Svečano otvorena izložba "Ikone Paštrovića i Budve"

od Admin u 21-01-2020 u Vesti i saopštenja

Svečano otvorena izložba "Ikone Paštrovića i Budve"

 

sa otvaranja izlozbe ikone pastrovica i budve 2020 beograd

 

Svečano otvorena dokumentarno-umjetnička izložba "Ikone Paštrovića i Budve" u Kući legata u Beogradu 18. januara, s početkom u 19 časova, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos. 

 

U pitanju je prva progamska aktivnost (izložba) Kuće legata u 2020. godini.

Na svečanom otvaranju izložbe obratio se Filip Brusić-Renaud, direktor ustanove kulture Kuća legata, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom sa JU Muzeji i galerije Budve i poželio dobrodošlicu gostima iz Budve i Paštrovića. 

U svom govoru pomenuo je i podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak" kao i Rotari kluba Kalemegdan Beograd i Rotari kluba Budva, koji su pomogli organizaciju izložbe. 

mr lucija djuraskovic, izlozba ikone pastrovica i budve 2020 beograd

Mr Lucija Đurašković na izložbi "Ikone Paštrovića i Budve" 2020 Beograd Photo: Bojan Ćirković

Mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, zahvalila je domaćinima na mogućnosti da se ova izložba predstavi u Beogradu, a naročito prof. dr Pavlu Anđusu, predsjedniku Udruženja "Drobni pijesak", jednom od inicijatora da ova postavka dođe u Beograd. Takođe, Đurašković je bliže upoznala prisutne s konceptom i sadržajem izložbe. 

profesor dr pavle andjus izlozba ikone pastrovica i budve 2020 (1)

Profesor dr Pavle Anđus na izložbi "Ikone Paštrovića i Budve" 2020 Beograd Photo: Bojan Ćirković

Prof. Anđus je naglasio da se na organizaciji i pripremi izložbe dugo radilo, kao i da je ideja potekla još ljeta 2018. kada su u Budvi Lucija Đurašković i Dušan Medin realizovali sličnu izložbenu postavku. 

Prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU i višegodišnji istraživač sakralne baštine Paštrovića, redovni profesor na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, otvorio je sinoćnju izložbu. 

On se detaljnije osvrnuo na istorijski i kulturni kontekst Paštrovića, ističući bogato sakralno graditeljsko i umjetničko nasljeđe ove nevelike zajednice sa središnjeg dijela Crnogorskog primorja. 

Na samom otvaranju izložbe posjetioci su imali priliku i da čuju splet duhovnih pjesama u izvedbi vokalnog okteta iz Beograda, koji je okupila Milesa Anđus. 

Koristimo priliku i da obavijestimo javnost da je sinoćnje otvaranje izložbe posjetilo preko 300 gostiju.

Izložbu "Ikone Paštrovića i Budve" možete posetiti u Kući legata do 3. februara 2020. godine.

Više o izložbi pročitajte ovde.