TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BEČEJ

TURISTIČKA ORGANIZACIJA OPŠTINE BEČEJ
5 zvezdica od 11 glasova

Kontakt

 • Adresa:
  Trg oslobođenja 2
  21220 Bečej
  Srbija
 • Telefon: +381 21 691 04 04
 • Pošalji e-mail
 • Radno vreme

  Ponedeljak 07:00 - 15:00
  Utorak 07:00 - 15:00
  Sreda 07:00 - 15:00
  Četvrtak 07:00 - 15:00
  Petak 07:00 - 15:00

Opština Bečej

Opština Bečej se nalazi u samom srcu Vojvodine, na desnoj obali reke Tise. U ovoj multietničkoj sredini živi oko 37.000 stanovnika.

reka tisa becej

Opština Bečej obuhvata šest naselja, koja možete posetiti:

 • Bečej
 • Bačko Gradište
 • Bačko Petrovo Selo
 • Radičević
 • Mileševo - Drljan
 • Poljanica

Šta obići u Bečeju

Ako se pitate šta obići u Bečeju, Turitička organizacija opštine Bečej vam predlaže da obiđete centar grada, centralni gradski trg, pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Georgiju, katoličku crkvu i njen prelepi vitraž, obalu reke Tise, staru prevodnicu Šlajz, dvorac Fantast i još mnogo toga.

Brojna lovišta su razlog zbog koga je lovni turizam u Bečeju izuzetno razvijen. Tokom godine možete posetiti i mnogobrojne manifestacije u Bečeju.

Glavne turističke atrakcije u Bečeju su:

Bečej  

Bečej je grad panonskog tipa, na desnoj obali Tise, koji je oduvek privredno, društveno i kulturno središte Potisja.

Obiđite Bečej, grad star više od 900 godina, na čijoj su teritoriji, kao i u njegovoj okolini, pronađena naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba; iz perioda Velike seobe naroda na ovoj teritoriji su nađeni najbrojniji ostaci Avara, koji su u grobovima svojih pokojnika ostavljali brojne predmete. 

U XV veku Bečej se nalazio u okviru feudalne Ugarske, a bio je posed Despota Đurađa Brankovića. Od 1751. Bečej je bio sedište Potisko-krunskog distrikta, i politički i kulturni centar srednjeg Potisja.

Gradski trg Bečeja

Centralni gradski trg Bečeja, poznatiji kao Pogača, krasi nekoliko spomenika kulture. Ovde se nalazi zgrada opštine Bečej iz 1881. godine, a pored nje je i zdanje baronice Eufemije Jović iz 1894. godine. Dok budete šetali gradskim trgom, obratite pažnju i na zgradu nekadašnje osnovne škole iz 1861. godine, danas je to Srednja tehnička škola. Na trgu se nalazi i Gradsko pozorište Bečej, nekada gradski hotel Central, kao i zgrada bivše Potiske štedionice, kuća Bogdana Dunđerskog iz 1904. godine.

gradski_trg_pogaca_becej

Na gradskom trgu se nalaze i pravoslavna crkva Svetog velikomučenika Georgija, kao i katolička crkva Vaznesenje Marijino.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija

Crkva Svetog velikomučenika Georgija je građena u periodu od 1851. do 1858. godine. Ova pravoslavna crkva u Bečeju je građena u stilu kasnog klasicizma, dok su njegova tri tornja, kao simbol Svetog trojstva izgrađena u baroknom stilu. Sama crkva je jednobrodna sa petostranom apsidom i naglašenom bočnom pevnicom. 

pravoslavna crkva sveti velikomucenik georgije becej

Ono po čemu je ova crkva najpoznatija je njen ikonostas rađen u baroknom stilu, koji sadrži 63 ikone, koje je oslikao čuveni srpski slikar Uroš Predić.

Crkva Vaznesenje Marijino

Katolička crkva Vaznesenje Marijino je sagrađena 1830. godine. To je jednobrodna crkva, izdužene osnove, koja na čeonoj strani ima zvonik.

katolicna crkva becej

U crkvi se nalaze vredne slike bečejskog slikara, mađarskog porekla, Tan Mora, "Uspenje Bogorodice" i "Sveti Josif". 

Gradski muzej Bečej 

Ukoliko želite da upoznate istoriju Bečeja, obavezno obiđite Gradski muzej koji čuva raznovrsne zbirke, kao što su: arheološka, istorijska, etnološka, numizmatička, likovna, itd. 

Muzej Kuća braće Tan

Muzej "Kuća braće Tan" je interaktivni naučni park gde se održavaju programi i predavanja iz oblasti nauke i umetnosti. Ovde možete provesti i nekoliko sati, jer se u muzeju nalaze zanimljivi naučni rekviziti spremni za testiranje.

