Otvaranje izložbe slika Vasa Nikčevića 2019 Budva

od Admin u 02-07-2019 u Vesti i saopštenja

Otvaranje izložbe slika Vasa Nikčevića 2019 Budva

Otvaranje izložbe slika Vasa Nikčevića održaće se u srijedu, 3. jula 2019. godine u 21 čas u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi.

Samostalna izložba akademskog slikara iz Budve Vasa Nikčevića biće otvorena do 25. jula 2019. godine.

slika_vasa_nikcevic_ciklus_simbol_u_apstrakciji_2019       slika_vasa_nikcevic__2_ciklus_simbol_u_apstrakciji_2019

Vaso Nikčević, rođen u Nkšiću 1964. godine, diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Živojina Turinskog.  Kroz samostalne izložbe, svoj rad predstavio je u brojnim eminentnim galerijama u Crnoj  Gori, regionu, u Parizu i Bostonu.  Učesnik je brojnih kolektivnih prezentacija u zemlji i inostranstvu. 

Dobitnik je prestižnih nagrada: u Beogradu, 1991. godine, Prve nagrade za slikarstvo „Petar Lubarda“, a u Podgorici, 1996. godine, Nagrade za slikarstvo Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore „Milunović, Stijović, Lubarda“.

Milica Radulović, istoričarka umjetnosti, o stvaralaštvu Vasa Nikčevića jednom prilikom je zapisala: „Prevodeći subjektivne utiske u jedinstveni i specifični, samostalni oblik, ponirući u univerzalne i iracionalne dimenzije njegovih različitih simboličkih sadržaja, autor demonstrira istančanu likovnu senzibilnost i poetsku sugestivnost. Tako građeni prizori prenose utisak sveobuhvatnog, dramatičnog uzbuđenja naglašene emotivnosti, koji nude mogućnost različitih intuitivnih prepoznavanja, otkrivanja i naslućivanja njihovih novih i višeznačnih sadržaja“.

slika_vasa_nikcevic__3_ciklus_simbol_u_apstrakciji_2019

Na izložbi u Ljubišinoj rodnoj kući, Nikčević će se predstaviti s radovima nastalim u posljednje dvije godine u okviru ciklusa „Simbol u apstrakciji“, za koji istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević kaže da je: „... kompleksan registar same egzistencije, ali i kriptično sugerisani upisi o Svijetu, Univerzumu, Postanju... Dramaturgija slike, njen prostor, njeno bivstvo grade temeljna konstitutivna značenja. Na dvodimenzionalnoj površini platna, projekciji i metafori umjetnikovog sopstva, iščitava se u vizuelnom sloju i neka vrsta jezgra, jedinstva aktivne snage, gdje se naziru gestualne praforme koje konotiraju na Biblijsko postanje svijeta, sukobe, stvaranje, transcendirajući vrijeme kao metafizičku kategoriju i daleki eho sublimne predstave Prirode. Neke od tih arhetipskih praformi se ponavljaju: krug – simbol cjelovitosti, jednog, savršenstva, jezgro (simbol biti, suštine), prava, dijagonala (simboli kretanja, puta), polumjesec (simbol astralnog) – umjetnik koristi simbol simbola za simbole svijeta... Njegova morfologija i sintaksa u polju su lirske apstrakcije, čija je iskustva,kao i ona Kandinskog, ovaj izuzetan kolorista inventivno transponovao u vlastiti rukopis.“

Osim toga što se radi o najnovijim djelima iz ciklusa „Simbol u apstrakciji“, ovu izložbu čini posebnom to što je prva Nikčevićeva samostalna izložba na kojoj će biti predstavljene njegovi radovi na papiru – manjeg formata, kao i dvije skulpture, rađene u kombinovanoj tehnici, kao i dvije slike većeg formata na lesonitu.