Ugaone lajsne za malterisanje

od Admin u 22-01-2020 u Gradnja

Ugaone lajsne za malterisanje

 

Ugaone lajsne za malterisanje danas su obavezan profil koji se koristi za mašinsko malterisanje unutrašnjih zidova. 

Pre nego što su se ugaone lajsne za malterisanje pojavile na tržištu, bilo je izuzetno teško izvući ravne ivice zidova, koje se neće lako oštetiti i okrnjiti. 

ugaona lajsna za malterisanje protektor sa povecanim slojem cinka

 

Razvoj građevinskih materijala i drugih građevinskih profila za malterisanje, fasade i završne radove u građevinarstvu, doveo je do brže i kvalitetnije gradnje. Ovi novi profli za malterisanje se izuzetno lako ugrađuju, a izdržljivi su na vlagu i ne korodiraju. 

Kako se koriste 

Ugaone lajsne za mašinsko malterisanje se koriste za formiranje unutrašnjih uglova, kao i za zaštitu i ojačanje ivica i ćoškova od različitih vrsta oštećenja i pucanja, kako bi zidovi bili savršeno ravni.

 

ugaona lajsna za malterisanje protektor za zaobljene lukove i spiralna stepenista  

 

Prilikom pripreme za malterisanje, na unutrašnje zidove se prvo nanosi pripremni sloj tečnijeg maltera, ili kako ga majstori zovu "grubi špric". Kada se nanese ovaj grub sloj maltera, koji je debljine 2-3 mm, ili posebni malteri, npr. Baumit Kantenfix, na ivice zidova se postavljaju ugaone lajsne za malterisanje, dok se na zidove od poda do plafona, kao pravci za ravnanje zidova, postavljaju dilatacione vođice za malterisanje. Ugaone lajsne se obavezno postavljaju i na sve uglove oko vrata i prozora, kao i na uglove stubova i greda. Tek kada se završi priprema za malterisanje, zidovi su spremni za nanošenje sledećeg sloja maltera. 

Vrste ugaonih lajsni za malterisanje 

Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta ugaonih lajsni za malterisanje, koje se pored ravne ivice zidova, koriste i za zaobljenu ivicu, kao i za zaobljene lukove i spiralna stepeništa. 

 

ugaona lajsna za malterisanje protektor za zaobljenu ivicu 

 

Ugaone lajsne za malterisanje sa povećanim slojem cinka su izuzetno izdržljve, i podnose duže vreme izloženost vlazi. Imaju veće polje rastezanja, što im omogućava odličan prodor maltera. 

Ugaona lajsna može biti aluminijumska i pocinkovana. 

Gde kupiti 

Kvalitetne ugaone lajsne za malterisanje PROTEKTOR, LORENCIC i dr. možete kupiti kod firme Lorencic.