PRIMAR TEHNO DOO

PRIMAR TEHNO DOO
5 zvezdica od 9 glasova

Kontakt

Procesna oprema za prehrambenu industriju

Preduzeće d.o.o. PRIMAR TEHNO posluje od 1993. godine i bavi se projektovanjem proizvodnih procesa i proizvodnjom procesne opreme i mašina za potrebe prehrambene industrije.

 

pocesna_oprema_za_prehrambenu_industriju

 

Mašine za punjenje i ambalažiranje tečnosti

Firma Primar Tehno je posvetila posebnu pažnju inženjeringu, proizvodnji i montaži mašina za punjenje i ambalažiranje svih vrsta tečnosti i ostalih prehrambenih proizvoda.

Dugogodišnje iskustvo i kreativnost njihovih projektanata transformisalo se u veliki broj raznovrsnih i potpuno automatizovanih proizvodnih linija koje odgovaraju zahtevima klijenata.

A u ponudi su sledeće mašine za punjenje i ambalažiranje tečnosti:

 • Triblok
 • Rotacione ispiračice
 • Punjači - mašina za punjenje gaziranih i negaziranih proizvoda 
 • Zatvaračice - mašina za zatvaranje staklenih i PET boca
 • Premix - automatski uređaj za proizvodnju gaziranih pića
 • Pasterizatori
 • Transportne trake
 • Vazdušni transporteri
 • Sušač boca - mašina za sušenje boca pre etiketiranja i pakovanja

 

Automatske mašine za ispiranje, punjenje i zatvaranje boca

Automatska mašina za ispiranje, punjenje i zatvaranje boca, tj. Triblok je konstruisan u formi monobloka koji objedinjuje rad tri automatske mašine: ispiračice, punjača i zatvaračice za boce. Boce namenjene za punjenje se prvo dezinfikuju i ispiraju, zatim se sistemom uvodnika prenose na punjač gde se vrši punjenje proizvoda i dalje dovode na zatvaračicu koja vrši aplikaciju zatvarača (čepova).

triblok

Time je ciklus punjenja zatvoren. Rad mašine je u potpunosti automatizovan, sa mogućnošću upravljanja preko PLC-a, tako da su intervencije operatera u upravljanju i održavanju minimalne i potpuno bezbedne sa aspekta zaštite na radu.

 

Mašina za ispiranje boca

Mašina je u potpunosti konstruisana od nerđajućeg čelika, a delovi od plastike su kvaliteta namenjenog za upotrebu u prehrambenoj industriji. Opremljena je protekcijama od providnog pleksiglasa, koje se mogu otvarati.
Električno postrojenje po standardima EU. Automatsko funkcionisanje i komandna tabla su izvedeni obezbeđuje inverter. Dve fotoćelije postavljene na transportnoj traci registruju protok boca.

rotaciona_ispiracica


Elektroventil za prekid protoka fluida ispiranja, zaustavlja dotok svaki put kada se ispiračica zaustavi.
Mašina je opremljena uređajem za električno podizanje radi podešavanja za različite visine boca. Kretanje mehaničkih delova se izvodi preko lanca zupčanika izrađenih od čelika i alternativnih plastičnih materijala radi smanjenja buke.

 

Punilica

U potpunosti automatizovana punilica, tj. mašina za punjenje gaziranih i negaziranih proizvoda kako na hladno tako i na toplo. Klipovi za podizanje boca su pneumatskog tipa. Svi delovi u kontaktu sa proizvodom izrađeni su od nerđajućeg čelika.

punjac_boca

 

Mogućnost sterilizacije mašine parom i hemijskim sredstvima. Mogućnost pranja i dezinfekcije mašine u zatvorenom ciklusu aplikacijom „lažnih boca“ na ventilima za punjenje.

