Izložba Ikone Budve i Paštrovića u Kući legata u Beogradu

od Admin u 16-01-2020 u Vesti i saopštenja

Izložba Ikone Budve i Paštrovića u Kući legata u Beogradu

pozivnica izlozba ikone budve i pastrovica

 

Izložba Ikone Budve i Paštrovića održaće se od 18. januara do 3. februara u Kući legata u Beogradu.

Izložba je sastavljena iz tri segmenta: 1) izložba ikona starih paštrovskih manastira Praskvice, Reževića i Gradišta (XVIII i XIX vijek), 2) izložba ikona Marka Krstovog Gregovića (1867–1941), jednog od prvih akademski obrazovanih slikara iz Crne Gore, školovanog u Beču krajem XIX vijeka, i 3) izložba mozaika s religijskim motivima aktivnog likovnog umjetnika Jovana Pake Kentere (1960) iz Svetog Stefana.

Bogorodica sa Hristom Isus Hrist Vaznesenje Gospodnje

Ikone iz paštrovskih manastira, kao i one koje je izobrazio slikar Marko K. Gregović, pohranjene su u paštrovskim i budvanskim vjerskim objektima koji su proglašeni za kulturno dobro Crne Gore, čime, u skladu s odrebom člana 3. Zakona o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore (2010), uživaju zaštitu kao i kulturna dobra u kojima se nalaze. 

Prateći program

Kako bi se beogradskoj i srpskoj javnosti približila tematika izložbe, pratiće je i tri stručno-popularna predavanja o sakralnoj baštini Paštrovića, koja će održati mr Lucija Đurašković (21. januar), mr Dušan Medin (25. januar) i prof. dr Dragan Vojvodić s Odjeljenja za istoriju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a 1. februara publika će imati prilike i da čuje koncert paštrovskih pjesama u izvođenju doc. dr Zlate Marjanović (Akademija umjetnosti u Banja Luci) i njenih studenata opkupljenih oko Etno-ansambla „Kult“.

Međunarodna saradnja i zahvalnost

Izložba je rezultat plodotvorne saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Kućom legata iz Beograda, ostvarene na inicijativu i uz svesrdnu podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“, Rotari kluba „Kalemegdan“ iz Beograda i Rotari kluba Budva.

Sveta Petka Sveti Nikola Sveti Simeon
 
Zahvalnost ovim putem upućujemo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, kao i upravi paštrovskih manastira Praskvice, Reževići i Gradišta, crkve Svetog Tome u selu Žukovica iznad Petrovca, kao i parohijskom domu crkve Svete Trojice u Starom gradu Budvi, na ikonama ustupljenim za potrebe ove izložbe.

Svečano otvaranje izložbe

Svečano otvaranje dokumentarno-umjetnička izložbe, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos, najavljeno je za subotu, 18. januara 2020. godine, sa početkom u 19 časova.