TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE SEČANJ

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE SEČANJ
4.86 zvezdica od 22 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Vožda Karađorđa 74
  23240 Sečanj
  Srbija
 • Telefon: +381 23 38 41 770
 • Mobilni: +381 69 80 36 617
 • Mobilni: +381 69 80 36 612
 • Pošalji e-mail

secanj-photo-by-spasomladenovski.jpg

 

Usred banatske ravnice, koju zapljuskuju mirne vode Tamiša, Brzave i Begeja, smeštena je opština Sečanj. Udaljena od Beograda i Novog Sada na samo osamdesetak kilometara, idealna je destinacija za jednodnevni izlet, vožnje čamcima i kupanje na nekoj od lokalnih plaža, vikend za pešačenje i vožnje bicikili kroz vojvođansku ravnicu i istraživanje baroknih crkvi i dvoraca, lov i ribolov u bogatim ribnjacima i lovištima, uz mirise i ukuse sočnih vojvođanskih gurmanluka. 

 

 

Najveći pečat ovom kraju dala je Marija Terezija kada Sečanj sa okolinom ulazi u sastav Torontalske županije (1779. godine). Sečanj je između 1867. i 1876. godine bio među retkim mestima koja su u Banatu imala tržišno pravo, a 1876. dobija poštu.

 

 

figurina_tamiski_kralj_iz_XI_veka
 

 

Gde se nalazi

secanj-2.jpg

Opština Sečanj se nalazi u istočnom delu Vojvodine, tj. središnjem delu centralnog Banata, nedaleko od granice sa Rumunijom. Grad Sečanj je opštinsko i kulturno središte ovog dela Banata. 

Sečanj je udaljen od Beograda 90 km, od Novog Sada 80 km, od Vršca 60 km, od Zrenjanina 31 km, od rumunske granice 12 km, a od najbližeg rumunskog grada Temišvara 51 km. 


Destinacije

secanj.jpg

Opština Sečanj obuhvata teritoriju centralnog Banata u porečju Tamiša, Brzave i Begeja, u kojoj se nalazi 11 mesta, koja su sjajne destinacije za vaš obilazak:

 • Banatska Dubica
 • Bavanište
 • Boka
 • Busenje
 • Jaša Tomić
 • Konak
 • Krajišnik
 • Neuzina
 • Sečanj
 • Sutjeska
 • Šurjan

 

Šta obići

banatska-ravnica-to-secanj.jpg

Ovo su predlozi šta da obiđete u opštini Sečanj. Ne propustite da se fotografišete pored neobičnog ribolikog "Tamiškog kralja", impozantne skulpture i simbola Sečnja. Obiđite neke od brojnih arheoloških lokaliteta, muzej i spomen kuće, dvorce i barokne crkve koje kriju prelepe ikonostase i vitraže. Pronađite mirno mesto kraj Tamiša ili brojnih ribnjaka za pecanje. Posetite lokalne plaže i kupališta, koje su idealne za kupanje, sportove na vodi, vožnje čamcima. Pešačite ili vozite biciklu i uživajte u prelepim prizorima banatske ravnice. Prošetajte jednim od najlepših parkova pored dvorca Daniel i pronađite stablo ginko bilobe. Idite na foto safari, ili u lov na sitnu divljač. Prošetajte jašotomićkim šetalištem sa drvoredima dudova i jela. Napravite piknik pored Tamiša i uživajte u vojvođanskim specijalitetima.

 

 

Prirodne lepote

tamis-to-secanj.jpg

Glavne prirodne lepote opštine Sečanj čine nepregledna banatska ravnica, kao i njene mirne ravničarske reke, kanal Dunav - Tisa - Dunav, i mnogobrojne močvare i ribnjaci.

Reka Tamiš okružena je ravničarskim šumama u kojima rastu topole i vrbe. U ovim aluvijalnim šumama rastu barske biljke i stepska vegetacija, a takođe su stanište i sitne divljači. 

Na reci Tamiš se nalazi i nekoliko omiljenih plaža i kupališta: plaža "Mamuze" u Sečnju, kupalište kod "Minje" u Jaši Tomić, plaža "Pesak" u Šurjanu. 

