvi

elektronska_pozivnica_izlozba_mali format_2019_budva

U Ljubišinoj rodnoj kući u budvanskom Starom gradu, u subotu, 27. jula, biće otvorena tradicionalna kolektivna izložba "Mali format – slike, crteži, objekti". 

Izložba predstavlja izbor iz crnogorske savremene likovne scene, i iz godine u godinu okuplja akademske umjetnike različitih poetika i izražajnih medija. Za ovogodišnju selekciju radova, kao i do sada, zadužen je kustos u JU Muzeji i galerije Budve, akademski slikar Đorđije Bato Boljević.
 
Kolektivna umjetnička izložba "Mali format – slike, crteži, objekti", prvi put organizovana je 2009. godine iz potrebe da se kulturna slika grada tokom turističke sezone upotpuni i obogati segmentom, koji se odnosi na aktuelni trenutak u crnogorskom likovnom stvaralaštvu, a s druge strane, da se afirmiše rad akademskih likovnih umjetnika mlađe i srednje generacije. 

Vremenom, koncept je lišen generacijskog ograničenja, ali su prilikom izbora učesnika, na snazi ostali svi ostali kriterijumi: visoki umjetnički dometi, komplementarnost sa savremenim globalnim tendencijama u likovnoj umjetnosti, poetička raznoslikost, te raznovrsnost tehnika i materijala u manjem formatu. 

Iz godine u godinu, u Ljubišinoj rodnoj kući svoje radove predstavilo bi dvadesetak savremenih crnogorskih umjetnika, a u skladu sa zadatim okvirom, autori su se izmjenjivali, pa je kroz ovu izložbu prezentovan rad više od pedeset likovnih stvaralaca. Svakako, ovaj prilog razumijevanju i afirmaciji crnogorske likovne scene ne bi mogao zaživjeti da nije pozitivne reakcije sve brojnije publike, laičke i stručne.

Na desetom izdanju prezentacije, čiji su razlozi postojanja višestruki, od onoga da afirmiše domaće umjetnike, podstiče njihovu kreativnost te svake godine ponudi publici nešto novo, originalno, radove će predstaviti sljedeći autori: Krsto Andrijašević, Tijana Dujović Liščević, Sanja Raonić, Ratko Odalović, Svetlana Dragojević, Sandra Đurbuzović, Miroslav Miro Šuković, Rajko Sušić, Ilija Brankov Burić, Dijana Lazović, Bogdan Musović, Sreten Nikčević, Nada Kažić, Vlatka Vujošević, Marica Kuznjecov Boljević, Petar Vujošević, Vaso Nikčević, Ivanka Vana Prelević, Biljana Keković, Bojana Popović i Đorđije Bato Boljević.

Izložbu "Mali format – slike, crteži, objekti" 27. jula u 21 čas u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša", otvoriće Marica Kuznjecov Boljević, umjetnica iz Budve i učesnica izložbe.
 
Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20. avgusta 2019. godine.