 • Linija za punjenje mleka i jogurta u PET ambalažu
 • Linija za punjenje kečapa u PET ambalažu
 • Linija za punjenje vode

 

Mašina za zatvaranje staklenih i PET boca

Sve verzije su u potpunosti izrađene od nerđajućeg čelika. Upotrebljeni materijali i primenjena tehnička rešenja garantuju maksimalnu efikasnost i trajanje svakog pojedinačnog dela. Ugrađena pneumatska i mehanička komponentistika poznatih svetskih proizvođača, s namerom da se obezbedi vrhunski kvalitet.

zatvaracica

 

Napajanje čepovima se izvodi preko centrifugalnog koša za čepove odgovarajuće konstrukcije u zavisnosti od vrste čepa i tražene brzine rada. Kanal za spuštanje i odgovarajuća glava za distribuciju čepa su pričvršćeni preko dimenzionisane konstrukcije za centralni stub kolone za zatvaranje, što omogućava podešavanje visine tokom izmene formata. U slučaju upotrebe PET boce na plastičnoj zvezdi se aplicira jedna nadzvezda opremljena nosačima za grlo boce koja sprečava gnječenje boce u fazi zavrtanja.

 

Mašina za proizvodnju gaziranih pića

Premix je automatski uređaj predviđen za proizvodnju gaziranih pića kapaciteta od 3.000 do 30.000 l/h.

premix_automatski_uredjaj


Svi delovi koji su u kontaktu sa proizvodom, proizvedeni su nerđajućeg čelika ili od materijala pogodnih za upotrebu u prehrambenoj industriji.

 

Pasterizator

Pasterizator je kapaciteta od 500 – 50.00 l/h za tretiranje proizvoda male ili srednje gustine kao što su: mleko, kreme, pivo, vino, voćni sokovi bez pulpa i sirupi.

pasterizator


Pasterizator ima "cik-cak” protok tečnosti, a unutrašnji oblik ploča proizvodi veliku turbulenciju koja obezbeđuje brzu razmenu toplote.
Princip kontraprotoka obezbeđuje rekuperaciju toplote preko 90% i prema tome nisku potrošnju pare i vode za hlađenje.
Svi delovi koji su u kontaktu sa proizvodom, proizvedeni su od nerđajućeg čelika ili od materijala pogodnih za upotrebu u prehrambenoj industriji.

 

Transportne trake za boce

Transportne trake za boce su namenjene za transport praznih i punih boca između mašina u procesu punjenja i pakovanja. Konstruisane su od nerđajućeg čelika AISI 304. Njihov transportni zglobni lanac je od nerđajućeg čelika, a polietilenski profil namenjen je za klizanje lanca.

transportne_trake


Transportne trake za boce imaju i podesive vođice za boce, sa profilisanim držačem od polietilena i jezgrom od nerđajućeg čelika, n.2 kom., kao i
kade za natezanje i podmazivanje lanca. Sprovodnici boca su od nerđajućeg čelika, podesivi u visinu, posle razdelnika boca. Sabirni kanali se nalaze celom dužinom transportnih traka, sa mestimičnim odvodima. Transportne trake za boce imaju i podesive nogare za oslanjanje od nerđajućeg čelika AISI 304 i plastike.

 

Vazdušni transporteri za PET boce

Vazdušni transporteri za PET boce su namenjeni za prenos praznih PET boca od mašine za duvanje boca do grupe za punjenje.

vazdusni_transporteri

Vazdušni transporteri za PET boce su konstruisani od nerđajućeg čelika AISI 304 i opremljeni su ventilatorima sa grupom za filtriranje, koji su pričvršćeni za transporter antivibrirajućim nosačima.

 

Sušač boca

Sušač boca je amenjen za sušenje boca pre etiketiranja i pakovanja. Mašina se instalira na transportnoj traci posle punjača i zatvaračice. Poseduje sopstvenu unutrašnju transportnu traku.Sušač boca je opremljen sa ventilatorom koji duva hladan vazduh u dve vazdušne cevi sa duvaljkama koje savršeno suše celu površinu boce.

susac_boca


Sušač boca je u potpunosti izrađen od nerđajućeg čelika i protektirana pleksiglasom. Mašina za sušenje boca je opremljena koritom za skupljanje kondenza sa totalom, a ima i podešavanje visine duvaljki u zavisnosti od visine boce.

 

Servis i održavanje mašina za punjenje i ambalažiranje

PRIMAR TEHNO je u mogućnosti da obezbedi:

 • Redovan servis i održavanje kako sopstvenih, tako i mašina drugih proizvođača, uz isporuku rezervnih delova
 • Hitne intervencije u roku od 24 h
 • Montaža i puštanje u rad mašina i kompletnih linija
 • Prepravke mašina za rad sa novim formatima boca
 • Reparacija polovnih mašina
 • Kompletan remont ili pojedinačni servis na linijama i mašinama