TURISTIČKA ORGANIZACIJA ZLATAR

TURISTIČKA ORGANIZACIJA ZLATAR
5 zvezdica od 14 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Babića brdo bb, 31320 Nova Varoš
  Karađorđeva 36
  31320 Nova Varoš
  Srbija
 • Telefon: +381 33 62 621
 • Telefon: +381 33 61 203
 • Telefon: +381 33 61 784
 • Mobilni: +381 62 80 26 150
 • Fax: +381 33 62 621
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme Trenutno otvoreno

  Ponedeljak 06:00 - 14:00
  Utorak 06:00 - 14:00
  Sreda 06:00 - 14:00
  Četvrtak 06:00 - 14:00
  Petak 06:00 - 14:00

savina stolicaArhiva TO Zlatar -ž

 

 

Planina Zlatar nalazi se u zapadnoj Srbiji između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh Zlatara je Velika Krševa na 1627 mnv. Centar turističke zone Zlatara od Nove Varoši je udaljen 2 km, 40 km od planine Zlatibor, 62 km od Užica i 260 km od Beograda.

 

Sadržaj:
Šta posetiti na Zlataru?
Skijalište Zlatar
Adrenalin park Zlatar
Jezera na Zlataru
Zlatarsko jezero
Uvačko jezero
Radoinjsko jezero
Ledena pećina
Manastiri na Zlataru
Verski objekti na Zlataru
Znamenitosti zlatarskog kraja
Muzeji i ustanove kulture Zlatara
Gastronomski specijaliteti Zlatara
Manifestacije na Zlataru
Zlatar fest
Jednodnevni izleti na Zlataru
TO Zlatar
Turistički informativni centar Zlatar

 

Šta posetiti na Zlataru?

Ukoliko planirate da posetite planinu Zlatar, očekuju vas brojne atrakcije, netaknuta priroda, prelepi prizori koji oduzimaju dah.

beloglavi sup u letuArhiva TO Zlatar -ž

Glavne turističke atrakcije Zlatara su: skijalište Zlatar, Adrenalin park, biciklističke staze, pešačke staze, sportski tereni, tri Zlatarska jezera, beloglavi supovi, Ledena pećina, brojni verski objekti i manastiri na Zlataru, čuveni zlatarski sir i ostali gastronomski specijaliteti ovog kraja, i još mnogo toga.

 

Skijalište Zlatar 

Skijalište Zlatar ima oko 3 km uređenih staza za alpsko skijanje. Skijašima su na raspolaganju ski staze Zlatar 1, Zlatar 2 i ski put. 
Ski staza Zlatar 1 je crvena staza, duga 1300m, a spušta se do samog centra Nove Varoši. Opremljena je modernom četvorosed žičarom, kapaciteta 1200 osoba/h, kao i sistemom za veštačko osnežavanje. S obzirom da je ova ski staza osvetljena, tokom sezone je organizovano i noćno skijanje.

snezni pejzaz zlatarArhiva TO Zlatar -ž

Ski staza Zlatar 2 je plava staza, duga oko 800 m. Nju opslužuje ski - lift „sidro“ kapaciteta 600 skijaša/h. Namenjena je za rekreativace i one koji su završili školu skijanja. Skijalište Zlatar raspolaže i ski restoranom Ognjište, kapaciteta 400 mesta gde se može prijatno odmoriti i osvežiti u pauzi nakon skijanja.

