TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽITIŠTE

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE ŽITIŠTE
5 zvezdica od 10 glasova

Kontakt

Parkovi | Spomenici | Etno turizam | Crkve | Ugostiteljstvo | Lovni turizam | Manifestacije | Aktivnosti

statua_roki_balboa_zitiste


Posetite Žitište i probajte najbolji topolovački pasulj, najveću kajganu, najbolje pite i štrudle. Slikajte se sa Rokijem i provozajte čamcem po Begeju. Ovde vas očekuju brojne manifestacije, domaća hrana, etno kuće, prelepi parkovi, stari dudovi, bogata lovišta, reka Begej i Begejski kanal koji su idealni za sportski ribolov, mnogobrojne crkve i čuvena statua posvećena Rokiju Balboi.

 


Opština Žitište se nalazi u srednjem Banatu, i udaljena je od Zrenjanina samo 20 km, dok je od Beograda udaljena oko 95 km, a od Novog Sada 67 km.

Naselje Žitište se prvi put pominje 1319. godine pod imenom Begej Sveti Đurađ, a kroz istoriju je menjalo svoj naziv i bilo poznato kao Sentđurađ, Sveti Đurađ i Šenđurađ. Zbog velikih površina pod žitaricama, koje se nalaze u okolini, posle Drugog svetskog rata, konačno dobija naziv Žitište.

 

Turistička ponuda opštine Žitište

U okviru svojih prirodno-društvenih potencijala i raznolike nacionalne strukture, opština Žitište je u dosadašnjem periodu najznačajniju pažnju posvetila podršci organizacije manifestacije različitog tipa. Ono što je zajedničko za sve manifestacije jeste kulturološki značaj svih onih vrednosti sa kojima se opština Žitište ponosi i koje decenijama uspešno neguje.

park_zitiste

Pored razvijenog manifestacionog turizma, u trenutnoj turističkoj ponudi treba izdvojiti i lovni turizam, dok istovremeno postoje odlični potencijali za razvoj banjskog, ruralnog, sportskog i nautičkog turizma. Upravo ovim vidovima turizma posvetiće se značajna pažnja u narednom periodu kako bi se turistička ponuda opštine Žitište unapredila do odgovarajućeg nivoa i u skladu sa savremenim tržišnim zahtevima turista.

toracke_crkve_u_magi_photo_by_info_centar_zitiste

 

Parkovi u opštini Žitište

U opštini Žitište postoje dva veća parka u Žitištu i Banatskom Dvoru, dok su u ostalim mestima zastupljeni manji parkovi i lepo uređeni drvoredi, a na pojedinim lokalitetima se mogu pronaći i veoma retka i stara stabla koja pored toga što imaju značajnu biološku vrednost, predstavljaju i prirodnu atrakciju.

 

Žitištanski park

Žitištanski park ima drugu tradiciju. Podigao ga je plemić Antal Kiš 1815. godine. Jedna priča govori da je park podrignut zbog ljubavi, odnosno da je Antal Kiš bio zaljubljen u jednu veoma lepu, ali siromašnu devojku i nemogavši da kruniše tu ljubav, podigao je park u spomen lepoti i ljubavi. Atila Kiš je 1847. godine dao da se podigne u središnjem delu parka veštačko uzvišenje i mala kula od kamena i pečene cigle, visine oko 4 metra, koja je nazvana „Dombačka“. Duž staza parka bilo je raspoređeno 9 statua koje su predstavljale ženske likove iz antike. Park je bio u vlasništvu porodice Kiš sve do 1899. godine, kada ga je opština otkupila. Žitištanski park je u to vreme imao i ulaznu kapiju i bio je jedan od najlepših u Banatu. Najlepši ukras parka činili su jorgovani zasađeni duž staza, pa je park poneo naziv i „Jorgovanski“.

park_u_jesen_zitiste

U parku su danas zastupljene različite vrste drveta, kao što su: hrast lužnjak, poljski i crni jasen, divlji kesten, sibirski brest i gledičija. Simbol parka je takozvano „krivo drvo“, a veoma su atraktivni i pojedinačni primerci visećih kalemljenih jasenova. 

Žitištanski park poseduje kutak za decu sa ljuljaškama, klackalicama i toboganima.

