PARK PRIRODE ORJEN

PARK PRIRODE ORJEN
5 zvezdica od 15 glasova

Kontakt

 

 

Kada krenete na more u Crnu Goru ne zaboravite da vas pored opuštanja, kupanja i noćnog provoda, tokom čitave godine, očekuje i prava avantura koju organizuje Park prirode Orjen. Izaberite vašu biciklističku ili hiking turu i spremite se za neverovatne pejzaže divlje planine Orjen, gde ćete probati "Gorski" ili "Prinčev" sladoled, i posmatrati prelepu Boku Kotorsku sa najlepših vidikovaca.

 

 

Planina Orjen uz susednu planinu Lovćen formira izraziti planinski prsten oko jednog od najlepših zaliva sveta, Boke Kotorske.

 

pogled_na_boku_kotorsku_vidikovac_park_prirode_orjen

 


Gde se nalazi

Park prirode Orjen se nalazi na jugozapadu Crne Gore, na planini Orjen u zaleđu Herceg Novog. Planina Orjen je bogata šumama, krečnjačkim jamama i pećinama, a pogodna je za planinarenje, pešačenje i planinski biciklizam. Nalazi se na tromeđi, jer se na zapadu naslanja na državnu granicu sa Hrvatskom, dok se na severozapadu i severu, naslanja na granicu sa BiH tj. Republikom Srpskom.


Šta obići u Parku prirode Orjen

Da biste videli skrivenu lepotu planine Orjen, vredi se pomučiti i izboriti, pa obići mesta kao što su jame - sniježnice, pećine gorskih hajduka, austrougarske vojne položaje i stare pastirske stanove… 

Planinarenje V Kabao

Masiv Orjena veoma je neobičan i pun surove lepote. Na njemu ćete videti neverovatne i neobične prizore: kamene platoe, raspucale stene i duboke jame, kojih je pun centralni deo Orjena. Ali ovu planinu, uz sivilo krečnjaka, ispunjavaju i zelene guste šume, koje rastu uprkos površinskoj bezvodnosti, zahvaljujući velikoj količini snegova i kiša tokom jeseni i zime. 

 

Planinarske staze na Orjenu

Park prirode Orjen poseduje gustu mrežu markiranih staza. Tako ćete ovde naći planinarske staze za lagane šetnje, ali i one koje predstavljaju izazov i za iskusne planinare, jer Orjen nije stvoren za ljude navikle da na lak i brz način dolaze do planinske lepote.

Najatraktivnija planinarska staza, koja nije preterano teška vodi do najviše tačke Orjena, Veliki kabao, koji se nalazi na 1894 m. Ovo je ujedno i najviši vrh primorskih Dinarida i celokupnog priobalja, s obe strane Jadrana. 

Greben V Kabla u pozadini V Zub

Staza za Veliki kabao predstavlja najstariju namenski rađenu planinarsku stazu u Crnoj Gori, koja je izvedena, sredinom druge polovine 19. veka, za lagodan uspon austrougarskog prestolonaslednika, princa Rudolfa Habzburga.

Za ljubitelje pešačenja od Vrbanja vode pešačke staze do bistjerne Murišića na Žukovici, Sniježne jame ispod monumentalnog Subrinog amfiteatra, koji je najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida, kao i do katuna Vučji do, Poljice i Kamenska ravan.

Zahtevne planinarske staze su:

 • Orjensko sedlo – Prasa – Vučji zub
 • Vučji zub – Reovački prevoj – Kešeljevi katuni
 • Prevoj Preslo – Jastrebica
 • Prevoj Preslo – Vučji zub
 • Reovački dolovi – Pazua
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Simova pećina – Subra
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Kamenski kabao
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Žlijebska jama – Veliko ćedilo
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Siljevik – Robodo – Vranjaj – Radoštak – Sedlo

Srednje teške planinarske staze su:

 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Vilino gumno – Subra
 • Kešeljevi katuni – prevoj Preslo
 • Orjensko sedlo – Kosmaš
 • Orjensko sedlo – Veliki kabao
 • Trešnja – Orjensko sedlo
 • Trešnja – Rujišta – Žukovica – Sniježna jama – Markov koš – Subra
 • Šljeme – Odijevo
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Borova glava – Orjensko sedlo
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Potkape – Vučji do – Rujišta – Trešnja
 • Žlijebska lastva – Rt
 • Perov do – Malo Vratlo
 • Karaula – Sveti Ilija
 • Herceg Novi – Kameno – Borići pl. dom „Za Vratlom“

