Plaže na jugu Sicilije

od Admin u 23-04-2019 u Putovanja

Plaže na jugu Sicilije

grcki_hram_agridjento_i_plaze_na_jugu_sicilije

Plaže na jugu Sicilije su dugačke peščane plaže iznad kojih se nalaze ostaci grčkih hramova, stari zamkovi, i mala ribarska seoca. 

Na ovim plažama je manja gužva nego na istočnom i severnom delu ostrva, a postoje i delovi plaža gde ćete moći da se osamite i uživate u čarima Sredozemnog mora. Ukoliko iznajmite auto, nakon obilaska Doline hramova, svakako će vam prijati kupanje na nekoj od peščanih plaža u blizini.

Plaže Likata

Plaže kod mesta Likata u blizini Agriđenta, se nalaze na jugu Sicilije. Protežu se u dužini od oko 20km. Ovde ćete pronaći duge peščane plaže, kao i stenovite delove, na kojima nema gužve. Na ovom mestu su se iskrcale savezničke snage 1943. godine, kada je krenulo iskrcavanje na Siciliju.

Jedna od najpoznatijih plaža je plaža Falkonara Sikula (Falconara Sicula), iznad koje dominira privatan zamak.

Plaža Scala dei Turchi

Plaža Scala dei Turchi (Turske stepenice) se, takođe, nalazi u blizini Agriđenta. Ova fascinantna plaža se sastoji od par šljunkovitih uvala, koje su okružene snežno belim stenama, koje potsećaju na stepenike.

Plaža Sampieri

Plaža Sampieri se nalazi u istoimenom ribarskom selu u blizini grada Šikli (Scicli) na jugoistoku Sicilije. Ova peščana plaža je duga oko 3km. Ukoliko volite da ležite na ležaljkama, ova plaža ima delove na kojima su plažni barovi, ali i divlje delove gde je manja gužva. Na liticama iznad istočnog dela plaže se nalaze izgoreli ostaci stare fabrike, poznate kao Pasture Montalbano.

Plaža Donnalucata

Plaža Donnalucata (Donalukata) se nalazi u istoimenom ribarskom selu, 8 km od grada Šikli. Nalazi se između Velike plaže (Playa Grande) i plaže Peca Filipa (Pezza Filippa). Ova dugačka peščana plaža ima delove na kojima se nalaze plažni barovi sa ležaljkama, kao i delove na kojima možete da se osamite.

Plaža Torre Salsa

Ova predivna peščana plaža se nalazi između dva mirna seoca Siculiana i Montallegro. Plaža Torre Salsa je istovremo i prirodni rezervat kojim upravlja Svetska fondacija za prirodu (World Wide Fund for Nature - WWF). Torre Salsa je stanište sivog sokola i glavate kornjače. Padine obližnjih planina oko plaže su prekrivene ružičastim i ljubičastim divljim orhidejama. Tokom godine, izuzev letnjih meseci, moguće je zakazati besplatne ture sa vodičem. 

Plaža Torre Salasa je potpuno divlja plaža, na kojoj ako budete imali sreće, možete da se okupate okruženi kornjačama.