NACIONALNI PARK DRINA

NACIONALNI PARK DRINA
5 zvezdica od 7 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Skelani bb
  75436 Srebrenica
  Bosna i Hercegovina
 • Telefon: +387 56 471 021
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme Trenutno otvoreno

  Ponedeljak 07:00 - 15:00
  Utorak 07:00 - 15:00
  Sreda 07:00 - 15:00
  Četvrtak 07:00 - 15:00
  Petak 07:00 - 15:00

nacionalni-park-drina.jpg

 

Ako želite da na trenutak pobegnete u netaknutu prirodu, Nacionalni park Drina je idealno mesto za predah ili aktivan odmor. Ovde vas očekuju nepregledne guste šume, koje se nadvijaju nad krivudavim kanjonom najzelenije reke Drine, pešačke staze, vožnja biciklima i planinarenje kroz uzbudljive predele do vidikovaca, odakle se pruža pogled na spektakularne pejzaže. Oni koji žele nešto manje aktivan odmor, pronaći će ovde sjajna mesta za plivanje, vožnje čamaca ili kanua, jedrenje, pecanje, ili duge šetnje, branje šumskog voća, gljiva i lekovitog bilja, posmatranje brojnih životinjskih, endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, kao i obilazak nekoliko izuzetno vrednih kulturno-istorijskih spomenika.

 

 

Nacionalni park Drina se nalazi prekoputa Nacionalnog parka Tara, a poslat je predlog UNESC-u da oblast koja obuhvata Nacionalni park Drina, Nacionalni park Tara, Park prirode Mokra Gora i Park prirode Zaovine, prostane prirodni rezervat biosfere. Takođe ovaj prostor sadrži i jednstvenu turističku ponudu, koji obuhvataju dva nacionalna parka, dva parka prirode, arheološki muzej "Rimski municipijum u Skelanima, akumulaciono jezero Perućac na Drini, slap i most na Žepi, srednjovjekovne tvrđave Klotjevac i Đurđevac, Šargansku osmicu, manastire Rača i Dobrun, Višegrad sa ćuprijom i Andrićgradom, Drvengrad na Mećavniku, kao i brojne nekropole stećaka.

 

Gde se nalazi

voznja-kanjonom-reke-drine-8.jpg

 

Nacionalni park Drina obuhvata levu obalu reke Drine, koja pripada teritoriji opštine Srebrenica u Republici Srpskoj (BIH), a obuhvata površinu od 6.315,32 hektara. Od Bajine Bašte udaljen je samo 3 km, od Srebrenice 40 km, od Užica 40 km, od Sarajeva 156 km, od Beograda 243 km, od Novog Sada 246 km, a od Banja Luke 307 km.

 

Šta obići?

voznja-kanjonom-reke-drine-1.jpg

 

U Nacionalnom parku Drina možete obići očaravajući kanjon reke Drine, Crnog potoka i jezero Perućac, šume i cvetne livade bogate šumskim plodovima, gljivama i lekovitim biljem, manastir Karno, mnogobrojne lokalitete nekropla stećaka, ostatke dva srednjovekovna grada, arheološki lokalitet iz 4. veka pre n. e., stare kuće Osaćanke, a u blizini je čuveni most na Žepi. 

 

Prirodne lepote

nacionalni-park-drina-2.PNG

 

U okviru Nacionalnog parka Drina najvažnije prirodne lepote koje morate videti čine kanjon reke Drine, kanjon Crnog potoka i akumulaciono jezero Perućac.

Na ovom prostoru reka Drina naglo menja pravac i u blizini ušća Crnog potoka ima specifično laktasto skretanje. Kanjon reke Drine je izuzetno strm, jer na ovom mestu prolazi između visokoh planina Tare i Zvijezde, zbog čega kanjon dostiže dubinu i do 976 metara. Strme stene i litice ovog kanjona prekrivene su gustom šumom borova, crnog graba i bukve.