 

Park u Banatskom Dvoru

Park u Banatskom Dvoru ima dugu tradiciju. Preteča parku bio je dvorac zvani „Kaštel“ uređen bogatim zelenilom. Danas je od starog parka ostalo svega nekoliko stabala i jedno retko drvo (ginko biloba) poreklom iz Azije koje se nalazi pod zaštitom države.

 

Stari dud u Banatskom Višnjićevu

Za jedan dud u Banatskom Višnjićevu, impozantnog izgleda, vezana je i jedna zanimljiva priča. Otac poznatog književnika Miroslava Antića, Nenko Antić radio je 11 godina kao učitelj u Banatskom Višnjićevu u periodu od 1928. do 1939. godine. U čast rođenja sina Miroslava, 1932. godine zajedno sa učenicima je zasadio više dudova, od kojih je ostao jedan dud koji je odoleo zubu vremena i sad ima skoro 80 godina.

 

Spomenici u opštini Žitište

U opštini Žitište možete posetiti i nekoliko spomenika, a najvažniji su: 

 • Spomenik Solunskom dobrovoljcu
 • Bista Lajoš Košut
 • Statua Penelopa
 • Statua Roki Baloba

U okviru žitištanskog parka nalaze se dve statue posvećene Penelopi i filmskom junaku Rokiju Balboi. 

 

Etno turizam

Ljubitelji etno turizma pronaćiće nekoliko uređenih etno kuća i etno sobe u opštini Žitište, od kojih je najpoznatija „Banatska kuća“ u Torku izgrađena pre 120 godina. Oplemenjena je crkvom brvnarom, jedinom rumunskom crkvom izgrađenom od drveta u srpskom Banatu. 

etno_motivi_zitiste

Danas etno kuća organizuje brojne manifestacije, izložbe muzeja Vojvodine kao i zbirke slikara, starih zanata i knjiga.

 

Crkve u opštini Žitište

Za ljubitelje verskog turizma, opština Žitište je izuzetno zanimljiva destinacija jer se na njenoj teritoriji nalazi veliki broj crkava različite veroispovesti. U opštini Žitište zastupljeno je stanovništvo pravoslavne veroispovesti (73.71%), katoličke veroispovesti (16.65%) i protestantske veroispovesti (3.81%). Zahvaljujući verskoj toleranciji i poštovanju, opština Žitište može se pohvaliti izuzetnim crkvama od kojih su neke stare i po 250 godina.

Srpska pravoslavna crkva Hram Svetog velikomučenika Georgija Žitište

Najznačajnije crkve u opštini Žitište su:

 • Pravoslavna crkva Svetog Đorđa, Žitište (izgrađena 1810. godine)
 • Rumunska Pravoslavna crkva Posvećena Bogorodici Mariji, Mali Torak (izgrađena 1829. godine)
 • Rumunska Pravoslavna crkva „Svetog Velikomučenika Georgija“, Veliki Torak (izgrađena 1880. godine)
 • Srpska Pravoslavna crkva „Lazarica“, Banatsko Karađorđevo (izgrađena 1989. godine)
 • Srpska Pravoslavna crkva „Sveti Sava“, Srpski Itebej (izgrađena 1765. godine) - crkva je pod zaštitom države
 • Rimokatolička crkva „Blažene Mariji izbaviteljice robova“, Srpski Itebej (izgrađena 1897. godine.)
 • Rimokatolička crkva „Nepomuki Sveti Jovan“, Torda (izgrađena  1848. godine)
 • Pravoslavna crkva „Sveti Vasilije Ostroški“, Ravni Topolovac (izgrađena 2001. godine)
 • Reformatska crkva, Novi Itebej (izgrađena 1861. godine)
 • Pravoslavna crkva „Sveta Petka“, Banatski Dvor (izgrađena 1999. godine)
 • Rimokatolička crkva „Sveta Rozalija“, Banatski Dvor (izgrađena 1876. godine)
 • Srpska Pravoslavna crkva „Svetog Mihajla“, Međa (izgrađena 1789. godine) - crkva je pod zaštitom države
 • Rimokatolička crkva, Međa
 • Rimokatolička crkva „Sveta Trojica“, Hetin (izgrađena 1868. godine)
 • Pravoslavna crkva „Pokrov Presvete Bogorodice“, Banatsko Višnjićevo (izgrađena 1996. godine)
 • Pravoslavni hram Sv. Proroka Ilije , Čestereg u izgradnji od 2005. godine


