TURISTIČKA ORGANIZACIJA JAHORINA

TURISTIČKA ORGANIZACIJA JAHORINA
4.7 zvezdica od 10 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Stjepana Lučića bb
  71420 Pale
  Bosna i Hercegovina
 • Telefon: +387 57 201 280
 • Telefon: +387 57 201 281
 • Telefon: +387 57 223 947
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Ponedeljak 08:00 - 15:00
  Utorak 08:00 - 15:00
  Sreda 08:00 - 15:00
  Četvrtak 08:00 - 15:00
  Petak 08:00 - 15:00

planinarenje-i-vidikovac-jahorina

 

Bilo da dođete zimi ili leti Grad Istočno Sarajevo će vas dočekati sa toplom dobrodošlicom. Ovde vas očekuju prelepi vrhovi Jahorine i Romanije, savršeni za skijanje i zimske sportove, odmor i uživanje, kao i mnogobrojne pešačke i biciklističke staze za otkrivanje netaknute prirode, skrivenih vrela, pećina, kao i guste četinarske šume i cvetne livade, ukusni gurmanluci i odličan noćni provod. Pravi raj za alpiniste i ljubitelje adrenalina koje očekuju Via Ferrata, penjanje, zip line, vožnje kvadova, rafting.

 

 

Šta obići?

Grad Istočno Sarajevo ima izuzetno veliki broj turističkih atrakcija, koje morate obići. Ukoliko volite skijanje i zimske sportove, na Jahorini vas očekuju savršene ski staze za alpsko skijanje, Dvorišta za nordijsko skijanje, i najnoviji ski centar "Ravna planina".

Ako dolazite leti Turistička organizacija Jahorina vam preporučuje da obiđete Jahorinu i Romaniju, Trebević, Park prirode Goli Koran, Tvrdimiće, gde vas očekuju mnogobrojne pešačke i biciklističke staze, mesta za odmor i roštiljanje, cvetne livade za branje lekovitog bilja i gljiva, malo jezero za kupanje i vožnju čamaca i pedalina, dečiji zabavni park i mnogobrojna igrališta, sportski tereni i teretane na otvorenom.

Ljubitelje adrenalina očekuje pravi raj u kome će moći da prelaze viseće mostove na Sokolovom putu, lete balonom ili zip line-om, voze kvadove uskim stazama, osvajaju strme vrhove Romanije, i još mnogo toga.

Za one koji vole mirniji odmor preporučujemo šetnje prirodom, vožnju panoramskim šestosedom ili turističkim vozićem, obilazak pećine pod lipom, srednjovekovnih spomenika - stećaka i mnogobrojnih crkvi i džamija, kao i mnogobrojnih manifestacija koje se organizuju tokom čitave godine.

Ljubitelji lova i ribolova ovde će pronaći bogata lovišta i planinske reke bogate ribom. 

 

Jahorina

 

Jahorina je jedna od najlepših olimpijskih planina, i veoma popularna destinacija kako za ljubitelje zimskih sportova, tako i za sve ljubitelje prirode i čistog planinskoh vazduha u letnjem periodu. Jahorina je planina Dinarskog lanca sa najavišim vrhom Ogorjelica na 1916 m nadmorske visine. Ovaj planinski masiv u širini od 5 do 15 km koji se prostire se pravcem SZ-JI, nalazi se pod uticajem mediteranske i kontinentalne klime, zbog čega ima mnogo snežnih dana, dok su vetrovi i magle veoma retki.

Sa izgradnjom prvog savremenog i komfornog hotela 1975. godine Jahorina postaje centar "modernog" turizma, a iste godine na Jahorini je održan Evropski kup za muškarce, kao i trka "Zlatna lisica", u okviru Svetskog prvenstva za žene. Kada su 1984. godine održane XIV Zimske olimpijske igre, Jahorina je bila domaćin najboljim svetskim skijašima u alpskim disciplinama.

Iako je poznata kao respektabilan zimski centar, ne zna se kada je Jahorina lepša, zimi ili leti.

 

Jahorina zimi

skijanje-jahorina

 

Jahorina je zimi pravi raj za skijaše i ljubitelje zimskih sportova. Ovde se nalazi više od 45 km, odlično urađenih staza za skijaše i bordere, koje su po težini pogodne i za početnike, ali i za vrhunske sportiste. Zbog velikog broja žičara, kapaciteta oko 12 000 skijaša na čas, i to: tri šestoseda, jedna dvosedna žičara, gondola Novak Đoković, tri ski lifta, kao i dva dečija vrtića sa pokretnom trakom, uslovi za skijanje su izuzetni, zbog čega se skijaši rado vraćaju na Jahorinu.

