Otvorena izložba "Paštrovići i ruski dvor" u Petrovcu

od Admin u 26-02-2020 u Vesti i saopštenja

Otvorena izložba "Paštrovići i ruski dvor" u Petrovcu

eksponati na izlozbi pastrovici i ruski dvor 2020 petrovac

 

U Petrovcu je sinoć, 25. februara 2020. godine, u Spomen domu "Crvena komuna" sa početkom u 19 časova, otvorena izložba "Paštrovići i ruski dvor" autora mr Marka Janketića, koja pripada programu manifestacije "Ljubišini dani".

 

dr Aleksandar Valerevic Kolcov, profesor Svetotihonovskog Univerziteta iz Moskve


Na početku večeri, obratili su se učesnici duhovne akademije koja se održava u Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj Prevlaci, gospodin dr Aleksandar Valerevic Kolcov, profesor Svetotihonovskog Univerziteta iz Moskve i gospođa Alina Valentina Mamaeva predstavnik Odjeljenja za mlade - moskovske Patrijaršije Ruske pravoslavne crkve i Aleksios Panagopulus, koji su pozdravili projekat koji je organizovala JU Muzeji i galerije Budve i koji afirmiše viševjekovnu kulturnu saradnju između ruskog dvora i Budve, odnosno Rusije i Crne Gore. 

 

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Njegova Ekselencija Vladislav Maslennikov


Svoje zadovoljstvo povodom realizacije ovakve izložbe je u svom govoru izrazio Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Njegova Ekselencija Vladislav Maslennikov.

 

okupljene zvanice na otvaranju izlozbe pastrovici i ruski dvor
 
Publici se nakon toga obratio predsjednik Opštine Budva koji je otvorio izložbu: 
“Večeras u ovom Spomen domu prisustvujemo izložbi od velikog značaja za kulturnu baštinu grada Budve i Paštrovića. Istorija Paštrovića prepuna je stranica u kojima se govori o ruskom dvoru i Rusiji, kao što je dopis iz ruskog carskog dvora o novčanoj pomoći manastiru Praskvici iz 1783. godine, koji je po nalogu carice Katarine potpisao knjaz Potemkin, ili gramata ruskog cara Pavla iz 1798. godine, kojom se pomoć manastiru sa 100 povećala na 150 dukata, kao i priča Jegoru, ruskom kaluđeru i graditelju, koja je i danas živa u sjećanju Paštrovića. Takvih priča, o vezi Paštrovića i Rusije je mnogo, a te priče svjedoče ne samo o istorijskoj povezanosti nego i o tome da se radi o prostorima i ljudima koje vjekovima povezuje pravoslavna kultura i duhovnost. Ova izložba večeras prilog je toj vezi između Rusije i Paštrovića. Zahvaljujem se JU Muzeji i galerije Budve što su upriličili jednu ovakvu izložbu i proglašavam je otvorenom.”

mr marko janketic autor izlozbe pastrovici i ruski dvor

Izložba "Paštrovići i ruski dvor" biće otvorena do početka aprila.