Lovni turizam

Lovišta opštine Žitište poznata su po veoma bogatoj ponudi i dugoj tradiciji lovnog turizma. Lovačka društva postoje u svakom naseljenom mestu, a prisutan je i atraktivan izbor lovačke ponude naročito pogodan za inostrane goste.

lovci_nakon_zavresenog_lova_zitiste

Lovištima gazduje udruženje "Stari Begej" iz Žitišta, koje se sastoji od 10 lovačkih udruženja, koja imaju preko 600 članova. Udruženje raspolaže savremenim lovačkim domovima. Lovište raspolaže sa brojnim lovo-tehničkim objektima pa je pritom znatno olakšan lov.

Ovde možete loviti visoku divljač, kao što su: divlja svinja, srna i evropski jelen na kojeg je dozvoljen samo foto-lov. Lovište raspolaže kvalitetnom i brojnom populacijom zeca. Pored odstrela zeca vrši se i hvatanje radi prodaje drugim lovištima, radi izuzetnog genetskog potencijala zeca sa ovih prostora. Pored zeca u lovištu se nalaze i ostale vrste divljači, kao što su: fazan, jarebica, prepelica, divlja patka i dr.

Od predatora u žitištanskim lovištima prisutne su sledeće vrste: lisica, jazavac, a od skoro u nekim delovima lovišta se pojavio i šakal.

Lovna sezona počinje 16. aprila otvaranjem lova na trofejnog srndaća, a kasnije se nastavlja sa uzgojno-selektivnim odstrelom.

Od 1. septembra počinje sezona lova na prepelicu, a od 16. oktobra počinje glavna lovna sezona, u okviru koje se ostvaruje najznačajnija turistička poseta i pozitivni ekonomski efekti pružanjem usluga lovcima iz zemlje i inostranstva.


Ugostiteljstvo opštine Žitište

Najznačajniji ugostiteljski objekat u opštini Žitište koji pruža ugostiteljske usluge smeštaja i ishrane je motel "Meat Trade" u Žitištu. Kapacitet smeštajnih objekata je 32 sobe sa 100 ležajeva. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne, četvorokrevetne i petokrevetne, uz dve sobe sa francuskim ležajem. Sobe su sa terasom.

reka_begej_zitiste

Objekat ima restoran kapaciteta 250 mesta, odnosno salu za ručavanje sa 170 mesta i dva separea. Kuhinja je savremeno opremljena sa kapacitetom proizvodnje 1.500 obroka dnevno.

U sklopu žitištanskog parka nalazi se i restoran nacionalne kuhinje „Park“ gde se, pored pružanja usluga jela i pića, često organizju brojni muzički koncerti, književne večeri, promocije i sl.


Manifestacije u opštini Žitište

Na teritoriji opštine Žitište održava se preko 35 manifestacija različitog karaktera i sadržine. Na godišnjem nivou, procena je da postojeće manifestacije okupe preko 85.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Kako je opština Žitište prepoznata kao odličan primer zajedništva iskazanog kroz bogatu nacionalnu i versku strukturu, upravo je manifestacioni turizam odličan resurs za negovanje i promociju društvenih vrednosti kojima opština Žitište raspolaže. 

ogromna_kajgana_pile_fest_zitiste

Turistička organizacija opštine Žitište je, kao jedan od strateških ciljeva predvidela aktivno angažovanje svih postojećih kapaciteta u cilju promocije i unapređenja manifestacionog turizma opštine Žitište. Naglasak je posebno dat manifestacijama koje neguju nacionalnu, versku i kulturnu raznolikost i koje kao takve najbolje prezentuju društvene vrednosti svih stanovnika i naseljenih mesta u opštini. 

pite_i_domaci_kolaci_zitiste

Pored seoskih i crkvenih slava i obeležavanja značajnih datuma, najznačajnije manifestacije koje ujedno i najbolje prezentuju društvene vrednosti opštine Žitište i naglašavaju multietičnost naše opštine su: 

Januar

 • Badnji dan - 06.januar

Mesto održavanja: Žitište, Banatski Dvor, Ravni Topolovac, Čestereg, Srpski Itebej, Banatsko Karađorđevo, Međa, Banatsko Višnjićevo, Hetin
Kontakt: 064 91 27 155

