TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA ZVORNIKA

TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA ZVORNIKA
4.75 zvezdica od 4 glasova

Kontakt

Šta obići | Prirodne lepote | Znamenitosti | Aktivnosti | Manifestacije

zvornik panorama


Zvornik se nalazi na reci Drini i istočnim obroncima planine Majevice, u istočnom delu Republike Srpske. Ovaj lep i gostoljubiv grad, star preko šesto godina, krase mnogobrojne turističke atrakcije, koje morate obići.

 

Zvornik je oduvek bio grad na raskrsnici puteva, a udaljen je oko 150 km od Beograda, Novog Sada i Sarajeva, dok je od Tuzle i Bijeljine udaljen samo 50 km.

Prvi put se pominje 1410. godine pod imenom Zvonik. Istoričari još uvek ne znaju da li je ime dobio po zvoniku neke porušene crkve, možda po zvoniku franjevačkog samostana iz XV veka, ili po terenu u obliku zvona na kome je podignut.

Početkom XV veka ispod zvorničke tvrđave, u plodnoj dolini, formiralo se podgrađe Podzvornik (današnji Zvornik), koji je bio i ostao bogat izvorima hladne vode (izvornik).

 

Šta obići u Zvorniku

Ako se pitate šta obići u Zvorniku Turistička organizacija grada Zvornika vam predlaže da prošetate prelepom glavnom ulicom Svetog Save, gde vas očekuju stare bosanske kuće, stara zdanja iz austrougarskog perioda, kao što je zgrada Kasine, mini lapidarijum i spomenici iz praistorije, rimskog perioda, kao i stećci iz srednjeg veka, Hram Rođenja Svetog Jovana Preteče, izvori vode, spomenici kulture.

odraz u noci zvornik

 

U okolini grada Zvornika obavezno obiđite mnogobrojne prirodne lepote kao što su reka Drina, Zvorničko jezero, reka Drinjača, Vitnički Kiseljak, ili turističke atrakcije i znamenitosti kao što su Zvornička tvrđava, simboli grada Stari most i Zvornička kapija, Rimski kamenolom u Dardaganima, srednjevjekovni stećci, srednjevjekovni grad Kušlat.

Za one koji vole aktivan odmor, Zvornik nudi mnogobrojne aktivnosti, a tokom godine u opštini Zvornik možete posetiti i sjajne manifestacije, festivale i razovrsna dešavanja.

 

Prirodne lepote

Na teritoriji opštine Zvornik vas očekuju mnogobrojne prirodne lepote, kao što su:

 

Reka Drina

U starom veku reka Drina bila je poznata je pod imeno Drinos, dok ju je narod zvao Zelenika ili Zelenka, zbog njene bistre zelene vode koju su bojili četinari koji se ogledaju u njoj. Nekada davno, Drinom su plovile zvorničke lađe Burinke ili Zvornikuše, koje su prenosile robu sa jedne obale na drugu.

panoramski pogled na grad zvornik

 

Brza, bistra i hladna, reka Drina je pogodna odmor i rekreaciju, a pored reke se nalaze uređeno šetalište, tereni za odbojku i fubal na pesku, kao i gradska plaža, koja je izuzetno popularna za kupanje u letnjim mesecima. Ova reka, koja tokom godine od zelenkaste dobija modro plavu boju, posebno je popularna za rafting i splavarenje.

Reka Drina je oduvek bila i odlično mesto za ribolov jer je bogata ribom, pa će ribolovci ovde moći da ulove raznovrsne ribe kao što su: pastrmka, som, štuka, mladica, mrena... 

 

Reka Drinjača

Reka Drinjača je leva pritoka reke Drine, poznata po kristalno čistoj vodi, šumovitim padinama i mnoštvu izvora, od kojih su najpoznatiji termalni izvor "Banjica", koji se nalazi nedaleko od sela Glodi, kao i četiri termalna izvora u selu Raševo, koje je od Zvornika udaljeno samo 15 km. Reka Drinjača je omiljeno mesto za sportski ribolov, odmor i relaksaciju.


