Internacionalni festival "Isidora Žebeljan" 2021 Kragujevac

Detalji

Nema predstojećih dešavanja

Lokacija: Kragujevac

Kontakt

 

plakat-internacionalni-festival-isidora-zebeljan-2021-kragujevac

 

Gradska turistička organizacija Kragujevac vas poziva da posetite Internacionalni festival "Isidora Žebeljan" 2021, koji će se održati od 15. do 17. juna 2021. u Kragujevcu.

 

Internacionalni festival "Isidora Žebeljan" 2021 u organizaciji Muzičke omladine Kragujevac, uspostavljen je u znak sećanja na lik i delo akademika, kompozitora i profesora kompozicije Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i jednog od naših najistaknutijih umetnika, Isidore Žebeljan, koja nas je prerano napustila.

Program Festivala će činiti koncerti umetničke muzike, predavanja, okrugli stolovi, naučni skupovi, emitovanja opera, intervjua i drugih video materijala, kao i takmičenje mladih kompozitora, koje ima za cilj podsticanje i promociju njihovog stvaralaštva.

Za takmičenje mladih kompozitora do 30 godina starosti, prijavio se veliki broj zainteresovanih kandidata sa gotovo svih kontinenata. Osim prijavljenih iz naše zemlje i regiona, na takmičenje će doći i mladi kompozitori iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Čilea, Meksika, Brazila, Venecuele, Australije, Indonezije, Irana, Izraela, Kine, Azerbejdžana, Turske, Jermenije, Španije, Italije, Nemačke, Češke, Norveške, Velike Britanije.

Proglašenje pobednika će biti održano 15. juna u Kragujevcu, na otvaranju Internacionalnog festivala "Isidora Žebeljan", a nagradu će uručiti predsednik žirija, Ivo Josipović.

Tročlani međunarodni žiri čine eminentni umetnici Premil Petrović, osnivač, šef dirigent i umetnički direktor No Borders Orchestra, i jedna od vodećih ličnosti muzičke scene Srbije, Draško Adžić, docent Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi akademika Isidore Žebeljan, i profesor dr Ivo Josipović, predsednik Republike Hrvatske u periodu od 2010. do 2015. godine, član Svetske akademije nauka i umetnosti kao i protektor Evropske akademije nauka i umetnosti.

Isidora Žebeljan je naš najizvođeniji kompozitor na svetskoj muzičkoj sceni. Posle uspeha opere Zora D. Isidora Žebeljan je tokom dve decenije neprekidno dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni, i mnogi drugi. 

Bila je prvi srpski stvaralac, čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija. Ekskluzivni izdavač njene muzike je Ricordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije. Berlinski časopis "Der Freitag" uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu.

U programu Internacionalnog festivala najvaljeno je izvođenje dela Isidore Žebeljan Ansambla Žebeljan, okrugli sto uz projekciju opere "Dve glave i devojka", a na zatvaranju festivala nastupiće orkestar sa solistima, uz istaknutog dirigenta Premila Petrovića.


Dobro došli!