Najveći i najznačajniji nordijski centar u Republici Srpskoj, Dvorišta, udaljen je samo 5 km od Jahorine. 

U hotelima luksuzne i srednje klase može da se smjesti više od 2 500 gostiju, a u kućama za odmor, apartmanima i sobama za iznajmljivanje blizu 3 000. Planinske vikendice, sagrađene od prirodnih materijala i planinskog drveta i skladno uklpoljene u okolinu, okružene su predivnim pejzažima, a nalaze se u neposrednoj blizini skijališta.

Na Jahorini vas očekuje i izuzetna gastro ponuda, sa specijalitetima domaće i internacionalne kuhinje, kao i mnoga domaća, autohtona alkoholna i bezalkoholna pića.

Na samoj planini postoji nekoliko ski škola sa vrhunskim učiteljima skijanja, kao i rental za iznajmljivanje ski opreme koji su odlično opremljeni poznatim brendovima, visokog kvalteta, uz pristupačne cene.

U smiraj dana Jahorina pruža mogućnost noćnog skijanja, kao i odličan večernji provod u brojnim restoranima i klubovima.

 

Jahorina leti

jezero-jahorina

 

Jahorina leti pleni svojim neverovatnim pejzažima, brojnim biciklističkim i pešačkim stazama, kao i vidikovcima. Turistički centar Jahorina, nudi i niz sadržaja koji omogućavaju ugodan boravak i leti. Na Jahorini postoje tereni za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, koji su pogodni kako za pripreme sportskih ekipa, tako i za rekreativce.

Za ljubitelje ekstremnih sportova na raspolaganju su bicikli, četvorotočkaši, paintball i paraglajding.

Pored uređenih pešačkih staza, na Jahorini je instaliran tjubing, sky dive, loopster i tower, kao i najduži u Evropi, bob na šinama koji privlači brojne posetioce. Na vrhu planine (Poljice) ambijentalno je uređeno jezero, i instalirana je teretana na otvorenom i igraonica za decu.

Posebno su popularne pešačke ture, skupljanje šumskih plodova i lekovitog bilja. Prilikom boravka na Jahorini, posetioci mogu iskoristiti priliku da posete i okolne gradove, kao što su: Sarajevo, Mostar, Višegrad i Travnik. 

Za opuštanje nakon dana ispunjenog aktivnostima, postoji mogućnost opuštanja u wellness centrima u kojima se mogu naći bazeni, saune, parna kupatila i saloni za masažu.

Poslovnim ljudima su na raspolaganju konferencijske sale za organizaciju seminara i kongresa, kao i mogućnost organizovanja team building – a.

Tokom leta vikendom radi i šestosed Ogorjelica ili Poljice koji izlazi na vrh, a namenjen je za panoramsko razgledanje uz mogućnost obilaska veštačkog jezera i šetnju obroncima planine uz predivne pejzaže.

Dobro došli na Jahorinu!

 

Pešačke i biciklističke staze na Jahorini

voznja-bicikle-jahorina

 

Na Jahorini se nalazi pet pešačkih staza, od kojih su tri pored pešačenja namenjene i za bicikliste. U toku leta možete pešačiti ili voziti bicikle na sledećim stazama na Jahorini:

Pešačenje

 • Staza ljubavi - dužina: 2.513 m, ukupni uspon: 73 m, trajanje šetnje: 45 minuta
 • Staza zdravlja - dužina: 8.108 m, ukupni uspon: 135 m, trajanje šetnje: 180 minuta

Pešačenje i biciklizam

 • Olimpijska staza -  dužina: 4.203 m, ukupni uspon: 133 m, trajanje šetnje: 90 minuta
 • Sportsko – rekreativna staza - dužina: 13.089 m, ukupni uspon: 350 m , trajanje šetnje: 250 minuta
 • Biciklistički spust - dužina: 2.523 m, ukupni uspon: 276 m


Ski cеntar "Ravna planina"

zip-line-ravna-gora-jahorina

 

Ski cеntar "Ravna planina" je udaljen 2 km od Pala i predstavlja jеdan od najmodеrnijih skijaških cеntara u Bosni i Hеrcеgovini, kao i oazu mira i prirodnih lеpota tokom lеta.

Ski cеntar "Ravna planina" ima 12,5 km uređenih skijaških staza koje zadovoljavaju sve standarde za održavanjе FIS trka. Porеd ski lifta, ovde se nalazi i gondola sa 19 kabina. Od novеmbra do marta skijaši i bordеri mogu da uživaju u odličnom skijanju i danju i noću, jer ovaj ski centar poseduje sistеm vеštačkog osnеžavanja sa višе od 10 topova.