Kanjon Crnog potoka, koji od izvora do ušća u reku Drinu teče svega 6 km, izuzetno je dubok i strm, jer savladava pad od preko 800 metara.

Jezero Perućac je veštačko jezero, koje je nastalo pregrađivanjem reke Drine, za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta". Na sredini ovog jezera, dugačkog 54 km, nalazi se granica između Republike Srpske (BIH) i Republike Srbije. Zbog izuzetno strme obale ovog dela Drine, jezero Perućac je duboko od 3 do 8 metara. Predstavlja pravi raj za ljubitelje ribolova, a tokom leta je omiljeno mesto za kupanje.


Biljni i životinjski svet

Nacionalni park Drina odlikuje izuzetno bujan biljni i životinjski svet. Na ovom područiju raste 635 vrsta biljki i biljnih zajednica, od kojih su mnoge endemske, reliktne ili veoma retke vrste, zbog kojih se nalaze na tzv. Crvenoj listi. Pored bujnih šuma bora, crnog graba, bukve, jele, sladuna i cera, u oblastima oko sela Luka, raste i Pančićeva omorika.

Ljubitelje šumskog voća, gljiva i lekovitog bilja, ovde očekuje izuzetan broj biljnih vrsta, kao što su: šipurak, trnjina, ribizla, divlja malina, kleka, šumska jagoda, sremuš, brusnica, glog, borovnica, trava Iva, smilje, gavez, bokvica, kantarion, divlja kamilica, kopriva, neven, gorski pelin, crni slez, bijeli slez, vrganj, smrčak, rujnica, lisičarka, divlji šampinjon, crna truba, sivi jarčić, šumsko pile, prstenka, puhara, đurđevka.

Najznačajniji predstavnici bujnog životinjskog sveta u Nacionalnom parku Drina, koji broji 85 životinjskih vrsta, su: Pančićev skakavac, suri orao, divokoza i mrki medved.

Ljubitelje ribolova ovde očekuje bogat riblji fond koji čine: jezerska pastrmka, klen, škobalj, plotica, rečna mrena, linjak, šaran, som, grgeč, sunčanica i uklija.

 

Manastir Karno

manstir-karno-nacionalni-park-drina.jpg

 

Manastir Karno posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice je zadužbina Nemanjića, koja je sagrađena u XIII veku, ali je uništen u vreme turskih osvajanja. Današnji manastir je nekoliko puta uništavan i obnavljan. Kralj Aleksandar Karađorđević darovao je ovom manastiru zvono, pa je 1925. godine dozidan i zvonik. Tokom poslednjeg rata Hram je opljačkan i zapaljen, a tom prilikom je uništen i ikonostas sa vrednim ikonama. Manastir je obnovljen 1996. godine, a poslednjih godina je izvršena potpuna rekonstrukcija manastira, prilikom koje su dozidane dve kupole, a novoizgrađeni Hram u manastirskom konaku posvećen je Vladiki Nikolaju Velimiroviću. U Manastirskoj porti sazidan je i Pirg, posvećena Svetom Savi, prvom Srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, na koji se naslanja letnjikovac sa tremom. U okviru manastira se nalaze konjušnice, plastenici i pčelinjaci.

 

Znamenitosti

Pored manastira Karno i lokaliteta Zlatovo kod sela Ljeskovik, Zaelisije, Urisići, Lubničko brdo i drugi, na kojima se nalaze nekropole stećaka, u okviru Nacionalnog parka Drina možete obići i nekoliko važnih istorijskih znamenitosti, kao što su: stare kuće Osaćanke i džamija u Osatu, itd.

 

Stare kuće Osaćanke

stara-kuca-osacanka-nacionalni-park-drina-14.jpg

 

Na područiju na kome se nalazi Nacionalni park Drina, nekada se nalazila oblasti Osat, u kojoj je nastala posebna vrsta graditeljstva, ali i specifićnog dunđerskog (zidarskog) jezika, kojim su se služili osaćanski graditelji. 