 

Adrenalin park Zlatar 

Adrenalin park Zlatar je otvoren 2014. godine i drugi je po veličini adrenalinski park u Srbiji. Adrenalin park Zlatar je namenjen svim posetiocima koji vole zabavu, avanturu i provod, a nalazi se ispred hotela Panorama. O bezbednosti korisnika brinu instruktori, a kroz ceo park se pruža sigurnosna sajla.

vesela_grupa_osvojila_vrh_zlataraArhiva TO Zlatar -ž

Ovaj adrenalinski park na Zlataru sastoji se od platformi na drveću, čija je prosečna visina 5m, između kojih su prepreke koje od korisnika traže izdržljivost, hrabrost, višak adrenalina i avanturistički duh. Zip line je dugačak 190m, a prepreke, kao što su viseći kanapi sa stopom, horizontalne merdevine, balans greda, cik-cak gredice, paukova mreža, tarzan lijana, uzdužne i poprečne oblice, protežu se na dužini od oko 150m.
Adrenalin park Zlatar je otvoren svakim danom od 10 do 18 časova.

 

Jezera na Zlataru 

Na Zlataru se nalaze i tri zlatarska jezera, koja su nastala izgradnjom tri brane i delimičnim potapanjem doline reke Uvac.

rezervat_uvacArhiva TO Zlatar -ž

Očekuju vas jedinstveni prizori netaknute prirode, zato obavezno posetite jezera na Zlataru: Zlatarsko jezero, Uvačko jezero i Radoinjsko jezero.

 

Zlatarsko jezero 

Zlatarsko jezero je treće jezero po veličini u Srbiji, a nalazi se između planina Zlatar i Murtenica, desetak kilometara od Nove Varoši, na 54,2 km od ušća u Lim. 

Zlatarsko jezero je najveće jezero u uvačkom sistemu, površine 7,25 km², i dužine od 15 do 23 km. S obzirom da se nalazi na putu za crnogorsko primorje, Zlatarsko jezero je popularna usputna stanica mnogim putnicima koji ovde prave odmor od napornog puta. 

Na obali Zlatarskog jezera se nalaze pontonske plaže sa bazenom za decu, kao i tereni za odbojku na pesku. Posetioci mogu da uživaju u pogledu na jezero i beloglave supove sa kule Vizitorskog centra, koji je kapija ovog Rezervata. Pored vožnje čamcima, Zlatarsko jezero je idealno za biciklizam, lov i ribolov, pešačenje i planinarenje.

 

Uvačko jezero

Uvačko jezero se nalazi između planina Zlatar i Javor, u jugozapadnom delu Srbije, tačnije između sela Akmačići i Bukovik,  na teritoriji opština Sjenica i Nova Varoš. Nastalo je potapanjem kanjona i pregrađivanjem reke Uvac 1979. godine, kada je izgrađena brana kod sela Akmačići. Reka Uvac i njena pritoka Vapa formiraju Uvačko jezero, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 985 metara. Jezero Uvac je dugo 25 kilometara, sa maksimalnom dubinom od 108 metara i branom dugom 160 metara.

Uvačko jezero ispunjava kanjon dubine i do 100 metara, koji je poznat zbog jedinstvenih meandara, koju je Uvac usekao u krečnjački masiv pešterske visoravni.

meandri_uvacArhiva TO Zlatar -ž

Specijalni rezervat Uvac, u čijem sklopu je i Uvačko jezero, osnovan je radi zaštite najveće kolonije Beloglavog supa na Balkanu. Jezero je bogato raznim vrstama ribe, kao što su šaran, klen, mladica, mrena i som.

 

Radoinjsko jezero 

Radoinjsko jezero je takođe deo Specijalnog rezervata prirode Uvac, a nalazi se na 805m nadmorske visine. Ovo veštačko jezero nastalo je podizanjem brane na 43 km od ušća Uvca u Lim. Temperatura vode ovog jezera je nešto niža u odnosu na druga dva Zlatarska jezera, a providnost vode dostiže i do 5m. Radoinjsko jezero je izuzetno bogato ribom, kao što su: zlatovčica, klen, skobalj, plotica, mrena i šaran.

udvaranje beloglavog supaArhiva TO Zlatar -ž

Na njenim liticama se gnezdi beloglavi sup.