Na vrhu Ravne planine se nalazi akumulaciono jеzеro i rеstoranski komplеks, gdе tokom lеta mnogi posеtioci mogu da uživaju u vožnji čamaca i pеdalina, kao i da sе kupaju u najvrеlijim avgustovskim danima. Iznad tog jеzеra nalazi i akumulaciono jеzеro, u kojеm sе uzgaja riba, koja sе koristi za sportski ribolov. Za ljubitelje pešačenja i planinarenja ovde se nalaze planinarskе stazе za šеtnju kroz čеtinarsku šumu ka Saračеvim poljima i novootkrivеnim pеćinama, nеkoliko mеsta za roštiljanjе, klupе za odmor, еksprеs rеstoran, kao i mogućnost iznajmljivanja bicikala i čеtvorotočkaša.

Zip line u dužini oko 300m predstavlja posebnu adrenalinsku ponudu Ski centra "Ravna planina".


Romanija

 

Romanija je planina koja se nalazi u istočnom delu Republike Srpske, čiji se najviši vrh Veliki Lupoglav nalazi na 1652 metara nadmorske visine. Ovaj veliki planinski masiv koji se kao i Jahorina pruža u smeru SZ-JI, obuhvata, zajedno s Bogovićkom planinom (pobrđa Romanije prema istoku), sav prostor između planina Јahorine, Ozrena i planine Kuštravice.

Prepoznatljivo obeležje Romanije je velika stenovita barijera, čiji pojedini delovi nose imena: Ravna stijena, Orlova stijena, Crvena stijena, Crna stijena, Đeva stijena (Djevojačka stijena) i Velika stijena.

Romanija ili u prevodu "zemlja Rimljana", poznata je i kao "Hajdučka gora", jer se na ivici južnog grebena, iznad Pala, nalazi Novakova pećina, u koјoј se prema narodnom predanju krio Starina Novak.

Romanije je velika turistička atrakcija na kojoj se nalazi Via Ferrata ili Sokolov put, koji obuhvata planinsku stazu sa čeličnim pomagalima i dva viseća mosta, namenjenih ljubiteljima avanturizma i ekstremnih sportova.

Idealna destinacija za ljubitelje prirode, Romanija nudi 45 km pešačkih staza, prelepe vidikovce, poletište za paraglajding, a u narednom periodu planirano je i uređenje biciklističke staze od Baščaršije, starom prugom do Pala, koja najvećim delom prolazi kroz Grad Istočno Srajevo, ukupne dužine oko 15 km.

Na Romaniji se nalazi i prirodni fenomen Zečeva Ledenjača u kojem se sneg i led zadržavaju tokom cele godine.

Planinarenje, planinski biciklizam, alpinizam, obilazak pećina, branje gljiva kao što su reduše, mliječnice, lisičarke, vrganj i čuveni romanijski smrčak, lekovito bilje, samo su neke od atrakcija koje nudi planina Romanija, uz čist planinski vazduh i pitke planinske izvore, potoke i reke.

 

Pećina Orlovača

pecina-orlovaca-romanija

 

Pećina Orlovača se nalazi u blizini sarajeva i Pala, a pripada planinskom prostoru Romanijе, pa se nalazi na 948 m nadmorske visine. Pećina koja je 
otkrivеna 1975. godinе, a otvorеna za turistе 2002. godine, dobila je naziv po surim orlovima koji su sе nеkada gnеzdili na stеnovitom masivu iznad pеćinе. Dužina staze unutar pećine predviđene za obilazak, iznosi 560 mеtara, a za onе najhrabrijе, mogućе jе organizovati obilazak avanturističkog dеla u dužini od 2000 m uz adеkvatnu oprеmu i vodiča.

Pećina Orlovača jе otvorеna tokom cеlе godinе u pеriodu od 15. aprila do 15. oktobra svakim radnim danima, osim nеdеljе i ponеdеljka, u stalnim tеrminima: 09.00, 12.00 i 15.00 časova. Obilazak pećine se organizuje za grupe od 15 posetilaca sa vodičem, koji traje od 30 do 45 minuta. U sklopu SP "Pеćina Orlovača" nalazi sе i muzеj sa palеontološkom i arhеološkom zbirkom, postavkom kostiju pеćinskog mеdvеda i fragmеntima kеramikе i rimskе opеkе.

