Otvorena izložba "Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši"

od Admin u 25-02-2020 u Vesti i saopštenja

Otvorena izložba "Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši"

fotografije sa otvaranja (2)

 

U Budvi je sinoć, 24. februara 2020. godine, u Spomen domu "Stefan Mitrov Ljubiša" sa početkom u 19 časova, otvorena izložba "Spomen-obilježja u Budvi posvećena Stefanu Mitrovu Ljubiši", kojom je otpočela ovogodišnja manifestacija "Ljubišini dani", posvećena ovom znamenitom Budvaninu, koju organizuje JU Muzeji i galerije Budve. 

 

Na početku večeri, obratila se mr Lucija Đurašković, koja je naglasila značaj manifestacije, i prisutne upoznala sa bogatim programom: „Vrijednost  jednog pisca ili umjetnika-stvaraoca uopšte, pokazuje se u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno univerzalnost. S obzirom na činjenicu da je Ljubiša kao rijetko koji pisac u posljednje vrijeme istraživan i čija tumačenja, skoro po pravilu, inspirišu na dalja i dalja izučavanja, ove godine ćemo u okviru "Ljubišinih dana" predstaviti dva zbornika posvećena njegovom književnom djelu, kao i zbornik koji se dotiče nematerijalne kulturne baštine njegovih Paštrovića. Takođe, pored predavanja akademika Radomira Ivanovića na temu "Stefan Mitrov Ljubiša i Marko Miljanov Popović", bićemo u prilici da pogledamo kratku predstavu na temu Ljubišine "Skočiđevojke", a u izvođenju Dramskog studija Budva. Na programu su i tri izložbe, od kojih prvu, posvećenu njegovim spomen obilježjima na prostoru Budve, otvaramo započinjući ovogodišnje "Ljubišine dane", upravo ovdje u njegovom Spomen domu, odnosno kući u kojoj se prije 196 godina rodio naš velikan. Od druge dvije jedna, koju sjutra otvaramo u Petrovcu, je posvećena vjekovnoj vezi Paštrovića sa ruskim dvorom, a druga, koju otvaramo dan kasnije, u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović", će nas preko portreta uvažene Rajne Krulj podsjetiti na na umjetnike i književnike koji su stihom i kistom, kao i naš Ljubiša, dotakli prostranstva vječnosti. Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima u koje, među prve, bez sumnje, spada i naš Ljubiša, takođe vjerujemo da ovaj naš primjer istrajavanja na stvarima kulture, daje nadu da će svjetlost duha ipak, na kraju, nadvladati mrak niskog materijalizma kojim smo sve više okruženi i ugroženi, te tragom velikog Ljubiše potvrditi čovjeka upravo kao duhovno biće, dakle, u njegovoj najvišoj vrijednosti.“

 

fotografije sa otvaranja (3)


Izložbu je zvanično otvorila gospođa Mila Baljević, ditektorica JU Narodna biblioteka Budve: „Spomenici dobra, kao i spomenici zla, čine da narod pamti prošlost i pobuđuje ga da se dobrijema divi i klanja, a zle da prezire i proklinje! – zapisao je Ljubiša u "Pripovijestima crnogorskim i primorskim". Skoro svaka generacija Budvana je od 1878. godine do danas, nazivala spomen-obilježja njegovim imenom, misleći time da dostojno i trajno obilježi uspomenu na njega. Budva se može ponositi ljudima koji su u prošlosti dali velikog truda da se dobrim spomen-obilježjima oduže svom zastupniku, koji nikad nije zaboravio svoj narod i rodni kraj. Cilj ove izložbe je da se afirmiše kultura sjećanja na književnika, kulturnog radnika, prevodioca i političara, da se javnost putem dokumentarno-edukativnog izloženog materijala podsjeti na odnos lokalne zajednice prema njenom velikanu, kao i da se lokalna zajednica podstakne na odgovorniji odnos prema svom kulturnom nasljeđu. Poštovana publiko, bliže ćete se upoznati o istorijatu spomen-obilježja, koji su marljivo pripremili autori Marijana Martinović i Đorđije Bato Boljević.

fotografije sa otvaranja