 

Arheološka nalazišta

Turistička organizacija opštine Sečanj Dvorav arheološki lokalitet Govedareva humka

Brojna arheološka nalazišta u opštini Sečanj svedoče da su na ovom podneblju postojale razne civilizacije u periodima praistorije, neolita, bakarnog, bronzanog i srednjovekovnog doba.

Najpoznatija arheološka nalazišta u opštini Sečanj su:

 • Lokalitet „Stara Barda“– između Šurjana i Boke, na levoj obali Tamiša - praistorijska nalazišta i humke iz neolita
 • Lokalitet „Govedareva humka“ – najznačajniji u ovom kraju na kome su pronađeni keramički predmeti sa urezanim ornamentima
 • Lokalitet „Šibova humka“- praistorijsko naselje gde su nađeni fragmenti vatinske keramike
 • Lokalitet „Stari vinogradi“– u Banatskoj Dubici, gde su pronađeni fragmenti keramike, pečene zemlje, životinjske kosti, kamene sekire i grob sa ljudskim kostima
 • Lokalitet „Bavanište“ –  velika humka na desnoj obali Tamiša idući od Jaše Tomića prema selu Šurjan
 • Lokalitet „ Selište“ – nasuprot Bavaništa na levoj obali Tamiša
 • Lokalitet „Janjin budžak“ – stara ognjišta u lesu Tamiša visokom 8m 
 • Lokalitet u Krajišniku – kasno srednjovekovno naselje.
 • Lokalitet „Ciglana“ – trgovačka ostavka u Sečnju iz metalnog doba
 • Lokalitet Atar C.
 • Lokalitet Fabrika alatnih mašina

 

Crkve

Turistička organizacija opštine Sečanj Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Jarkovcu

Ljubitelji verskog turizma na teritoriji opštine Sečanj mogu obići brojne barokne crkve. Pet crkava proglašeno je za spomenik kulture, od kojih su tri spomenik kulture od velikog značaja.

Najvažnije crkve u opštini Sečanj su:

 

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Jarkovcu

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Jarkovcu je spomenik kulture od velikog značaja, a sazidana je u periodu 1787.–1797. godine. Ono što čini ovu jednobrodnu baroknu crkvu sa visokim zvonikom jedinstvenom, je ikonostas koji je radio Konstantin Danil u periodu od 1858. do 1861. godine. Ovaj barokni ikonostas koji sadrži Prestoni niz sa dverima, Praznični niz sa pet scena, "Tajnu Večeru" i "Raspeće sa dva anđela", smatra se najboljim umetničkim delom naše ikonografije.

 

Crkva Svetog Nikole u Jaši Tomiću

Crkva Svetog Nikole u Jaši Tomiću je spomenik kulture od velikog značaja, a podignuta je 1746. godine. Jednobrodna barokna crkva ima masivni toranj, a spolja je ukrašena kordonskim vencima, slepim arkadama i nišama. Ikonostas su radili različiti slikari, od kojih su najstariji radovi Nedeljka i Šerbana Popovića iz 1755. godine, prestone ikone Pavela Petrovića iz 1839. godine, dok je svoda naosa iz 1905. godine rad slikara Stevana Aleksića u maniru impresionista minhenskog kruga.

 

Crkva Vaznesenja gospodnjeg u Šurjanu

Crkva Vaznesenja gospodnjeg u Šurjanu je spomenik kulture od velikog značaja. Ova pravoslavna crkva je sagrađena u današnjem obliku 1940. godine. Ono što ovu crkvu čini izuzetnom su ikone i carske dveri iz 18. veka, koje je donelo srpsko stanovništvo bežeći od pokatoličenja iz rumunskog pograničnog mesta Čavoš.

 

Crkva Uznesenja blažene djevice Marije u Jaši Tomić

Crkva Uznesenja blažene djevice Marije u Jaši Tomić je spomenik kulture. Ova monumentalna katolička crkva sagrađena je 1911. godine u Modošu, kako se tada nazivalo mesto Jaša Tomić. Na zapadnoj strani crkve se nalaze bogato dekorisani visoki zvonik i dva niža tornja. Na prozorima crkve se nalaze prelepi vitraži u stilu akademskog realizma sa izvesnim elementima secesije, koje su radili majstori iz Budimpešte 1912. godine.