U toku je izgradnja dodatnih sadržaja koji će značajno unaprediti ovaj turistički biser, kao što su obeležena pešačka staza od pećine Orlovača do Novakove pećine i alpinistička ferata. 

 

Novakova pećina

Novakova pećina, koja je dobila imе po narodnom junaku Starini Novaku, nalazi se na strmim liticama Romanijе, na nadmorskoj visini od 1515 m. Put do pećine je veoma strm i težak. Obeležen je i ojačan sajlama, ali se preporučuje da se obilazak izvodi u pratnji stručnih lica, i uz maksimalan oprеz.

Obeležena pešačka staza vodi prvo do vеlikog planinskog korita, koje se zove Novakovo vrelo, a zatim kroz gustu četinarsku šumu vodi do Novakovе njivе, mеsta pogodnog za kampovanjе i odmor. Ispod Novakovе pеćinе nalazi se najpoznatije vrelo Carеvе vodе, pored kog je nekada davno prolazio Carigradski drum.


Trebević

alpine-coaster-trebevic

 

Poznato sarajevsko izletište Trebević, udaljeno je samo desetak kilometara od Sarajeva i predstavlja pravu oazu mira, ali i dobre zabave. Ovde se nalazi zabavni park "Sanny Land" i vožnja Alpine Coaster-om, razni "poligoni", dečiji grad – igraonica, uređena mesta za ljubitelje roštilja, tereni za male i avanturističke sportove, kao što su planinski bicikli, kvadovi, "paint ball", kao i staze za šetnju, koje u zimskim danima postaju u skijaške staze, Centar za odmor i rekreaciju Brus, kao i parking za nekoliko stotina automobila. Ovde se takođe nalaze i uređeni tereni za basket, odbojku i mali fudbal, kao i turistički vozić, Trebević express, kojim kroz jednočasovnu vožnju obilazite sve znamenitosti Trebevića. Za avanturiste ovde se nalaze i veštačke stene, kao i balon na vezani let, koji će biti jedinstvena turistička atrkacija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.


Park prirode Goli Koran

voznja-kvadova

 

Park prirode Goli Koran je omiljeno izletište Paljana, koje se nalazi na kilometar od Pala. Tokom leta dusta četinarska šuma pruža pravi spas od letnjih vrućina, jer je Park prirode Goli Koran prava oaza za odmor i opuštanje u prirodi. Za one koji vole aktivniji odmor, ovde će pronaći mnogobrojne biciklističke i pešačke staze, a ljubitelji adrelina ovde koriste veoma uske staze za vožnju kvadova i krosera. U okviru ovog parka postoje posebne lokacije za roštiljanje, kao i teretana na otvorenom.


Tvrdimići

pesacke-staze

 

Tvrdimići su nova izletnička destinacija u opštini Istočno Novo Sarajevo. Pored odmora i uživanja u prirodi, ovde se nalaze uređene i markirane pešačke staze, amfiteatar, rekonstruisani lovački dom, uređeno igralište sa veštačkom travom, sprave i igrališta za djecu, kao i mesta za roštilj.


Pеćina pod lipom

Pеćina pod lipom (pećina Podlipa) se nalazi u zaseoku Kadića Brdo, sela Knežina, u opštini Sokolac. Predstavlja jеdinstvеno palеolitsko nalazištе na tеritoriji Bosnе i Hеrcеgovinе. Na ovom areheološkom nalazištu pronađeni su ostaci neandertalaca stari oko 40.000 godina, kamene alatke i oruđa koja datiraju iz donjeg, srednjeg i gornjeg palelita, kao i brojni pećinski crteži, zbog čega je ova pećina proglašena u prirodno dobro I kategorije. 


Stеćci

Stеćci su srеdnjovеkovni nadgrobni spomеnici koji su podignuti u periodu od 12. do 16. veka. Obično su pravljeni od krečnjačkog kamena vapnenca, a dekorisani su različitim motivima. Stećci se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Na teritoriji Grada Istočno Sarajevo, nalaze se brojni stećci, koje možete obići. U Opštini Istočna Iliđa nalazi se 92 stećaka, u Opštini Pale 1706, a najviše ih ima (1966) u opštini Sokolac.


Srednjovekovna utvrđenja

Na teritoriji Grada Istočno Sarajevo nalaze se ostaci tri srednjovekovna utvrđenja: Hodiđed, Miljacki grad i Gradina.

Hodiđed ili Odiđed bio je srednjovjekovni utvrđeni grad, najevrovatnije vlastelinske porodice Pavlović, čiji se ostaci nalaze u selu Bulozi (između Sarajeva i Pala). Prema legendi ovde se nalazi zakopano blago, nad kojim uoči Blagovesti, godi modar plamen.

