Otvaranje izložbe "Sedam mora" umjetnice Renate Papišta u Petrovcu

od Admin u 10-07-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje izložbe "Sedam mora" umjetnice Renate Papišta u Petrovcu

Otvaranje izložbe "Sedam mora" umjetnice Renate Papišta održaće se 11. jula 2019. godine u 21 čas, u galeriji "Marko Krstov Gregović", u prostoru Spomen doma "Crvena komuna" u Petrovcu u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve. Kustoskinja izložbe je mr Milijana Istijanović.

Silvija Dervišefendić kaže o umetnici Renati Papišta u tekstu iz kataloga: "Renata Papišta pripada novoj generaciji bosanskohercegovačkih grafičara u području eksperimentalne grafike, koju primarno zanimaju kreativne mogućnosti tradicionalnog grafičkog medija unutar grafičkih tehnologija. Osim grafike i crteža, izražava se i u mediju fotografije. 

postavka_iz_serije_brazde_renata_papista

U svome radu se fokusira na pitanja poput protoka vremena, metamorfoze, remake-a, transformacije motiva i forme u umjetničkom djelu. Autorica istražuje tragove koji ostaju nakon postojanja određenih formi, te tragove oblikovanja koji su skoro uništeni procesom mijenjanja početnog motiva. 

knjiga_nocnih_mora_renata_papista

Inspiraciju za umjetnički izraz nalazi u kretanjima u prirodi, osobito u protoku vode, tačnije mora. More je vrlo značajno za nju: ono predstavlja njezinu blisku vezu sa jugom, ali i živi organizam koji autorica uspoređuje sa vlastitom umjetnošću, za koju kaže da egzistira kao živo tkivo. Papišta u motivima mora i njegovih tragova vidi ponavljajući, ali iznova novi ciklus postojanja motiva – početak, preobrazbu i kraj, koji se smatra rođenjem nove forme."

Vizualna umjetnica Renata Papišta

Renata Papišta, vizualna umjetnica rođena u Sarajevu 1981. godine, gdje je završila diplomske i postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek grafika. Za svoj likovni izričaj koristi različite medije: grafiku, fotografiju, crtež, site-specific formu, kao i umjetničku knjigu. 

profilna_fotografija_za_katalog_izlozba_sedam_mora_renata_papista

Dobitnica je više internacionalnih nagrada za grafiku i crtež, a uzela je učešće na preko 120 grupnih i 20 samostalnih izložbi. Izlagala je na brojnim bijenalima, festivalima i simpozijima u zemlji i inozemstvu. 

Vodila je radionice i ljetne kurseve eksperimentalne grafike pri likovnim centrima i akademijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Poljskoj. 

Članica je Udruženja likovnih umjetnosti Bosne i Hercegovine, Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, a od 2010. godine radi na Odsjeku grafika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Izložba "Sedam mora" biće otvorena do 23. jula 2019. godine.