Otvaranje izložbe Salona "Nove realnosti" u Budvi

od Admin u 16-07-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje izložbe Salona "Nove realnosti" u Budvi

Otvaranje izložbe Salona "Nove realnosti" u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Budvi zakazano je za subotu, 20. jula 2019. godine, u 20:30 časova. 

Ova izložba, koju JU Muzeji i galerije Budve organizuje u saradnji sa Salonom "Nove realnosti" iz Pariza, jedna je od najznačajnijih u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni Ustanove i predstavlja značajnu kulturnu saradnju između Francuske i Crne Gore. Na izložbi, čija je kustoskinja mr Senka Subotić,  predstavće se 50 umjetnika koji su svojim radom posvećeni isključivo apstrakciji.

sylvie_mary_ selficité_II,_2017

Sylvie Mary "Selficité II", 2017

Izložbu će otvoriti gospodin Laurent Goncaleves, direktor francuskog instituta i odpravnik poslova u ambasadi Francuske. Publici će se povodom otvaranja obratiti i predsjednik opštine Budva Marko Carević, kao i direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković. Učešće u otvaranju izložbe potvrdilo je i Ministarstvo kulture. U muzičkom dijelu programa nastupiće Milica Milović, master teoretičar umjetnosti i medija, koja se školovala na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

Salon "Réalités Nouvelles"

Salon "Nove Realnosti" ("Réalités Nouvelles") sa radom je otpočeo poslije Drugog svjetskog rata. Ima internacionalni karakter i okuplja najeminentnije umjetnike iz cijelog svijeta. Osnovan je 1946. godine, a zastupao je ideje umjetnika kao što su Kandinski, Modrian, Malevitch i Lisitzski, šireći ideje grupa koje su prethodile i bile aktivne u prvoj polovini 20 vijeka, prevashodno "Cercle et Carré" i "Création-Abstraction", da bi vremenom  prerasle u asocijaciju koja danas nosi ime Réalités Nouvelles. 

Grupa okuplja preko četiri stotine umjetnika, orijentisanih na apstrakciju u domenu slikarstva, vajarstva, crteža, skulpture, instalacije i fotografije. 

Na izložbama koje se organizuju jednom godišnje, učešće uzimaju i apstraktni umjetnici koji nisu članovi, pa su tako početkom pedesetih počeli da izlažu i jugoslovenski umjetnici Petar Omčikus, Momčilo Milovanović, Bata Mihailović, Dado Đurić, Ljubinka Jovanović, Kosa Bokšan, Milija Belić i drugi. 

Danas je Salon otvoren za sve umjetnike koji se bave apstrakcijom u bilo kom vidu likovne umjetnosti, i predstavlja "odskočnu dasku" umjetnicima za dalji uspijeh i napredak na polju apstrakcije, kao i nepresušan izvor ideja i mogućnosti. 

Asocijaciju čini četrdesetak umjetnika koji biraju predsjednika, a ujedno su njeni članovi zaduženi za organizaciju salona i izložbi, kako godišnjih u Parizu, tako i širom svijeta. Danas je na čelu ovog eminentnog salona Olivier Di Pizio, koji je predsjednik Komiteta Salona "Nove Realnosti" i direktor Galerije "Abstract Project".

Posvećenost apstrakciji

U tekstu kataloga Erik Levesque kaže: „Izuzetnu dugovječnost, više od 70 godina, asocijacija Nove Realnosti duguje onome što je, od samih početaka, činilo njenu specifičnost: isključivu posvećenost apstrakciji. Apstrakcija definisana riječima ne-figuracija i ne-predmetnost, obuhvata sve oblike umjetnosti slikarstva, skulpture, fotografije, koji žele da izbjegnu naturalizam, realizam i oblike verizma u umjetnosti. Od Pariza do Berlina, u slikarskim ateljeima dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka, umjetnici su razmjenjivali iskustva da bi spoznali kako da stvore jedan novi svijet, jednu drugačiju stvarnost. "Neuen Virklichkeit", usudio se Otto Freundlich da stavi u množinu "Novu Realnost" umjetnosti, dragu Guillaumeu Apollinaireu. Tih godina postojale su dvije rivalske grupe. Prva "Krug i Kvadrat" naglašavala je primat vizuelnog ritma, geometrijsku strukturu, a druga "Apstrakcija-Stvaranje" insistirala je na ne-figuraciji. Godine 1939. dvije asocijacije su se spojile u jednu "Nove Realnosti", kako bi se suprotstavile dominantnom uticaju nadrealista u to vrijeme.

erik_levesque_cluster_2017

Erik Levesque "Cluster", 2017

Prva izložba održana je u ljeto 1939. godine sa članovima osnivačima apstrakcije: Kandinsky, Mondrian, Delaunay, Anton Pevsner, Kupka... Međutim, moć salona, njegova isključiva posvećenost apstrakciji, predstavlja snagu otpora i mjesto specifičnog izraza. Godine 1980. salon postaje mjesto permanentnosti apstrakcije koja je definisana kao "slika u sebi" i "apstrakcija do njenih (figurativnih) margina", prema riječima predsjednika Jacquesa Bussea i Guya Lanoëa. Tokom 2000-ih i predsjedavanja Michela Gemignanija i Olivijera Di Pizia, sa umjetnošću u vrtlogu digitalne revolucije koja redefiniše sve na svom putu, salon postaje istraživačka laboratorija u kojoj se susrijeću slikarstvo, skulptura, umjetnost i nauka otvarajući nove pristupe stvarnosti koja je postala virtuelna. Ukupno, na više od 70 izdanja, gotovo 10.000 umjetnika podijelilo je avanturu apstrakcije i Novih Realnosti!“

milija_belic_planetarium_2013

Milija Belić "Planetarium", 2013

Ovogodišji izlagači Salona "Nove Realnosti"

U Budvi će se predstaviti 50 izlagača,  među kojima je i Milija Belić, srpsko-francuski umjetnik koji ima i posebnu ulogu u organizaciji ove izložbe i uspostavljanju značajne kulturne saradnje između Budve i Pariza. 

Takođe, pored brojnih inostranih umjetnika, budvanskoj publici predstaviće se i Ivan Jurašin iz Beograda, kao i Darko Karadžić, umjetnik porijeklom iz Crne Gore koji je dobitnik prošlogodišnje nagrade salona.

Snaga ovog salona je u posvećenosti apstrakciji kao specifičnom umjetničkom izrazu, koji umjetnosti daje novu snagu i mogućnosti novih pristupa u prikazu realnog svijeta kroz lične vizije i tehnike, od običnih linija, preko geometrijskih likovnih prikaza i konstrukcija, do apstraktnih motiva na slici, u skulpturi, instalacijama, kao i novih tehnika u fotografiji.

Izložba Salona "Nove realnosti" biće otvorena do 20. avgusta 2019. godine, u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Budvi.