 • Plivanje za Časni krst - 19.januar 

Mesto održavanja: Reka Begej Žitište
Organizator: Crkvena opština Žitište  064 91 27 155
Zavičajno udruženje „Podgrmeč“ 063 524 359
Klub knjige „Branko Radičević“ Žitište 061 26 79 477

 • Karađorđevačka prela 10 – 27.januar

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo
Organizator: UG "Karađorđevačka Prela"
Kontakt: Vesna Ćuk 062 207 917
Smiljka Jakšić 062 208 068

 • Torđanski dani kulture (januar-februar)

Mesto održavanja: Torda
Organizator: Mesna zajednica Torda
Kontakt: 023 831 020

 • Itebejski zimski susreti (januar-mart)

Mesto odrzavanja: Novi Itebej
Organizator: Mesna zajednica Novi Itebej
Kontakt: 023 38 37 031

 • Obeležavanje školske slave Sveti Sava 27.januar

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Osnovna škola „Sveti Sava“ Žitište
Kontakt: +381 23 3821 115

Februar

 • Opštinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog"

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Maskenbal

Mesto odrzavanja: Hetin
Organizator: MKUD „Sečenji Ištvan“ Hetin
Kontakt: 062 231 162

Mart

 • Spomenar –susreti veterana folklora Srbije (mart-april)

Mesto odrzavanja: Žitište
Organizator: Turisticka organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Opštinska smotra dečije drame 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitiste
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Pravoslavni izvori 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Zavičajno udruženje „Podgrmeč“
Kontakt: 063 524 359

 • Tortijada

Mesto održavanja: Banatski Dvor 
Organizator: UŽ „Dvorčanke“ Banatski Dvor 
Kontakt: 062 233 250

 • Pesničko veče

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Klub knjige „Branko Radičević“ Žitište
Kontakt: 061 26 79 477

April

 • Uskrsijada 

Mesto odžavanja: Međa
Organizator: UŽ „Međanke“ 
Kontakt: 064 99 02 565

 • Karađorđevačka štukijada 

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo 
Organizator: USR „Karađorđevo“
Kontakt: 064 888 33 16

 • Palačinka fest 

Mesto održavanja: Hetin
Organizator: Mesna zajednica Hetin
Kontakt: 023 832 018, 062 231 162

Maj

 • Festival dečijeg folkolora "U Žitištu na žitnici..." (maj –jun)

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Obeležavanje crkvene slave Đurđevdan - 06.maj  

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Crkvena opština Žitište
Kontakt: 064 91 27 155

 • Dan Mesne zajednice Žitište

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Mesna zajednica Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 123

 • Takmičenje u pravljenju slavskog kolača - 11.maj  

Mesto održavanja: Ravni Topolovac 
Organizator: Crkvena opština Ravni Topolovac, Udruženje žena „Zavičaj“ 
Kontakt: 063 71 88 327

 • Obeležavanje crkvene slave Sveti Vasilije Ostroški - 12.maj 

Mesto održavanja: Ravni Topolovac
Organizator: Crkvena opština Ravni Topolovac
Kontakt: 065 39 25 951

 • Dan predškolske ustanove "Desanka Maksimović"

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: PU „Desanka Maksimović“ Žitište
Kontakt: +381 23 3822 225

 • Obeležavanje seoske slave Sveti Sava

Mesto održavanja: Srpski Itebej 
Organizator: Mesna zajednica Srpski Itebej
Kontakt: 062 207 536

 • Pitijada 

Mesto održavanja: Međa
Organizator: UŽ „Međanke“ 
Kontakt: 064 99 02 565

 • Književni maraton 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Klub knjige „Branko Radičević“ Žitište
Kontakt: 061 26 79 477

 • Takmičenje u pecanju karaša 

Mesto održavanja: Žitište 
Organizator: Mesna zajednica Banatski Dvor 
Kontakt: +381 23 820 010

Jun

 • Crkvena slava Vidovdan Banatsko Karađorđevo - 28.jun

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo
Organizator: Crkvena opšina Banatsko Karađorđevo 
Mesna zajednica Banatsko Karađorđevo 
Kontakt: +381 23 835 110