Osaćani su utemelјili takozvani "dinarski" tip srpske kuće iz koga će kasnije nastati i sve ostale varijante seoskih kuća. Stara soska kuća Osaćanka je tipična zgrada narodnog neimarstva koja se sastoji od kuće i sobe. Stare kuće Osaćanke prepoznaćete po strmom krovu pokrivenom šindrom i fino obrađenim drvenim gredama, koje se često
ukrašavaju duborezom.

 

Džamija u Osatu

Prema pretpostavkama, džamija u Osatu je sagrađena u XVI veku, od kada je bila centar duhovnog života i okupljanja muslimanskog Bošnjačkog stanovništva sa ovih prostora. U poslednjem ratu u potpunosti je srušena. Današnja džamija u Osatu ponovo je obnovljena i otvorena 2008. godine. 

 

Stećci

stecci-nacionalni-park-Drina.jpg

 

Nadgrobni spomenici ili stećci su pozno srednjovekovni nadgrobni spomenici, koji su izuzetno brojni na teritoriji opštine Srebrenica, a na područiju Nacionalnog parka Drina, nalazi se trinaest nekropola od kojih je pet uređeno i dostupno posetoacima, dok je ostalih osam u fazi uređivanja. 

Na području mesta Klotjevac, u zaseoku Babajići, u blizini reke Drine i jezera Perućac, nalazi se nekropola sa 35 stećaka u obliku ploča, sanduka, sarkofaga i amorfnih blokova. 

U blizini manastira Karno nalazi se nekropola stećaka Urisići Greben.

Oko 1 km južno od mesta Ljeskovik, nedaleko od lokalnog makadamskog puta koji povezuje Ljeskovik sa mestom Urisići, nalazi se jedan od najznačajnijih lokaliteta Zlatovo, na kome se nalaze izuzetno krupni primerci stećaka, visokih i po 2 metra.

 

Pešačke staze i vidikovci

pesacke-staze-nacionalni-park-drina.jpg

 

U okviru Nacionalnog parka Drina uređeno je 35 km pešačkih staza. 

Prvi deo pešačke staze u dužini od 12 km, pešačka staza "Klotjevac – Bijele vode", ljubitelje pešačenja i planinarenja vodi od sela Klotjevac, preko istoimenog srednjovekovnog grada, do lovačkog doma koji se nalazi na izletištu Bijele vode. Na ovoj pešačkoj stazi koja ima razliku nadmorskih visina oko osam stotina metara, nalazi se i atraktivan vidikovac Crnušika, sa koga se pruža pogled na jedinstveni kanjon Drine.

Drugi deo čini pešačka staza Bijele Vode – Stublić – Šarena bukva, koja je duga 16 km. Ova pešačka staza koja kreće sa 1.050 metara nadmorske visine, kreće se prema Stubliću, a zatim pored Šarene bukve dolazi do ostataka srednjovekovnih zidina kod sela Luka, odakle se liticom spušta spušta do ušća Crnog potoka u jezero. U okviru ovog prilično napornog dela pešačkih staza, nalazi se deset vidikovaca (Bijele vode, Bijele vode II, Ljutica, Ljutica II, Žeđ, Pogledala, Pogledala II, Pogledala III, Grabici, Dva bora, Stublić, Suvi potok, Šarena bukva).

Treći deo pešačke staze u dužini od 5 km, pešačka staza "Šarena bukva – Crvene stijene – Grad", prirodni je nastavak prethodne staze. Ovde se nalazi sedam vidikovaca: Šarena bukva, Borov vrh, Crvene stjene, Ibrin vidikovac, Bolov vidikovac i Grad I, koji je ujedno i najviša tačka staze na nadmorskoj visini od 1.244 metara.
 