Lake planinarske staze su:

 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Grab – Veliko ćedilo
 • Orjensko sedlo – Crkvice
 • Crkvice – tvrđava Kom
 • Kom – Velji vrh
 • Velji vrh – Grkavac
 • Trešnja – Rujišta – Žukovica – Sniježna jama
 • Vrbanj – Trešnja
 • Vrbanj – Begova munika
 • Vrbanj – Sitnica
 • Pl. dom „Za Vratlom“ – Žlijebska jama
 • Herceg Novi – Žlijebi – Žlijebska lastva
 • Žlijebska lastva – Sedlo – Careva rupa – pl. dom „Za Vratlom“
 • Tatar bašta – Sušćepan – Ratiševina – Mokrine


Aktivnosti na Orjenu

Na Orjenu je takođe moguće praktikovati i mnoge druge aktivnosti koje su u skladu sa očuvanjem prirode, kao što su posmatranje ptica, planinsko trčanje, paraglajding, alpinizam, speleologija.

sky running subra aktivnosti park prirode orjen

Osim pešačenja i planinarenja, Park prirode Orjen je pogodan i za planinski biciklizam, jer kroz njega prolaze istorijski, austrougarski kolski putevi, kao i današnji makadamski putevi, koji vode do svih nekadašnjih orjenskih katuna.

Za one koje zanima posmatranje ptica, na Orjenu žive razne vrste ptica, kao što su: jarebica kamenjarka (Alectoris graeca), lještarka (Bonasa bonasia), suri orao (Aquila chrysaetos), planinski detlić (Dendrocopos leucotos) i šumska ševa (Lullula arborea).

 

Turističke planinarske i hiking ture

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena doo, koja upravlja parkom osmislila je sedam planinarsko rekreativnih tura prilagođenih za sve, bez polnih i starosnih ograničenja:

 

 

orjenska_lokva_park_prirode_orjen

 

Pored ovih već osmišljenih tura u ponudi imamo i osmišljavanje tura po želju učesnika, s obzirom da se na teritoriji Parka prirode Orjen nalaze najviši vrh na celoj obali Jadranskog mora, Veliki kabao (1894 m), kao i najlepši detalj primorskih Dinarida, Subrin amfiteatar. Realizacija ovih tura se izvodi poludnevnim 4 sata (40 €) ili celodnevnim 8 sati (80 €) iznajmljivanjem obučenog planinskog i ciklo vodiča u zavisnosti od procene istog koliko će tura vremenski trajati.

U sve ture moguće uklučii i snack užinu sa domaćim proizvodima koje nosi vodič i nude se na samoj turi a cijena je 10 € po osobi.

Ture se izvode tako što se gosti dovoze vozilom Agencije za razvoj i zaštitu Orjena doo Herceg Novi do polazne tačke gde je tura planirana da započne (najčešće Informativno edukativni centar Agencije za razvoj i zaštitu Orjena doo Herceg Novi na Vrbanju) i istim se vraćaju odakle su preuzeti.

Dodatak svim turama može biti i gastro i snack ponuda sa specifičnim lokalnim organskim specijalitetima i vinom koje se toči iz stene.

 

Tura "Blago iz srca Orjena" 

koktel_orjen_park_prirode_orjen

 

Hiking tura "Blago iz srca Orjena" se izvodi unutar Parka prirode Orjen, u atraktivnom planinskom ambijentu hercegnovskog zaleđa, a preporučuje se za sve ljubitelje prirode od 7 do 77 godina. 

Kroz dvosatno pešačenje do odredišta, upoznaćete zanimljivosti kulturnog pejzaža, nastalog kroz vekovno sadejstvo čovjeka i prirode, kao i sa nekadašnjem načinom života u kršu. Videćete iz samog podnožja fantastičnu formaciju geo-nasleđa, 300 metara visoku liticu Subrinog amfiteatra, lokalitet koji se smatra da je najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida. 

Upoznaćete biljni svet divljine, od onih jestivih, preko lekovitih, pa sve do endemičnih biljnih vrsta, kao što je munika - simbol Orjena. 

Glavna atrakcija i finalno odredište ove hiking ture je Sniježna jama, mesto na kojem vas i u najtoplijim letnjim danima čeka temperatura od svega nekoliko stepeni iznad nule, kao i obilje snega preostalog od protekle zime.

U skladu sa nekadašnjom pastirskom tradicijom spremanja šumskog voća, ovde ćete na licu mesta probati prirepremljena unikatna ledena osveženja kao što su: "Zmajevo ždrijelo" i "Gorski sladoled". 