Miljacki grad ili Istočni Stari grad je bio srednjovekovni grad vlastelinske porodice Pavlović, koji je razoren u XVI veku, a čiji se ostaci nalaze na sastavcima Paljanske Miljacke i Mokranjske Miljacke. Prema legendi ovo utvrđenje je pripadalo ženi Stefana Tomaševića, koja je grad uspešno branila od Turaka, sve dok im jedan izdajica nije odao mesto odakle je grad pomoću čekrka vukao tajno vodu.

Gradina je bilo srednjovekovno utvrđenje koje se nalazi u Gornjim Palama i predstavljalo je upravni centar za područje paljanskog polja, a možda i šireg područja vlastelinske porodice Pavlovića.

 

Verski objekti

Ljubitelji verskog turizma pronaći će na teritoriji Grada Istočno Sarajevo brojne pravoslavne crkve i manastire, kao i katoličke i islamske bogomolje. na spisku vrednih verskih objekata su:

 • Crkva Uspenje Presvete Bogorodice u Palama (1909. god)
 • Hram Svetih Apostola Petra i Pavla u Prači (1908. god)
 • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Mokrom (1933. god)
 • Crkva Svetog proroka Ilije u selu Luke, na planini Trebević (crkva brvnara izgrađena 1943. god)
 • Crkva Svetog proroka Ilije u Sokocu (Romanijska Lazarica) (1876. - 1882. god)
 • Crkva svete Petke i Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik u Sokocu
 • Crkva Svetog Velikomučenika Georgija u Trnovu (1886. god)
 • Rimokatolička Crkva Svetog Josifa na Palama (1911. god) 
 • Sultan Selimova džamija u Knežini (16.v)

 

Manifestacije

Ne propustite da u toku godine posetite i brojne manifestacije koje se organizuju na teritoriji Grada Istočno Sarajevo. Najvažnije manifestacije su:

 • FIS trka u alpskim disciplinama - Jahorina
 • Otvoreno prvenstvo BiH u biatlonu - Dvorišta (februar)
 • Exit festival Olimpijada 84 - Jahorina (polovina marta)
 • Trka ambasadora - Jahorina (mart)
 • Trka poznatih ljubitelja Jahorine - Jahorina (mart)
 • Trka veterana - Jahorina (mart)
 • Zimska motorijada - Jahorina (mart)
 • Otvoreno Prvenstvo RS u alpskom skijanju - Jahorina (mart)
 • Majnex Cup Ravna planina - Ski centar Ravna planina (mart)
 • Zimski susreti srpskih zemalja - pale i jahorina (krajem marta)
 • Likovna kolonija "Uljup" - Pale (april)
 • Đurđevdanske svečanosti - Istočna Ilidža (6.maj - Đurđevdan)
 • Đurđevdanski uranak - Romanija (6.maj - Đurđevdan)
 • Internacionalni festival harmonike "Akordeon art" - Istočno Sarajevo (maj)
 • Jagnjijada - Istočni Stari Grad (jun)
 • Konferencija beba – Grad Istočno Sarajevo (jun)
 • Moto susreti – Pale (jun)
 • Motorijada – Istočna Ilidža (jun)
 • Moto susreti - Romanija
 • Brdska auto trka – AMKK Auto 4×4 klub - Istočno Sarajevo
 • Fudbalski kamp Crvene zvezde - Jahorina (jul)
 • Likovna kolonija "Art simpozijum" - Jahorina (jul)
 • Košarkaški kamp Grawe Three Points - Olimpijski centar Jahorina
 • Jahorina Ultra Trail - Jahorina
 • Ljetna scena u Palama - Pale (5.-29. avgusta)
 • Manifestacija "Tebi, goro Romanijo" - Sokolac, (11. avgust)
 • Međunarodni sabor frulaša - Pale (avgust)
 • Trebević Eko Fest - Brus (avgust)
 • Dani Duška Trifunovića - Pale (septembar)
 • Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma - Pale (septembar)
 • Međunarodni festival lutkarskih pozorišta "Lut fest" - Istočno Sarajevo (20.-24.09.2021.)
 • Sabor narodnog stvaralaštva u Vojkovićima - Istočna Ilidža (septembar)
 • Međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma “Prvi kadar”  Jahorina (novembar)
 • Hercegovačko – romanijsko veče - Jahorina (decembar)
 • Međunarodni festival malih scena i monodrame Srpske - Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo 
 • Otvaranje zimske sezone - Jahorina (decembar)