Arheološki lokaliteti

Na području NP "Drina" nalazi se jedanaest dobro očuvanih arheoloških lokaliteta, među koje se ubrajaju rimski nadgrobni spomenici, ostaci rimske zgrade i kasnoantičke grobnice, Arheološki muzej "Rimski municipij" u Skelanima, srednjovekovna groblјa, kao i srednjovekovni gradovi (srednjovekovni grad Klotjevac i srednjovekovni grad Đurđevac).

 

Arheološki muzej "Rimski municipij" u Skelanima

rimski-muzej-u-skelanima-1.jpg

Arheološki muzej "Municipium Malvesiatium" u Skelanima sadrži ostatke zgrade rimskog naselja iz 4. veka pre n.e., kao i dva fragmenta mozaika gradske većnice, koji su pronađeni tokom arheoloških istraživanja 2008. godine. 

 

Srednjovekovni grad Klotjevac

stari-grad-klotijevac-nacionalni-park-drina.jpg

 

Srednjovekovni grad Klotjevac sagrađen je na litici reke Drine, u blizini sela Klotjevac. Svojim izgledom pokazuje da je imao funkciju utvrde iz koje se kontrolisao prolaz kanjonom Drine. Zbog nepristupačnosti terena samo najsmjeliji avanturisti mogu obići ovu izuzetno atraktivnu srednjovekovnu tvrđavu, koja je pripadala srpskoj plemićnoj porodici Pavlović i Dinjčić. Ovaj arheološki lokalitet sadrži dve dobro očuvane kule i zid kojih ih povezuje, kao i nekadašnje konjušnice. Na obližnjem bregu Jatara nalazi oko desetak stećaka.


Srednjovekovni grad Đurđevac

Srednjovekovni grad Đurđevac se nalazi 7 km nizvodno od srednjovekovnog grada Klotjevca. Od ove stare tvrđave, koja se u istorijskim izvorima pominje 1444. godine, ostala je kula visoka 3m i ostaci spoljašnjeg bedema dugog oko 25m.

 

Aktivnosti

biciklizam-nacionalni-park-drina-9.jpg

 

Ako želite aktivan odmor, Nacionalni park Drina pruža brojne aktivnosti: lov i ribolov, pešačenje, planinarenje i kampovanje, planinski biciklizam, vožnju čamcima, kupanje, jedrenje, vožnju kanua, jahanje.

U okviru NP "Drina" se nalazi izuzetno atraktivno lovište Sušica koje je bogato divljači, kao što su medvedi, vukovi, divokoze, srne, divlje svinje, kao i sitna divljač poput zeca i kune.

Reka Drina i jezero Perućac su pravi raj za ribolov, jer ovde živi oko 30 vrsta riba od kojih su najatraktivnije mladica ili "kraljica Drine", lipljan, pastrmka, škobalj, jez, klen, mrena, som, plotica, šaran, itd.

Pešačke staze u dužini od 35 km i brojni vidikovci idealni su za pešačenje, dok ljubitelji planinarenja mogu osvajati okolne planine kao što su: Javor, Devetak, Zvijezda i Tara. Brojni asfaltni, ali i makadamski putevi i staze idealni su za planinski biciklizam.

U toku leta veoma su popularne plaže Klotjevac i Oštrika, Međunarodni kamp mira i vožnja čamcem po reci Drini.

 

Manifestacije

Tokom godine Nacionalni park u saradnji sa Turističkom organizacijom Srebrenica organizuje razne manifestacije. Ne propustite da posetite najvažnije manifestacije:

 • Dan zaštite Dinarida – 7. oktobar
 • Dan trave Ive - Ivanjdan (24. jun) - Bijele Vode
 • Dani branja sremuša u NP Drina - krajem aprila/početkom maja
 • Noć muzeja - maj (Arheološki muzej "Municipium Malvesiatium" u Skelanima)
 • Dani Srebrenice - krajem maja i početkom juna (TO Srebrenica)
 • Pančićeva regata - krajem jula
 • Drinska regata - svake treće sedmice u julu (TO Bajna Bašta)

 

Mapa