 

Ledena pećina

Ledena pećina je jedan od najzanimljivijih speleoloških objekata u Srbiji. Meštani su verovali da postoje dve pećine: Ledena pećina i Ušačka pećina. Istraživanja su pokazala da je ovo jedinstven pećinski sistem dug više od 6.000m koji se sastoji od brojnih kanala u nekoliko nivoa, dvorana, sifona i pećinskih ukrasa koji stvaraju divne podzemne dvorce. 

Sama Ledena pećina, sa bočnim kanalima duža je od 2.5km. Prelepi ukrasi, poput dugačkih draperija i saliva, dostižu i po 10 metara, a ispod jednog se nalazi potok koji posle desetak metara nestaje u pukotini, kao i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom od tankih stalaktita.

Ulaz u jamski deo Ušačke pećine je u Miletinom dolu, dug četrdesetak metara. Dno jame je usko, a kroz jedan od dva kanala stiže se do impresivne Velike dvorane. Donji deo joj je nagnut prema veznom kanalu koji vodi do glavnog prolaza kroz Ušačku pećinu. Na početku ovog kanala, prateći prolaz sa stubovima prebogat ukrasima, stiže se do Ledene pećine koja završava izlazom u kanjon Uvca. Ukupna dužina svih kanala tog dela je oko 2.100m.​​​

 

Manastiri na Zlataru

manastir dubnicaArhiva TO Zlatar -ž

 

Najvažniji manastiri na Zlataru su:

 • ​Manastir Dubnica u Božetićima 
 • Manastir Kozme i Damjana na Vodenoj poljani - metoh manastira Mileševo 
 • Manastir Svetih Joakima i Ane - Crkva Janja u Rutošima

 

Verski objekti na Zlataru

Pored manastira, ljubitelji verskog turizma mogu posetiti i brojne verske objekte na Zlataru.

Najvažniji verski objekti na Zlataru su:

 • Hram Hristovog rođenja na Zlataru 
 • Crkva brvnara u Kućanima posvećena rođenju Presvete Bogorodice 
 • Crkva brvnara u Radijevićima posvećena pokrovu Svete Bogorodice 
 • Crkva Svetog Arhangela u Bukoviku

manastir u stitkovuArhiva TO Zlatar -ž

 • Crkva Blagoveštenja u Štitkovu 
 • Crkva Svete Trojice u Novoj Varoši 
 • Džamija u Novoj Varoši 
 • Crkva brvnara u Draglici

 

Znamenitosti Zlatarskog kraja

 • Trg vojvode Petra Bojovića 
 • "Bela golubica" - novovaroška Kajmakamija iz 1909. godine

etno selo stitkovoArhiva TO Zlatar -ž

 • Etno selo Štitkovo 
 • Kalipolje

 

Muzeji i ustanove kulture Zlatara

Naučite nešto o istoriji i kulturi ovog kraja i posetitie Zavičajni muzej ili Dom kulture.

Najvažniji muzeji i ustanove kulture Zlatara su:

 • Zavičajni muzej - zgrada stare kajmakamije u Novoj Varoši 
 • Dom kulture "Jovan Tomić" u  Novoj Varoši

 

Gastronomski specijaliteti Zlatara

zlatarski_specijaliteti_heljdopita_i_zlatarski_sirArhiva TO Zlatar -ž

 

Gastronomski specijaliteti Zlatara su nadaleko čuveni. Dok ste ovde obavezno probajte čuveni zlatarski sir, koji je zaštićenog geografskog porekla od 2013. godine, miomirisni i zdrav zlatarski med, a tu su i heljda i ukusna heljdopita, i još mnogo toga.