 

Crkva Svetog Nikole u Neuzini  

Crkva Svetog Nikole u Neuzini je sagrađena u periodu 1812.-1815. godine i predstavlja spomenik kulture. Ova jednobrodna barokna crkva na istočnoj strani ima polukružnu apsidu i naglašene pevnice, dok se na zapadnoj strani nalazi visoki zvonik i najlepše dekorisana fasada sa polukružnim nišama i školjkastim konhama.

Ikonostas sadrži ostatke ikonostasa starije crkve, kao i ikone sa kraja 18. i početka 19. veka. U crkvi se čuvaju vredne ikone, bogolužbene i crkveno administrativne knjige, od kojih je najvredniji "Službenik", izdat u Lavovu 1691. godine.

 

Dvorci

Turistička organizacija opštine Sečanj Dvorav Danijel u Konaku

Na teritoriji opštine Sečanj u mestu Konak možete obići i spolja fotografisati dva dvorca sagrađena u 19. veku, koja nažalost nisu otvorena za posetioce. Oba dvorca se nalaze pored glavnog puta koji vodi od Sečnja prema Plandištu i Vršcu, a to su: dvorac Daniel u Konaku i dvorac Jagodić u Konaku.

 

Dvorac Daniel u Konaku

Dvorac Daniel u Konaku sagrađen je 1884. godine u klasicističkom stilu. Proglašen je za spomenik kulture od velikog značaja, a u njemu se danas nalazi osnovna škola. Pored dvorca u kome je boravio grof Danijel Ladislav, na imanju se nalaze nekadašnje štale, konjušnica i zgrada u kojoj su živele njegove sluge i najamni radnici ili biroši. Dvorac je okružen prelepim parkom, koji je proglašen spomenikom prirode II kategorije. Park je dobro očuvan i u njemu ćete videti egzotična i vredna stabla, a sam park se smatra jednim je od najočuvanijih vrednih predstavnika vrtne umetnosti 19. veka na teritoriji Srbije. 

 

Dvorac Jagodić u Konaku

Dvorac Jagodić u Konaku je takođe proglašen za spomenik kulture od velikog značaja, a danas je u privatnom vlasništvu. Ovaj poljski dvorac u klasicističkom stilu sagradio je 1835. godine, Petar Jagodić od Krnjače, čiji se portret, rad slikara Konstantina Davida, i danas čuva u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

 

Muzeji

Ispostava-Zr-muzeja-u-Sečnju1.jpg

Ljubitelji istorije i arheologije u opštini Sečanj mogu obići tri muzejske postavke koje se nalaze u Sečnju i Jaši Tomić: 

 

Depadans Narodnog muzeja Zrenjanina

Depadans Narodnog muzeja Zrenjanina se nalazi u Obrazovno kulturnom centru Sečnja. Na ovoj stalnoj izložbenoj postavci možete videti eksponate koji su pronađeni na teritoriji opštine Sečanj prilikom arheoloških istraživanja, koje pripadaju bronzanom i srednjovekovnom dobu.


Hercegovačka kuća "Đedovina"

Hercegovačka kuća "Đedovina" se nalazi u Sečnju u kući koja je pripadala nemačkoj porodici, a koja je u procesu kolonizacije 1945. godine dodeljena porodici iz Hercegoovine. Ova etnološka postavka prikazuje život u Hercegovini i sam proces kolonizacije posle Drugog svetskog rata.


Spomen soba Dr Borislav Jankulov

Spomen soba Dr Borislav Jankulov se nalazi u Domu kulture Jaša Tomić i predstavlja muzejsku i etnološku zbirku dr Borislava Jankulova, direktora gimnazije u Pančevu, koji se dugi niz godina bavio arehološkim istraživanjima na teritoriji opštine Sečanj. Između ostalog, on je pronašao brojne tragove Kelta, Tračana, Slovena, predmete rimsko-provincijalne kulture, kao i tragove teramarskih sojenica, koje su jedinstvene u Vojvodini, a koje se nalaze na desnoj obali Tamiša, kod mesta Jaša Tomić.


