Predstavljanje zbornika "Književno djelo Stefana Mitrova Ljubiše u svom vremenu i danas"

od Admin u 26-02-2020 u Vesti i saopštenja

Predstavljanje zbornika "Književno djelo Stefana Mitrova Ljubiše u svom vremenu i danas"

 

 

Predstavljanje zbornika "Književno djelo Stefana Mitrova Ljubiše u svom vremenu i danas (1878–2018)", u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, održaće se u četvrtak, 27. februara sa početkom u 19 časova, u velikoj sali Moderne galerije „Jovo Ivanović“ (JU Muzeji i galerije Budve), u okviru manifestacije „Ljubišini dani“. 

 


Na predstavljanju zbornika govoriće akademik Nenad Vuković, akademik Siniša Jelušić i akademik Radomir V. Ivanović, koji je i urednik ovog izdanja. Moderatorka večeri biće Itana Lalović.

Zbornik radova "Kniževno djelo Stefana Mitrova Ljubiše u svom vremenu i danas (1878–2018)" rezultat je naučnog skupa, održanog u Podgorici 7. i 8. novembra 2018. godine, u organizaciji Odjeljenja humanističkih nauka Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. 

 

naslovna strana knjizevno djelo stefana mitrova ljubise u svom vremenu i danas

 

Zbornik se sastoji od četiri cjeline, od kojih je prva posvećena interdisciplinarnim istraživanjima o Ljubiši, i sadrži radove sledećih autora – Đorđa Borozana, Aleksandra Čilikova, Zorana Lakića, Milice Jakobiec-Semkowowe, Ive Grgić-Maroević i Tonka Maroevića.

Naziv drugog poglavlja je "Nauka o kniževnosti", u okviru kojeg su svoje radove priložili Radmilo N. Marojević, Milorad Jevrić, Ljubomir Zuković, Lidija Tomić, Božena Jelušić, Mila Medigović-Stefanović, Milan Lutovac i Radomir V. Ivanović. 

U trećem poglavlju pod nazivom "Nauka o jeziku" našli su se radovi Branislava M. Ostojića, Nenada Vukovića, Miodraga V. Jovanovića, Miodarke Tepavčević, Jelene Bašanović-Čečović i Danijele Radojević, dok se u četvrtom poglavlju pod nazivom "Prilozi", našao rad Branke G. Dragosavac, koja je izdvojila selektivnu literaturu o Stefanu Mitrovu Ljubiši.
 
Ovaj zbornik radova je svjedočanstvo o Ljubišinoj prisutnosti i aktuelnosti, čak i danas, 142. godine nakon njegove smrti, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. 

U lokalnom kontekstu, budvanska ustanova kulture JU Muzeji i galerije Budve, je posebno posvećena zadatku čuvanja od zaborava lika i djela Stefana Mitrova Ljubiše (1822–1878), najznamenitijeg Budvanina i Paštrovića, političkog, društvenog i kulturnog poslenika, o čemu svjedoči i bogat kulturni program povodom manifestacije "Ljubišini dani" koji je u toku ove i sledeće sedmice, u Budvi i Beogradu.