Zvorničko jezero

Zvorničko jezero se nalazi na 18 km od Zvornika. Ovo veštačko jezero nastalo je izgradnjom brane na reci Drini u periodu od 1948. do 1955. godine, a stanovnici ovih krajeva ga zvou i "slatko more". Ovo široko i duboko jezero, sa površinom od oko 8 km2, okruženo je prelepom prirodom, malima plažama, vikend kućama u kojima možete pronaći i privatan smeštaj. Zvorničko jezero je izuzetno turistički razvijeno, i pored kupanja, odmora i relaksacije, nudi brojne aktivnosti kao što su: vožnja kajakom, vožnja kanua, vožnja gliserima, motornim i običnim čamcima, skijanje na vodi.

 

Vitnički Kiseljak

Na samo 24km od Zvornika, nalazi se malo mesto Vitnički Kiseljak, koje je smešteno na obal rečice Jasenice. Ovo naselje je poznato po devet izvora izuzetno lekovite mineralne vode, za koje je naučno utvrđeno da mogu korititi za lečenje različitih bolesti, kao što su: čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dijabetes, malokrvnost, upala disajnih puteva, bubrežne bolesti, oboljenja žuči i žučnih puteva, oštećenja arterijske cirkulacije. 

 

Znamenitosti

Ne propustite da obiđete najvažnije znamenitosti Zvornika, kao što su:

 

Zvornička tvrđava Đurđev grad

Zvornička tvrđava Đurđev grad je jedinstveno srednjovekovno utvrđenje, koje obuhvata tri dela - Gornji, Srednji i Donji grad. Tvrđavu je, prema legendi, sagradila Irina Kantakuzen, žena Đurađa Brankovića, u narodu poznatija kao prokleta Jerina. Po legendi kamen od koga je sagrađena ova srednjovekovna tvrđava, na rukama je donešen sa majdana udaljenog 12 km od grada, a okrutna gospodarica Jerina je iskorištavala mlade junake, nakon čega ih je sa Velike kule bacala u Drinu.

stare zidine srednjevjekovnog grada zvornik

 

Ova tvrđava je podignuta krajem 13. ili početkom 14. veka, a tek u 15. veku ju je zauzeo Đurađ Branković. Za vreme turske vladavine od 1460. do 1878. godine, Turci su je proširili, dok su je Austrougari dodatno nadogradili u periodu svoje vladavine od 1878. do 1918. godine.

Kada ste u Zvorniku, ne propustite priliku da prošetate do Zvorničke tvrđave stazama legendi "Jerininim putem kamena" i "Jerininom stazom strasti". Staza koja asfaltnim putem ide preko naselja Srpska Varoš duga je 7 km, dok je pešačka staza, koja kreće iz centra grada, preko naselja Bair duga samo 1700m.

Najstariji deo ovog kompleksa je Srednji grad, u čijem središtu dominira Velika kula, visoka 20m. Sa Gornjeg grada se pruža fantastičan pogled na Zvornik, reku Drinu i Zvorničko jezero. 

Pešačkom stazom od tvrđave možete nastaviti do poznatog izletišta Kaplan gde ćete se odmoriti i uživati u lepoti mirisu prirode.

 

Most kralja Aleksandra I Karađorđevića

Most kralja Aleksandra I Karađorđevića je stari gvozdeni most, koji je sagrađen na kraljevu inicijativu 1929. godine. Stari most, kako ga popularno zovu stanovnici Zvornika je prepoznatljiv simbol grada, a čuven je i po odvažnim skokovima sa mosta. Kada posetite Zvornik, obavezno svratite do Starog mosta, da napravite mnoštvo fotografija jer se odavde pruža prelep pogled na reku Drinu.

zvornik nocu stari most

Stari most se pojavio i u čuvenom filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu", jer je baš njim šetao glavni junak filma, Malik. 

 

Zvornička kapija

Zvornička kapija je simbol grada Zvornika, simbol prolaznosti i večnosti. Mnogi su prošli kroz ova vrata. Ona je deo starog zvorničkog grada Donji grad, koji je bio opasan zidinama i bedemima.

simbol grada gradska kapija zvornik

Ova kapija i danas, dok svedoči o istoriji Zvornika, ispraća i dočekuje svakog gosta i prolaznika.

 

Muzejska zbirka u zgradi Kasine

Ukoliko volite istoriju, u samom centru Zvornika, obavezno obiđite zgradu Kasine, nekadašnju austrougarsku kasarnu, u kojoj se nalazi bogata Muzejska zbirka sa 2 000 eksponata, koji govore o bogatoj prošlosti ovih krajeva. Ispred Kasine je i mini lapidarijum, koji predstavlja muzejsku zbirku na otvorenom, gde ćete moći da vidite spomenike iz praistorije, rimskog perioda, kao i srednjevekovne stećke.

