RESTORAN I VINARIJA TARPOŠ

RESTORAN I VINARIJA TARPOŠ
5 zvezdica od 5 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Orašački put bb
  Vrbica
  34300 Aranđelovac
  Srbija
 • Telefon: +381 34 725 805
 • Mobilni: +381 63 397 087
 • Mobilni: +381 69 200 50 20
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Utorak 12:00 - 23:00
  Sreda 12:00 - 23:00
  Četvrtak 12:00 - 23:00
  Petak 12:00 - 00:00
  Subota 12:00 - 00:00
  Nedelja 12:00 - 23:00

restoran-i-vinarija-tarpos

 

Na samo sat vremena od Beograda, na obodima Orašačkog brda kod Aranđelovca, nalazi se restoran i vinarija Tarpoš. Ovde vas očekuju izuzetna hrana, vrhunska vina i očaravajući pogled u srce Šumadije.


Na padinama Venčaca i Vrbičkih brda oduvek su rasli bujni vinogradi, a između dva svetska rata, ovde je osnovana i "Venčačka vinogradarska zadruga" koja je proizvodila oko 300.000 litara vina, među kojima su bila i penušava vina pravljena prema tradicionalnoj, šampanjskoj metodi. Nakon Drugog svetskog rata nekada slavna vrbička i orašačka vina, koja je probala čak i Eleonora Ruzvelt, pala su u zaborav. 

 

Tek 2003. godine Tihomir Tika Timotijević, rodom iz Aranđelovca, inače uspešan građevinski inženjer, donosi odluku da na obodima Orašačkog brda, iznad Arađelovca zasadi svoje vinograde i postavi nove temelje za vinariju Tarpoš, ali i za vinogradarstvo i vinarstvo čitavog kraja. 


Gde se nalazi

Restoran i vinarija Tarpoš se nalaze u selu Vrbica, oko 5 km pre Aranđelovca, na Orašačkom putu. Od Beograda je udaljen sat vremena ili 69km.


Restoran Tarpoš

enterijer_tarpos

Vinski restoran Tarpoš se nalazi u okviru vinarije Tarpoš. S uzvišenja na kome se nalazi, pruža se pogled koji oduzima dah. jer ga okružuju vinogradi i zatalasana Šumadija, kao i okolne planine Bukulja i Venčac.

Restoran Tarpoš ima dve sale i prelepu baštu. Glavna sala raspolaže sa 120 sedećih mesta, a velika stakla od poda do plafona, omogućavaju gostima da uživaju u pogledu tokom čitave godine.

Tokom letnjeg perioda gostima restorana Tarpoš najprivlačnija je prelepa bašta u koju se može smestiti oko 100 gostiju. Dok budete uživali u ukusnim zalogajima i vrhunskim vinima, čarobni zalasci sunca nad Šumadijom, doprineće vašem potpunom opuštanju i ushićenju.

S obzirom da je broj mesta u restoranu ograničen, najbolje je da na vreme rezervišete svoja mesta. Rezervacije se primaju svakog dana od 10 do 18 časova na broj telefona: +381 63 397 087

 

Jelovnik

specijaltet-restoran-tarpos

 

Jelovnik restorana Tarpoš obuhvata prave gurmanluke. Tajna odličnog ukusa hrane u Tarpoš restoranu leži u iskustvu kuvara, koje je brižljivo sticano godinama unazad, a koje gosti na svojim nepcima prepoznaju. Ovde će te uživati u vrhunskom spoju izuzetno spemljene hrane i nagrađavanim pitkim vinima. Na jelovniku su jagnjeći kotleti, teleće brizle, ćureći file punjen kozjim sirom, svinjski file sa suvim šljivama i bademom, vinogradarska mućkalica, losos salata i još mnogo toga.

 

Organizacija proslava

Vitraž sala je idealna za privatne proslave, sastanke i korporativne događaje, a broji do 50 mesta. Tim za organizaciju proslava  restorana Tarpoš, rado će vam izaći u susret i pomoći vam da vaša proslava bude događaj za pamćenje.

 

Vinarija Tarpoš

vinarija-tarpos

 

Pored restorana nalazi se i vinarija Tarpoš okružena bujnim vinogradima koji se prostiru na 10 hektara. Vinogradi u kojima se gaje Riesling, Chardonnay, Sauvignon blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot, rastu na nadmorskoj visini od 350 m, na zemljištu bogatom crvenom glinom, koje daje specifičan teroar vinima Tarpoš.


Vina Tarpoš

vina-tarpos

Vinarija Tarpoš proizvodi sedam vrhunski vina, koja su dobitnici mnogobrojnih nagrada. Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju Mundus Vini Spring Tasting 2022 vina Tarpoš rosé (Syrah) i Lipar (Sauvignon blanc) iz nove berbe 2021. osvojila su dve srebrne medalje.

Vinarija Tarpoš proizvodi bela vina: Menuet Chadonnay, Cuvée Tarpoš, Lipar (Sauvignon Blanc); Rose Tarpoš (Cabernet Sauvignon), i crvena vina: "1804" (Cabernet Sauvignon, Merlot), Tarpoš Merlot i Tarpoš Merlot Reserve.