 

Manifestacije na Zlataru

Tokom godine Turistička organizacija Zlatar organizuje brojne manifestacije na Zlataru. Ne propustite da posetite: 

 • Plivanje za Bogojavljenski krst - Bogojavljenje 19. januar
 • Zlatar off road  džipijada - januar
 • Sretenjski noćni slalom - Sretenje 15. i 16. februar 
 • Zlatar fest
 • Seoska olimpijada - avgust 
 • Zlatarska sirijada - 28. avgust, Božetići 
 • Zlatovanje - septembar

zlatarci_u_narodnim_nosnjama_sa_specijalitetima_zlatarskog_krajaArhiva TO Zlatar -ž

 

Zlatar fest

Zlatar fest je manifestacija na Zlataru koja se uvek održava poslednje sedmice jula. Svake večeri trajanja Zlatar festa na Trgu vojvode Petra Bojovića upriličen je bogat muzički program. Višednevnu manifestaciju ispunjavaju i brojna dešavanja za najmlađe kao što su predstave, kreativne radionice i druženje sa dečjim piscima.

Slogan ove manifestacije je: Na pravom mestu, na dobroj visini!

Zlatar fest obuhvata niz tradicionalnih mini - manifestacija: 

 • Sabor pevanja izvika
 • Zlatne ruke Zlatara
 • Izložba meda i pčelinjih proizvoda 
 • Takmičenje u pripremanju najbolje heljdopite
 • Sportski dan; Memorijalni turniri u malom fudbalu „Željko Martinović – Pepo“ i uličnom basketu “Branko Grbić”, kao i Kup Zlatara u obaranju ruke
 • Zlatarska regata
 • Takmičenje u pripremanju najbolje čorbe

 

Jednodnevni izleti na Zlataru

Turistička organizacija Zlatar, u toku trajanja turističke sezone, organizuje fakultativne izlete koji obuhvataju glavne turističke atrakcije Zlatara i okoline. 

Polazno mesto za izlete je parking hotela “Panorama”, a prevoz je organizovan mini busevima turističke organizacije.

 • Jednodnevni izlet: Splavarenje Uvačkim jezerom, Manastir Dubnica, Etno selo Štitkovo 
 • Jednodnevni izlet: Splavarenje Zlatarskim jezerom, Manastir Sv. Joakima i Ane i Pribojska banja 
 • Jednodnevni izlet: Crkva brvnara u Radijevićima, Miševići - rodno selo slavnog vojvode Petra Bojovića, Manastir Sv. Kozme i Damjana i pešačka tura do najvišeg vrha Zlatara. 
 • Jednodnevni izlet: Manastiri Mileševa i Davidovica 
 • Jednodnevni izlet: Crkva Sv. Trojice, Džamija i Zavičajni muzej u Novoj Varoši 

 

TO Zlatar

Turistička organizacija "Zlatar", skraćeno TOZ osnovana je 2001. godine kao opštinska organizacija za promociju i unapređenje turizma opštine Nova Varoš u cilju afirmisanja njenih turističkih vrednosti i pozicioniranja teritorije opštine kao turističke destinacije.

Turistička organizacija Zlatar:

 • Koordiniše aktivnosti i saradnju između privrednih i drugih subjekata u turizmu;
 • Obezbeđuje informativno - propagandni material kojim se promovišu turističke vrednosti opštine;
 • Organizuje turističke, sportske, kulturne, naučno - stručne i druge skupove i manifestacije.

Slogan organizacije: Zlatar, gde srce kuca jače!

 

Turistički informativni centar Zlatar

U centru turističke zone na Zlataru, Turistička organizacija „Zlatar“ u okviru svog poslovanja poseduje Turističko informativni centar.  
Cilj otvaranja info centra je da se posetiocima i gostima Zlatara obezbede, objedinjene,  potrebne informacije, promotivni materijal, katalozi, mape, turistički filmovi, suveniri koji su prepoznatljivi za naš kraj, kao i sve druge turističke, servisne i korisne informacije. 
Posetioci mogu da se informišu o smeštajnoj i izletničkoj ponudi, sadržajima, kulturnim događajima i manifestacijama naše opštine i okruženja.

Babića Brdo bb
31320 Nova Varoš
Tel: +381 33 61 203
Mob: +381 62 80 26 150
Mail: officetozlatar@gmail.com
Radno vreme:
09 - 21 h
Vikendom:
09 - 17 h