Brodska prevodnica Šlajz

Laganom šetnjom Zelenim kejom, pored mirne Tise, stiže se do stare brodske prevodnice.

brodska_prevodnica_slajz_becej

Brodska prevodnica Šlajz je sagrađena u periodu od 1895. do 1899.godine. Ova stara Ustava na ušću Velikog bačkog kanala u Tisu, bila je jedna od najsavremenijih u svetu, a rađena je po planovima Hajnca Alberta, tehničkog direktora kanala. Ovde ćete videti stalnu postavku turbinskog postrojenja, koji je pokretao kapije Šlajza putem električne energije. 

Dvorac Fantast

Dvorac Fantast je udaljen 16 km od Bečeja u pravcu Bačke Topole i predstavlja glavnu turističku atrakciju opštine Bečej. Dvorac je sagradio poznati vojvođanski veleposednik Bogdan Dunđerski.

dvorac_fantast

Ovaj prelepi kompleks se prostire na 65 hektara, a u njemu se nalaze: velika palata, mala citadela, depandans, park i štala, kao i ergela konja koja je na raspolaganju gostima koji žele da se isprobaju u jahanju.

U velikoj palati se nalaze prelepa svečana dvorana i salon u kojima se organizuju sve vrste proslava, venčanja i poslovni skupovi.

Lovni turizam u Bečeju

Lov u Bečeju ima dugu i bogatu tradiciju, jer je Panonsko-Bačka ravnica je idealni ambijent za lov sitne divljači zeca, fazana, barske divljači, divljih golubova, prepelica i srneće divljači prvoklasne trofejne vrednosti. 

U opštini Bečej postoje četiri lovišta: lovište "Bečejski salaši", lovište "Čik", lovište "Plavša" i lovište "Ribnjak".

Reka Tisa sa svojim ribnjacima i rukavcima pruža mogućnost bogatog i autentičnog lova na barsku divljač.

Poseban doživljaj je Lov iz fijakera u lovištu pored dvorca Fantast, koji predstavlja posebnu atrakciju i dočarava kako se lovilo u drugoj polovini XIX veka. 

Manifestacije u Bečeju

Turistička organizacija opštine Bečej Vam predlaže da obiđete i neku od mnogobrojnih manifestacija koje se organizuju tokom godine u opštini Bečej. 

Najvažnije manifestacije u Bečeju su: Tanderbal, Dani Deda Mraza – Bečejske zimske čarolije, Majske igre, Dani krastavaca, Dečija nedelja, Lovački dani, Umetničko takmičenje srednjoškolaca "KMV", manifestacija folklornog stvaralaštva Mađara "Koketanc", Festival etno stvaralaštva "Etnos", Likona kolonija "Krug" i dr.

Manifestacija Tanderbal

Manifestacija Tanderbal je čuvena po neobičnoj atrakciji Girlanda, koja je jedina takva u Srbiji – ljudski lanac u reci Tisi koji povezuje Banat i Bačku, a simbolično prikazuje saradnju dve opštine Bečej i Novi Bečej. 

manifestacija_tanderbal_becej

Pored ove atrakcije, nezaobilazne su sportske dnevne aktivnosti na reci Tisi: plivački maraton za uzrast od 7-77 godina, kajak miting, takmičenje u plivanju sa lubenicama, Natenane spust do rečnog ostrva, koje se, za potrebe manifestacije, pretvara u ostrva hrane; muzički program u večernjem delu; gastronomski dan – takmičenje u kuvanju riblje čorbe i programi za decu u vidu dečijih radionica.

Manifestacija Dani Deda Mraza – Bečejske zimske čarolije

Manifestacija "Dani Deda Mraza – Bečejske zimske čarolije" se održava poslednje nedelje decembra, u prazničnom duhu.
Isključivo je posvećena deci i ljubiteljima novogodišnjih čarolija. U sklopu manifestacije se održavaju razne radionice posvećene deci (u vidu pravljenja ukrasa i ostale novogodišnje dekoracije), kićenje jelke, doček Deda Mraza, Novogodišnja predstava za najmlađe.

dani deda mraza - becejske zimske carolije

Trg opštine Bečej se okiti u duhu novogodišnjih praznika, a dodatno ga ulepšaju kućice u kojima su izlagači sa svojim proizvodima, tokom trajanja manifestacije. Večernji sati manifestacije su posvećeni uživanju uz muzičke grupe, kao i kuvanju vina. 

Likovna kolonija Krug

Likovna kolonija "Krug" predstavlja rad slikara amatera iz Bečeja i iz cele Vojvodine. Gosti su umetnici amateri iz grada Čongrada, a ambijent je rodna kuća slikara Tan Mora.

likovna_kolonija_krug_becej

Ova manifestacija je specifična, po tome što se slika na ručno izrađenom recikliranom papiru.