Nedaleko od ovog platoa, na kome se nalazi i Turistički info centar i Suvenirnica, na okomitoj steni nalazi se arhitektonski vredno zdanje, poznatije kao Andraševa vila, koja je izgrađena 1913. godine po projektu austrougarskog građevinskog preduzetnika, Skibor Andrije.

 

Rimski kamenolom u Dardaganima

Rimski kamenolom u Dardaganima je arheološki lokalitet iz perioda od 1. do 5. veka n.e., koji se nalazi u blizini Zvornika. Smatra se da je ovo najveći rimski kamenolom na Balkanu, odakle potiče kamen od koga je sagrađena rimska prestonica Sirmium.

 

Srednjovekovni stećci

Srednjovekovni stećci su spomenici od izuzetnog značaja i nalaze se na spisku Svetske baštine UNESCO-a. Na teritoriji Zvornika pronađeno je 56 nekropola sa oko 850 stećaka, koji imaju poseban stil ukrašavanja, koji karakteriše stub u obliku srednjevekovnog mača, kao i reljef loze sa grozdovima.

 

Srednjovekovni grad Kušlat

Na samo 15km južno od Zvornika, na okomitoj steni, na ušću Jadra u Drinjaču, nalazi se srednjovekovni grad Kušlat iz 13. veka, koga je detaljno opisao čuveni putopisac Evlija Čelebija. 

 

Hram Rođenja Svetog Jovana Preteče 

Hram Rođenja Svetog Jovana Preteče je najstariji parohijski hram u Srpskoj pravoslavnoj zvorničko-tuzlanskoj eparhiji, koji podignut 1817. godine, na temeljima starog hrama. Crkvu krase zvona, koja je Hraamu poklonio 1927. godine kralj Aleksandar I Karađorđević.  

 

Aktivnosti

Mnogobrojne aktivnosti koje nudi opština Zvornik sigurno su velika preporuka za mnogobrojne turiste željne aktivnog odmora i uzbuđenja. Za planinarenje su najatraktivnije planine Grkinja i Udrč, ali s obzirom da staze nisu u potpunosti uređene i markirane, morate biti izuzetno obazrivi, ili kontaktirajte lokalna planinarska društva.

zivot u pokretu zvornik

U opštini Zvornik možete izabrati ove aktivnosti:

 • Planinarenje
 • Brdski biciklizam
 • Paraglajding
 • Pešačenje
 • Rafting
 • Splavarenje
 • Vožnja gliserom
 • Vožnja čamcima
 • Voznja kajaka
 • Vožnja kanua
 • Kupanje
 • Odbojka na pesku
 • Fudbal na pesku
 • Skijanje na vodi
 • Lov
 • Ribolov

 

Manifestacije

Tokom godine u opštini Zvornik se organizuju mnogobrojne manifestacije, festivali, koncerti, sportska i druga dešavanja.

gradska plaza drina zvornicko leto zvornik

Ne propustite da obiđete manifestacije kao što su:

 • Svetosavska nedelja sa Svetosavskim balom - poslednja nedelja januara (OŠ "Sveti Sava", sala Gradske uprave, motel Laguna)
 • Zvornička džipijada - poslednji vikend maj (Karakajsko brdo, Mahmutovići, Snagovo, Mejdan)
 • Državna izložba pasa svih rasa CAC BiH Zvornik - maj (gradska plaža, kod mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića)
 • Kaimijini dani - prva nedelja juna (zvornička Kasina, sala Gradske uprave, tvrđava Đurđev grad)
 • Zlatne ruke Zvornika - jun (gradsko šetalište)
 • Festival dječijeg folklora - prvi vikend jun (dvorana Kulturno-sportskog centra)
 • Vidovdanski sabor - pri vikend pre Vidovdana (gradska plaža)
 • Državno prvenstvo u kajaku i kanuu - kraj jula (Zvorničko jezero)
 • Dani sporta - polovina jula (sportski tereni na otvorenom - Osnovna škola i gradska plaža)
 • Zvorničko ljeto - 02.-08.avgusta (gradska plaža, park, Narodna biblioteka, Kasina, glavna ulica Svetog Save)
 • Ljudi i mostovi - jedan dan u periodu od 02.-08.avgusta (most kralja Aleksandra I Karađorđevića)
 • Zvornička regata - avgust (reka Drina)