 • "Rekreativne igre građana – Rio" - 27-28.jun

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo 
Organizator: Sportski savez opštine Žitište 
Kontakt: 062 208 068 Smiljka Jakšić

 • Vidovdanski kotlić - 28.jun

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo 
Organizator: USR „Karađorđevo“ 
Kontakt: 064 88 83 316

 • Memorijalni turnir „Đuro Budimir – Badžo“ - 28.-29.jun 

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo
Organizator: FK Jedinstvo 
Kontakt: 064 25 18 211 

 • Grmečlijada 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Zavičajno udruženje „Podgrmeč“ 
Kontakt: 063 524 359

 • Motoskup 

Mesto održavanja: Torak 
Organizator: MK „Pauk“
Kontakt: 062 234 092 

 • Crkvena slava Petrovske poklade - 14.jun

Mesto održavanja: Torak 
Organizator: Crkvena opština Torak 
Kontakt: 065 39 25 951

Jul 

 • Likovna kolonija

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • "Bosanski lonac"

Mesto održavanja: Čestereg
Organizator: Mesna zajednica Čestereg
Kontakt: +381 23 833 312

 • "Kuhinja iz mog zavičaja"

Mesto održavanja: Čestereg
Organizator: UŽ „Mladost“ Čestereg 
Kontakt: 069 13 31 966

 • Crkvena slava Sveti Arhangel Gavrilo Međa

Mesto održavanja: Međa 
Organizator: Crkvena opština Međa, UŽ „Međanke“, Mesna zajednica Međa
Kontakt: 064 99 02 565

 • Dan Mesne zajednice Banatsko Višnjićevo 

"Višnja Fest
"Likovna kolonija"
Mesto održavanja: Banatsko Višnjićevo
Organizator: Mesna zajednica, UŽ „Praktična žena“
Kontakt: 023 834 110, 064 21 55 915

Avgust 

 • Pile Fest 

Mesto održavanja: Žitište 
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Carp Cup "Pile Fest" 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Sportsko udruženje "Grgeč" 
Kontakt: 065 56 36 066

 • Pasuljijada

Mesto održavanja: Ravni Topolovac 
Organizator: Mesna zajednica Ravni Topolovac, Udruženje "Mladi Topolovca"
Kontakt: +381 23 829 111, 069 58 82 769

 • Turnir u malom fudbalu 

Mesto održavanja: Ravni Topolovac
Organizator: Udruženje "Mladi Topolovca" 
Kontakt: 069 58 82 769  

 • Crkvena slava Sveti prorok Ilija - 02.avgust

Mesto održavanja: Čestereg 
Organizator: Crkvena opština Čestereg
Kontakt: 064 91 27 155

 • Tajne bakine kuhinje 

Mesto održavanja: Torak
Organizator: UŽ "Banaćanke" 
Kontakt: 062 234 086

 • Turnir u malom fudbalu – veterani

Mesto održavanja: Torak
Organizator: Udruženje "Torak 2007"
Kontakt: 064 18 16 937

 • Dani itebejske šljive

Mesto održavanja: Srpski Itebej 
Organizator: Udruženje penzionera i invalida rada
Kontakt: 063 19 02 670

 • Dan Mesne zajednice Hetin

Mesto održavanja: Hetin
Organizator: Mesna zajednica Hetin, MKUD "Sečenji Ištvan"
Kontakt: 062 231 162

 • Sportski dan u Hetinu

Mesto održavanja: Hetin 
Organizator: Mesna zajednica Hetin
Kontakt: +381 23 832 018

 • Sportsko leto u Banatskom Dvoru

Mesto odrzavanja: Banatski Dvor
Organizator: Mesna zajednica Banatski Dvor 
Kontakt: +381 23 820 010

 • Velikogospojinski kotlić

Mesto održavanja: Banatsko Višnjićevo 
Organizator: Mesna zajednica Banatsko Višnjićevo
Kontakt: +381 23 834 110

 • Dani sela

Mesto održavanja: Novi Itebej 
Organizator: Mesna zajednica Novi Itebej 
Kontakt: +381 23 38 37 490

Septembar

 • Roštiljijada

Mesto održavanja: Ravni Topolovac
Organizator: Udruženje žena "Zavičaj" Ravni Topolovac
Kontakt: 063/7188327