Cena: 30 € – Planinarsko rekreativna tura + Gastro po želji najmanje 3 osobe minimun x 25 €

 

 

Panoramska tura "Carev put" 

subra_park_prirode_orjen

 

Panoramska tura "Carev put" se izvodi terenskim automobilima u centralnom delu masiva Orjena, do prevoja Orjensko sedlo (1600 m) koje je glavno odredište. Na toj visini, tokom leta vladaju idealni mikroklimatski uslovi koji dozvoljavaju puno uživanje u aktivnostima pod otvorenim nebom. U toku ove panoramske ture moći ćete da probate bućanje, staru, tipično meditaransku igru za dokolicu i opuštanje; da se prošetate kroz svojevrsni muzej tehnologije na otvorenom (gradiliše puta starog više od jednog vijeka); da obiđete obližnju jamu-sniježnicu, pristupačni speleološki objekat koji obično čuva sneg do pred kraj leta, zbog čega ćete moći da na licu mesta probate jedinstvene osvežavajuće napitke, koktel "Orjen" i "Prinčev sladoled". 

Osim Orjenskog sedla, videćete i usputna svratišta sa atraktivnim vidikovcima, i čuti istorijsku priču o vremenu gradnje puta kroz surovu prirodu Orjena, koja je na taj način preobražena u neobični kulturni pejzaž. Upoznaćete raznovrsni biljni svet Orjena, koji sadrži jestive, lekovite i endemske vrste, kao što su endemski bor i simbol Orjena, munika.

Cena: 35 € – Istorisko planinarska tura + Gastro po želji 3 osobe minimun x 25 €

 

Tura kroz nezaboravan pejzaž selo Žlijebi 

Tura kroz nezaboravan pejzaž selo Žlijebi koristi stari serpentinski pešački put, sa mnoštvom prekrasnih vidikovaca na priobalje, koji su prava atrakcija kao i samo odredište, selo Žlijebi. I serpentine i selo pripadaju istom graditeljskom nasljeđu, a međe, putevi, kuće i krovovi sagrađeni su od istog lokalnog sedimentnog kamena, bez vezivnog materijala, kako se nekada gradilo. 

Nakon razgledanja sela Žlijebi, posetićete i vidikovac na platou crkve Sv. Nikole, koji se nalazi na samom vrhu litice, na mestu odakle se pruža najlepši pogled na ulaz u Boku Kotorsku i vrhove Orjena. 

Cena: 20 € – Rekreativno edukativna tura  + Gastro po želji 3 osobe minimum 25 €

 

Tura "Hercegnovski vremeplov"

Tura "Hercegnovski vremeplov" započinje kod popularne Sat-kule, koja je simbol Herceg Novog, odakle se kreće u obilazak utvrđenja koja dominiraju nad gradom, Kanli kula i Španjola, koje su podsetnik kako na dugotrajnu tursku, tako i na kratkotrajnu špansku vlast. 

Ova šetnja kroz istoriju prati trasu glavnog pešačkog puta koji je vekovima povezivao Herceg Novi sa planinskom unutrašnjošću, sve do pred kraj 20. veka, kojim su meštani okolnih sela silazili na pijacu natovareni domaćim proizvodima. Na ovom putu se nalazila krčma Avramovića, koju je rado posećivao i princ Aleksandar Karađorđević prilikom svojih šetnji kroz hercegnovsko zaleđe. 

Kada se pređe skladno kameno zdanje Matkovića most, videćete mesto na kome se odigrala presudna Kotobiljska bitka, za oslobođenje hercegnovskog kraja od turske vlasti. Danas je to mesto omiljeno izletište, okruženo gustom šumom primorskog bora i čempresa, sa nekoliko uređenih odmorišta za šetače.  

Cena: 20 € – Istoriska tura + Gastro po želji 3 osobe minimun x 25 €

 

planinsko_trcanje_park_prirode_orjen

 

Stazom zdravlja i domaće hrane

Bajkovita staza zdravlja u reonu sela Vrbanj dužine 8,4 km sa ukupnim visinskim usponom od 150 m prilagođeno najširoj grupi turista svih generacija sa osnovnom kondicijom turista koji žele da osete aktivnost u prirodi. Kroz ovu turu upoznaćete se sa kulturno-istoriskim nasleđem, kao i prirodnim bogatstvima Orjena, i uživati u očaravajućim pejzažima starih katuna i ukusima domaće hrane karakterističnom za ove planinske krajeve. Tura je pogodna za rekreaciju sportista.

