RASADNIK GEGIĆ

RASADNIK GEGIĆ
5 zvezdica od 6 glasova

Kontakt

Rasadnik u Kruševcu

Rasadnik Gegić nalazi se u Kruševcu u selu Bela Voda, koje je udaljeno od Kruševca 14km u pravcu Trstenika. Rasadnik Gegić dugi niz godina proizvodi sadnice ruža, lišćara i četinara, kao i lozne i voćne sadnice. Za kalemljenje ovaj rasadnik koristi bezvirusne podloge ili podloge kontrolisanog kvaliteta. 

Pored besplatnih stručnih saveta o uzgoju sadnica, moguć je svaki dogovor oko cene. 

vocne_sadnice_rasadnik_gegic_krusevac

Rasadnik Gegić takođe pruža mogućnost ugovaranja i naručivanja asortimana, radi smanjenja troškova nabavke sadnica.

Dostava sadnica

Dostava sadnica na kućnu adresu je besplatna za veću količinu sadnica. Manje količine sadnica možete preuzeti direktno u rasadniku, ili će Vam biti dostavljenje brzom poštom u roku od 48 sati.

Sadnice ruža

Rasadnik Gegić nudi razne sadnice ruža. U ponudi su: ruže stablašice, standardne i kuglaste forme, Polijante, Čajevke, puzavice i mini ruže. Sadnice ruža se najčešće sade u jesen ili se ili presađuju do duboko u jesen, sve dok zemlja ne smrzne. Ruže stablašice su pogodne za sadnju u vrtovima ali i u urbanim prostorima, u saksijama, na terasama, ispred reprezentativnih ulaza, lokala. Mogu se saditi pojedinačno kao samostalni soliteri, u vidu predivnih drvoreda, ili u kombinaciji sa poleglim četinarima i niskim šimširom, patuljastim ružama ili perenama, pri čemu ruža stablašica uvek zauzima centralnu poziciju. 

ruze_stablasice_kuglaste_forme_rasadnik_gegic

Kod ruže stablašice kuglaste forme, grane rastu uspravno praveći kuglastu krošnju.

Lozni kalemovi

Rasadnik Gegić se već decenijama bavi kalemarstvom. U ponudi je mnoštvo loznih kalemova, a u ponudi su stone i vinske sorte grožđa.

lozni_kalemovi_rasadnik_gegic_krusevac

Stone sorte grožđa

U ponudi su crne i bele stone sorte grožđa. Od crnih stonih sorti u ponudi su: Muskat  Hamburg, Kardinal, Moldova, Mišel. Od belih stonih sorti grožđa u ponudi su: Afus Ali, Viktorija, Muskat Italija, Moldovska sorta Straževski i Lasta nastala ukrštanjem sorta Muscat de St. Vallier i Ljane.

Vinske sorte grožđa

U vinske sorte grožđa, koje su u ponudi u rasadniku Gegić spadaju: domaće sorte Smederevka, Prokupac, poznata pod imenom Rskavac, Kameničarka, Crnka, crnogorska sorta Vranac, kao i Bela Tamjanika i Šardone.

Sadnice trešnje

Rasadnik Gegić u ponudi ima sadnice trešnje: Burlat, Sanberst, Regina, Stela, Kordija i Van.

Sadnice višnje

U rasadniku Gegić možete naručiti sadnice višnje, kao što su: Oblačinska, Šumadinka i Erdi Botermo.

Sadnice jabuke

Takođe možete naći sadnice jabuke raznih sorta, kao što su: Ajdared, Crveni delišes, Zlatni delišes, Jonagold, Red čif, Green smith i domaće sorte Budimka i Kožara.

Sadnice kruške

U ponudi su sadice kruške: Junska lepotica, Butira, Anta Marija, Viljamovka, Karmen, Lubeničarka, Abate Fetel i Kaluđerka.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja.

Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju najpre na zdravlje sistema za varenje, a zatim i kardiovaskularnog sistema. 

Sadnice šljive

U ponudi su sadnice šljive: Čačanska Rana, Čačanska Najbolja, Čačanska Lepotica, Čačanska Rodna, Ruska Džanarika, Stenlej i Kalifornijska Plava. Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same.

Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili trogodišnjim granama. Vreme cvetanja je u aprilu, pre listanja, a plodovi sazrevaju u avgustu, septembru i oktobru, zavisno od sortie. Ne zahtevaju redovno i obilno obrezivanje.