Skulptura "Tamiški kralj"

skulptura-tamiski-kralje-to-secanj.jpg

Skulptura "Tamiški kralj" se nalazi na samom ulazu u grad Sečanj, na glavnom putu koji povezuje Zrenjanin i Vršac. Ova impozantna i neobična skulptura ribolikog tamiškog kralja, rad je akademskog vajara Miodraga Rogana, koji je poklonio svom rodnom gradu.

Skulptura predstavlja riboliko božanstvo koje je rađeno prema maloj figurini koja je pronađena u toku arheoloških istraživanja ovog kraja, a za koju se pretpostavlja da je vezana za reku i da pripada periodu prelaza romanike u gotiku - XII vek.

 

Aktivnosti

Ukoliko volite aktivan odmor u opštini Sečanj se možete baviti nizom aktivnosti, poput sportova na vodi, plovidbom čamcima, kampovanja, foto safarija, kupanja na plažama uz Tamiš. Najvažnije aktivnosti su:

 • Boravak u prirodnom ambijentu
 • Kupanje
 • Sportovi na vodi
 • Lov
 • Ribolov
 • Takmičenja u ribolovu
 • Posmatranje ptica
 • Foto safari
 • Plovidba čamcima – regate
 • Izletišta
 • Kampovanje
 • Plaže uz reku Tamiš
 • Sport i rekreacija
 • Staze za trčanje i pešačenje

 

Ribolov

ribnjak-to-secanj.jpg

Brzava, Tamiš, kanalska mreža Dunav-Tisa-Dunav, kao i mnogobrojne močvare, rečni rukavci i ade idealni su za ribolov, zbog čega se opština Sečanj smatra veoma atraktivnom lokacijom za pecanje šarana, soma, smuđa, štuka i karaša. Ovde se nalazi i veliki broj ribnjaka i mrestilišta ribe, koji uglavnom gaje šarana, belog amura, soma, belog i crnog tolstobika.

 

Lov

Oština Sečanj je takođe omiljena lokacija domaćih i međunarodnih lovaca. Lovno područije se prostire na 52.220 hektar i obuhvata deset lokalnih lovačkih društava, koja se brinu o broju i kvalitetu divljači. Ovde se organizuje lov na sitnu divljač, kao i lov na krupnu divljač sa visokih čeka. Od sitne divljači ovde su najzastupljeniji fazan, zec, patka, afrička grlica, prepelica i poljska jarebica. Najatraktivniju krupnu lovnu divljač predstavljaju srna, divlja svinja i evropski jelen. Van zaštie režima zaštite su lisica i šakal. U sečnju se nalazi i lovački dom za smeštaj lovaca.

 

Manifestacije

tamiska-regata-jasa-tomic.JPG

Ne propustite da posetite neke od manifestacija koje se organizuju na opštini Sečanj u toku godine.

Ovo su najvažnije manifestacije:

 • Badnje veče – Krajišnik, januar
 • Pokrajinska smotra recitatora "Pesniče naroda mog" – Sečanj - april
 • Međunarodni pozorišni festival "GEST" – Sečanj - april
 • Uskršnji koncert – Krajišnik - april
 • Spasovdan - slava sela Jarkovac - 21. maj
 • Foto safari - Jaša Tomić - 3. jun 2023.
 • Tamiški dani opštine Sečanj - Sečanj - 24. jun - 1. jul 2023.
 • Letnje sportske igre opštine Sečanj - Sečanj - 11.-12. avgust 2023.
 • Likovna kolonija "GEST" – Sečanj - avgust
 • Jesenje čarolije - Sečanj - 14. septembar 2023.
 • Bosanski lonac - Krajišnik - 23. septembar 2023.
 • Festival tradicionalnih pozoriših formi "FETRA" – Jaša Tomić, septembar
 • Miholjski susreti sela - 30. septembar 2023.
 • Mitrovdanski susreti - Sečanj - 8.-10. novembar 2023.
 • Susreti pisaca sa granice – Sečanj - novembar