Cena: 30 € - Rekreativno edukativna tura + Gastro po želji 3 osobe minimum x 25 € 

 

MTB tura "Carev put" 

MTB tura "Carev put" podrazumeva iznajmljivanje bicikala u informativno edukativnom centru i odlazak sa obučenim ciklo vodičem na Orjensko sedlo 1610 m, makadamskim putem koji je rađen za vrijeme austrougarske monarhije. Na toj visini tokom leta vladaju idealni mikroklimatski uslovi, koji dozvoljavaju puno uživanje u aktivnostima pod otvorenim nebom. Tokom ove biciklističke ture možete isprobati bućanje, staru, tipično meditaransku igru za dokolicu i opuštanje, pršetati kroz svojevrsni muzej tehnologije na otvorenom (gradiliše puta starog više od jednog veka), obići obližnju jamu-sniježnicu, pristupačni speleološki objekat koji obično čuva sneg do pred kraj ljeta, i uživati u jedinstvenim i osvježavajućim napicima, koktelima "Orjen" i "Prinčev sladoled", koji će biti pripremljeni na licu mesta. Osim Orjenskog sedla, tu su i usputna svratišta sa atraktivnim vidikovcima, ali i istorijskom pričom iz vremena gradnje puta kroz surovu prirodu Orjena, koja je na taj način preobražena u neobični kulturni pejzaž. 

Cena: 30 € + 12 € iznajmljivanje bicikla + Gastro po želji 3 osobe minimum x 25 €

 

MTB tura "Orjenski ljetni stanovi (katuni)" 

Gosti sa vodičem preuzimaju MTB bicikla kod Centrale Agencije na Vrbanju. MTB tura se izvodi unutar Parka prirode "Orjen". Kroz dvosatnu kombinaciju vožnje MTB bicikla i pešačenja, upoznaćete zanimljivosti kulturnog pejzaža, nastalog kroz vekovno sadejstvo čoveka i prirode i nekadašnji načinui života u kršu. Panoramska tura se izvodi na makadamskom putu do Orjenskog ljetnjeg stana (katuna) Vučiji do. Nakon toga sledi kratak povratak do vode Žukovica, gde se na kratko ostavljaju bicikla, a posetioci peške "Stazom zdravlja" nastavljaju do letnjeg stana Žukovica gde se obilazi Gajova bistjerna rađena specificnim graditeljskim umećem majstora toga vremena, uz nezaboravan pogled na Subrin amfiteatar, fantastičnu formaciju geo-nasleđa, 300 metara visoku liticu, lokalitet koji slovi za najzanimljiviji detalj Primorskih Dinarida.

Cena: 20  € + 12 € iznajmljivanje bicikla + Gastro po želji 3 osobe minimum x 25 €

 

Avanturistički park Vrbanj 

Avanturistički park Vrbanj se nalazi na obroncima Orjena, na 1100 m nadmorske visine i jedan je od najsavremenijih parkova u regionu. Ovaj avanturistički park u gustoj bukovoj šumi neposredno iznad naselja Vrbanj u hercegnovskom zaleđu, podignut je samo od prirodnih materijala, poštujući sve standarde zaštite životne sredine. 

mapa_avanturistickog_parka_vrbanj_park_prirode_orjen

Prostire se na 7000 metara², a sadrži 4 poligona sa 44 elementa, dok se na 5. poligonu nalazi fascinantni 200 metarski zip-line. Poligoni su raspodeljeni po kategorijama. Najlakši poligon je prilagođen za decu od 6 godina, dok je najkomplikovaniji – prava poslastica za malo spretnije i iskusnije korisnike.

 

Manifestacije

U toku godine Park prirode Orjen u saradnji sa Turističkom organizacijom Herceg Novi, planinarskim klubovima i drugim organizacijama, organizuje niz veoma posećenih manifestacija, a najvažnije su:

 • Zimska dnevna žurka Cool Party - kraj januara
 • Noć punog meseca - uspon na vrh Subra - početak februara
 • Svetski dan zaštite voda - 22. mart
 • Dan planete Zemlje - 22. april
 • Čajanka kod ludog šeširdžije - maj
 • Dan novskog zaleđa - 13. jul
 • Nad Bokom po mjesečini - 13. jul
 • Sajam domaće trpeze - 13. jul
 • Skay mini trail liga - 13. jul
 • Revijalno bućarsko prvenstvo - polovinom avgusta
 • Dan zaštite Dinarida - 7. oktobar
 • Međunarodni dan planina - 11. decembar