Menuet Chardonnay

menuet-chardonnay-tarpos

 

Elegantni Menuet Chardonnay je pravi ples u čaši, zbago savšenog sklada mirisa i ukusa tropskog voća i sočnih breskvi. Ovaj šardone u punom sjaju odiše elegantnom svežinom finih herbalnih tonova, uz mineralnosti koja svedoči o jedinstvenom spoju crvene gline i slojeva kamena vrbičkih vinograda.

Menuet Chardonnay se najbolje slaže uz specijalitete restorana Tarpoš, kao što su: rolnice od dinje i njeguške pršute, ćureći ražnjić, file lososa na žaru. 

 

Cuvée Tarpoš

Cuvée Tarpoš je specijalna kupaža tri bele sorte grožđa, koju čine Riesling, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Višeslojne arome voćnih tonova zelene jabuke i manga, prepliću se sa začinskim notama nane i žalfije. Svežina, punoća i elegancija rizlinga usklađena je sa kremasto voćnim ukusom šardonea i prefinjenim začinskim karatkterom sovinjon blana.

Cuvée Tarpoš idealno se slaže uz specijalitete restorana Tarpoš, kao što su: dimljeni losos punjen salatom od celera i jabuka, grilovan ćureći file punjen ovčjim sirom, začinskim travama i uvijen u panceti, file soma na žaru.


Lipar

lipar-tarpos

 

Belo vino Lipar Tarpoš je Sauvignon Blanc osvežavajućih mirisa zrelog voća i citrusa. Harmonične svežine i punog ukusa, ovo vrhunsko belo vino izdvajaju pikatno slane mineralne note u samoj završnici ukusa, koje otkrivaju tajnu specifičnog teroara i spoj crvene glive sa kamenom.

Lipar Tarpoš se najbolje slaže uz specijalitete restorana Tarpoš, kao što su: zakuska Tarpoš, rolnice od pečene paprike kozjeg sira i njeguške pršute, vinogradarski ražnjić, teleće brizle na žaru.

 

Rose Tarpoš

rose-tarpos

 

Rose Tarpoš je vrhunski roze od čistog Cabernet Sauvignon-a. Ovaj pitak rose odlikuju arome jagoda i malina, izuzetan sklad svežine i punoće ukusa, svilenkasta tekstura i sočno voćna svežina u završnici ukusa.

Rose Tarpoš svaršeno se slaže uz specijalitete restorana Tarpoš, kao što su: grilovana suva šljiva punjena kozjim sirom uvijena u panceti, grilovan kozji sir sa sosom od borovnica, malina, seckanih oraha i svežom nanom, vinogradarska pita.


Tarpoš 1804

Tarpoš 1804 je vrhunsko crveno vino koje slavi veliki istorijski datum - Prvi srpski ustanak i začetak stvaranja nove, moderne Srbije. Ovo izuzetno vino koje pleni svojom elegantnom strukturom i osvežavajućim voćnim notama, je kupaža Cabernet Sauvignon- (70%), Merlot-a (30%), koji zaseno odležavaju 30 meseci u hrastovim buradima.

Tarpoš 1804 sjajno se slaže uz specijalitete restorana Tarpoš, kao što su: tatar biftek, domaća kobasica na žaru, medaljoni od bifteka sa sosom od šumskog voća.


Merlot Tarpoš

merlot-tarpos-2

 

Još od prve berbe Merlot predstavlja zaštitni znak vinarije Tarpoš. Izuzetno vino raskošne snage i strukture, koje svedoči o šumadijskom podneblju, i specifičnom spoju crvene gline i kamena, na kojima rastu vinogradi Tarpoš.

Merlot Tarpoš odlično se slaže uz specijalitete restorana Tarpoš, kao što su: rolnice od dinje i njeguške pršute, ćureći ražnjić, file lososa na žaru.
 

Merlot Reserve Tarpoš

merlot-reserve-tarpos

 

Merlot Reserve Tarpoš je čistokrvni merlo iz stroge selekcije groža sa najboljih parcela. Ovaj "šumadijski Sen-Emilion", koji je odležavao 40 meseci u hrastovim buradima od 225 i 500 l, pojaviće se ograničenoj seriji od 2.000 boca (0.75 l) i 300 Magnuma (1.5 l). 

 

Gde kupiti

Vina Tarpoš možete kupiti u bolje snabdevenim vinotekama, kao i direktno u vinariji, ili u online prodavnici vinarije Tarpoš. Preporučujemo da ih probate uz savršene gurmanluke u izuzetnom restoranu Tarpoš, jer je to savršeni kutak u koji ćete se stalno vraćati, i mesto na kojem vino i hrana postaju jedno, a ljudi još bliži jedni drugima.


Šta obići u okolini

terasa-restora-i-vinarija-tarpos-2

 

Poseta vinariji Tarpoš je sjajan izbor za jednodnevni izlet u srce Šumadije. U blizini same vinarije nalaze mnogobrojni kulturno istorijski spomenici i turističke atrakcije Aranđelovca, koje možete obići pre dolaska u vinariju. Ovde se nalaze:

 • Pećina Risovača
 • Arheološko nalazište Dvorine
 • Jezero Garaši
 • Jezera Vodojaža (Grošaničko jezero)
 • Spomen ploča Marićeva jaruga
 • Muzej Prvi srpski ustanak
 • Park Bukovičke banje
 • Narodni muzej Aranđelovac
 • Karađorđev grad
 • Mauzolej dinastije Karađorđević
 • Kuća kralja Petra I
 • Vinogradareva kuća
 • Kraljeva i Kraljičina vila

 

Mapa