Šljive su bogate vitaminima A i C i spadaju u niskokalorično voće tako da se preporučuju u ishrani. 

Sadnice kajsije 

Sadnice kajsija koje su u ponudi u rasadniku Gegić su: Novosadska Rodna, Novosadska 4, Novosadska 6, Kečkemetska Ruža, Mađarska Najbolja i Roksana.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Stabla kajsije na pažljivo odabranim terenima redovno rađaju nakon 3 - 4 godine. Otpornija je na biljne bolesti i štetočine od većine drugih voćnih vrsta pa joj je zaštita jeftinija.
Plodovi rano sazrevaju (jun, jul) i na tržištu postižu visoku cenu. Kajsija se bere od kraja juna do kraja jula. Sveži plodovi kajsije cenjeni su kao stono voće, a i kao sirovina za preradu u raznovrsne prerađevine (sokove, džemove, pekmeze, kompote itd.). Osim toga, plodovi se suše, a i prerađuju u rakiju izvarednog kvaliteta.  

Sadnice breskve

U ponudi su sadnice vinogradarske breskve Red Haven, Spring Gold i Kardinal. Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi, a najveći proizvođači su Italija, Grčka, Španija i Francuska.
Breskva u pun rod dolazi u 5. ili 6. godini nakon sadnje, a rađa od 12 - 15 godina. U punom rodu, u dobrim agroekološkim uslovima, prosečan prinos je 30 - 40 t/ha. 

Sadnice nektarine

Kada su u pitanju sadnice nektarine, u rasadniku Gegić možete poručiti sledeće vrste: Kaldezi, Fantazija i Nektared 4.

Sadnice dunje i mušmule

U ponudi su sadnice dunje i mušmule domaćih sorta Leskovačka i Vranjska, kao i domaća mušmula.

Dunja kasno cveta (krajem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa. Osim izvanredno zdravog, hranjivog i ukusnog soka, od dunje se može pripremiti velik broj slatkih prerađevina, počevši od džemova, marmelada, kompota, želea, tj. kitnikeza, ukusnog likera, dunja u vinu ili rumu do rakije dunjevače. 

Sadnice egzotičnog voća

U širokom asortimanu ovog rasadnika u Kruševcu su i sadnice egzotičnog voća kao što su: kineska crna kajsija, japanska jabuka, japanska kruška, japanska šljiva, smokva, sibirski limun, nar, kivi i pitomi kesten.

plodovi_japanske_kruske_rasadnik_gegic

Sadnice bobičastog voća

U rasadniku možete naručiti takođe i vrlo tražene sadnice bobičastog voća kao što su: godži, aronija, ribizla, malina, kupina, dren i vučji trn.

Mini voćne sadnice

Mini voćne sadnice pored proizvoda koje daju mogu služiti i kao dekoracija. Veoma su pogodne za gajenje oko okućnice, a usled nedostatka prostora u ovoj formi se takođe mogu gajiti u saksijama jer ne zauzimaju previše mesta i nisu preterano zahtevne.

mini_crvenolisna_breskva_rasadnik_gegic

U ponudi su:  stubasta jabuka "Vesna", stubasta kruška, stubasta višnja "Silvija", patuljasta breskva "Šeftelija", patuljasta višnja, patuljasta kajsija, mini nektarina, mini crvenolisna breskva, mini kajsija i mini breskva "Bonanza".

Sadnice lišćara i četinara

Sadnice lišćara i četinara, koje su u ponudi u ovom rasadniku ukrasiće Vaš vrt, baštu ili dvorište.

vrtni_hibiskus_u_cvetu_rasadnik_gegic

U ponudi su dekorativne sadnice: topijarne tuje, spiralne tuje, zimzeleni četinar "Smaragd", zimzeleni četinar "Globoza" (okrugla forma), japanska trešnja, japanska mimoza "Albicija" (drvo svile), vrtni hibiskus, žalosni brest, japanska šarena vrba, žalosna vrba, rhuj, visterija, kuglasti bagrem, kuglasta katalpa, žalosni dud, crvena, stubasta forma javora Crimson Sentry, listopadno brzorastuće drvo Crimson King.

Sadnice lešnika

Ako su Vam potrebne sadnice lešnika, možete poručiti: istarski dugi i istarski okrugli lešnik, rimski lešnik i Halski džin.

Sadnice badema

Pored lešnika, u rasadniku Gegić možete poručiti i sadnice badema, kao što su: Markone, Texas i Feranjez.