 • Karađorđevačka pogačijada - 12.-15.septembar

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo
Organizator: UŽ "Vidovdan"
Kontakt: 069 49 94 417

 • Memorijalni turnir Nikola i Branka 

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo 
Organizator: KK "Karađorđevo" 
Kontakt: 063 544 626 Milan Plećas

 • Dan Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo 

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo
Organizator: Mesna zajednica Banatsko Karađorđevo
Kontakt: +381 23 835 110

 • Banatska testijada 

Mesto održavanja: Srpski Itebej
Organizator: Klub žena "Vredne ruke" Srpski Itebej
Kontakt: 060 33 61 249

 • Takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša za invalide

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Zavičajno udruženje "Pogrmeč" 
Kontakt: 063 524 359

 • Književni konkurs "Banatsko pero"

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Klub knjige "Branko Radičević" Žitište
Kontakt: 061 26 79 477

 • Festival kukuruza

Mesto odrzavanja: Torda 
Organizator: Mesna zajednica Torda
Kontakt: +381 23 831 020

 • Dani torčanske kulture 

Mesto održavanja: Torak
Organizator: Udruženje za umetnost i kulturu Rumuna "Vikentije Petrović Bokaluc"
Kontakt: 069 38 27 312

Oktobar 
 

 • Crkvena slava Sveta Petka Banatski dvor

Mesto održavanja: Banatski Dvor
Organizator: Crkvena opština Banatski Dvor
Kontakt:  064 91 27 155

 • Opštinski školski vašar

Mesto održavanja: Žitište 
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Međunarodni dan seoskih žena

Mesto održavanja: Žitište 
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište, Komisija za rodnu ravnopravnost opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Memorijalna Štukijada 

Mesto održavanja: Žitište 
Organizator: Sportsko udruženje "Grgeč" Žitište
Kontakt: 065 56 36 066

 • Pitijada 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Udruženje žena "Đurđevdan" Žitište
Kontakt: 069 22 70 679

 • Dan sećanja na Bojana Kukolja

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Zavičajno udruženje "Podgrmeč" 
Kontakt: 063 524 359

 • Dečiji festival Arlekin

Mesto održavanja: Torak
Organizator: Udruženje "Deca Torka"
Kontakt: 069 13 65 691

 • Dan Mesne zajednice Banatski dvor

Mesto održavanja: Banatski Dvor 
Organizator: Mesna zajednica Banatski Dvor
Kontakt: +381 23 820 010

 • Sportski danu Međi

Mesto održavanja: Međa
Organizator: Uduženje žena „Međanke“
Kontakt: 064 99 02 565

 • Jesenji bal

Mesto održavanja: Hetin
Organizator: MKUD "Sečenji Ištvan" Hetin
Kontakt: 062 231 162

Novembar

 • "Znam i ja..."

Mesto održavanja: Žitište 
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište 
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Pozorišne predstave

Mesto održavanja: Hetin 
Organizator: MKUD "Sečenji Ištvan" 
Kontakt: 062 231 162

Decembar

 • Mesec pozorišta 

Mesto održavanja: Osnovne škole na teritoriji opštine Žitište
Organizator: Turistička organizacija opštine Žitište
Kontakt: +381 23 38 22 250

 • Književni matine 

Mesto održavanja: Žitište
Organizator: Klub knjige "Branko Radičević" Žitište
Kontakt: 061 26 79 477

 • Sajam ukrasne pernate živine

Mesto održavanja: Banatsko Karađorđevo 
Organizator: UG "Moj ljubimac" 
Kontakt : 062 311 432

 • Badnje veče i  Božićni koncert 

Mesto održavanja: Torak 
Organizator: Udruženje za umetnost i kulturu Rumuna "Vikentije Petrović Bokaluc"
Kontakt: 069 38 27 312

 

Aktivnosti u opštini Žitište

Pored brojnih manifestacija, koje se tokom čitave godine organizuju u opštini Žitište, ljubitelji aktivnog odmora, pronaćiće ovde i brojne aktivnosti, kao što su:

ribolovci_begejski_kanal_zitiste

 • Pešačenje
 • Biciklizam
 • Kupanje
 • Sportovi na vodi
 • Vožnja čamcima
 • Sportski ribolov
 • Lov