NACIONALNI PARK TARA

NACIONALNI PARK TARA
5 zvezdica od 17 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Milenka Topalovića 3
  31250 Bajina Bašta
  Srbija
 • Telefon: +381 31 863 644
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Ponedeljak 07:00 - 15:00
  Utorak 07:00 - 15:00
  Sreda 07:00 - 15:00
  Četvrtak 07:00 - 15:00
  Petak 07:00 - 15:00

spajici zaovine tara photo by jozef ispanovic

 

Taru treba doživeti, osetiti pod nogama u travi i blatu, na steni, u duši i srcu, u mirisu smole i majčine dušice, u boji ciklama i božura.  

Zato dođite – planina Tara Vas čeka!

 

 

Planina Tara

Planina Tara, koja se nalazi na zapadu Srbije – u srednjem Podrinju, 1981. godine je proglašena za nacionalni park. Prve inicijative da se Tara stavi pod zaštitu kao dobro od nacionalnog značaja pokrenute su sredinom XX veka, ali se za konačnu odluku čekalo čitave tri decenije. Danas se zaštićeno područje prostire na blizu 25.000 hektara i pokriva najveći deo planine. Obuhvata predeone celine Ravna Tara, Crni vrh i Zvijezda. 

 

zaovine spajici tara

 

Geografski gledano Tara predstavlja blago zatalasanu krečnjačku površ sa koje se uzdižu planinski vrhovi, a koja je ispresecana brojnim klisurama i kanjonima. Najviši vrh u parku je Kozji rid koji doseže visinu od 1591 metra, a najniža tačka iznosi 291 metar. Najveći kanjon je usekla reka Drina između Žepe i Klotijevca u dužini od 36 km, dok je visina litica na nekim mestima gotovo 1000 metara. Ambijentalnu sliku upotpunjuju i dva veštačka jezra u Perućcu i Zaovinama.

 

Biljni svet

Zahvaljujući specifičnom reljefu i povoljnim klimatskim uslovima Tara je stanište za oko 1150 biljnih vrsta, što predstavlja jednu trećinu flore Srbije. Najveće bogatstvo predstavljaju očuvani šumski kompleksi koji pokrivaju oko 80% parka. Preovlađuju mešovite šume jele, smrče i bukve dok staništa Pančićeve omorike ovaj predeo čine jedinstvenim u svetu. 

 

 

Pančićeva omorika

Pančićeva omorika (Picea omorika) je endemit srednjeg Podrinja i reliktna vrsta iz doba tercijara.

panciceva omorika tara hoto by miodrag petrovic

 

Možemo je smatrati "živim fosilom", jer je u kanjonima i klisurama srednjeg toka Drine uspela da preživi ledeno doba. Otkrio ju je 1875. godine Josif Pančić, naš najpoznatiji botaničar, u selu Zaovine.

 

Životinjski svet

Na ovom području živi 59 vrsta sisara, a pored divokoze zadnjih godina najviše pažnje privlači mrki medved koji je postao jedan od simbola Tare. Do sada je registrovano oko 140 vrsta ptica, a izdvajaju se vrste poput surog orla, dugorepe i male sove, troprstog detlića i tetreba. Takođe, u vodama ovog područja zabeleženo je 19 vrsta riba, dok su vodozemci i gmizavci zastupljeni sa po 12 vrsta. Kao što je u biljnom svetu Pančićeva omorika simbol ovog kraja, tako je u životinjskom svetu njegov simbol Pančićev skakavac, reliktna vrsta koja naseljava samo ovo područje.

 

 

Šta obići na Tari

vodopad vrelo perucac photo by dmitry sharomov

Širom parka postoje brojna arheološka nalazišta i spomenici koji datiraju od neolita do poznog Srednjeg veka. Najznačajniji su manastir Rača i srednjovekovne nekropole sa stećcima. 

 

Manastir Rača

Manastir Rača predstavlja zadužbinu srpskog kralja Stefana Dragutina Nemanjića i sagrađen je u drugoj polovini XIII veka. Ovo je bio jedan od najvažnijih centara srpske srednjovekovne pismenosti, a tokom drugog svetskog rata ovde je sklonjeno i sačuvano Miroslavljevo jevanđelje. 

 

 

Srednjovekovne nekropole sa stećcima

Na području nacionalnog parka postoji nekoliko srednjovekovnih nekropola sa stećcima, monolitnim, kamenim nadgrobnim spomenicima. Nekropole u Perućcu i Rastištu su od 2016. godine uvrštene na UNESKO listu svetske kulturne baštine.

 

 

Vidikovci na Tari

vidikovac banska stena tara photo by dragan babovic

Najveću pažnju turista privlače brojni vidikovci, poput Banjske i Bilješke stene, Sjeniča, Crnjeskova, Sokolarice i Osluše, Zelenika, Vrla ripa (Uroševa stena), sa kojih se pružaju nezaboravni pogledi. 

 

Krstarenje brodom na reci Drini

Takođe, veliku atrakciju predstavlja kanjon reke Drine sa jezerom Perućac na kome se organizuju krstarenja brodom.

 

Aktivnosti na Tari

ribolov_tara_photo_by_szabo_bela

Turisti mogu upražnjavati različite aktivnosti kao što su planinarenje, planinski biciklizam, vožnja kajaka, rafting Drinom, veslanje na daskama (SUP), a novina u ponudi su ture posmatranja medveda.

 

Planinarske i biciklističke staze

planinarenje tara zaovine photo by dmitry sharomov

Posetiocima je dostupno oko 290 km na markiranih planinarskih staza i više od 75 km biciklističkih ruta, koje kreću iz turističkih centara. Takođe, uređeno je 6 obrazovnih staza kao i prva staza u Srbiji prilagođena osobama sa posebnim potrebama. 

 

Mapa