Kako izabrati sobna vrata

od Admin u 24-10-2018 u Uređenje prostora

Kako izabrati sobna vrata

bela_sobna_vrata_od_medijapana

 

U zavisnosti od toga da li vam je najvažnije da vrata pružaju samo dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, ili vam je važniji njihov izgled od njihove funkcionalnosti, evo šta sve treba da znate pre nego što se odlučite za sobna vrata koja će biti idealna za vaš prostor.

 

Sobna vrata i nameštaj su glavni elementi  vašeg enterijera, zbog čega moraju biti stilski usklađeni. Ukoliko se odlučite za moderan enterijer, onda i vaša vrata moraju imati moderan izled, kako ne bi odudarala od prostora u kome se nalaze.

 

 

Sobna vrata se izrađuju u različitim modelima. Mogu biti pravolinijska, lučna, elipsasta, ravna, reljefna ili sa različitim brojem polja, sa staklom, sa nadsvetlom.

Sobna vrata se takođe razlikuju i po načinu zaptivanja koje se razlikuje zbog raličitog načina sečenja krila vrata, pa tako imamo ravno sečena vrata i vrata sa falcom.

Sobna vrata za sobe, kupatio i kuhinju su obično jednokrilna, dok su vrata za dnevnu sobu ili trpezariju češće dvokrilna, trokrilna ili četvorokrilna, u zavisnosti od veličine otvora.

Pronađite kvalitetna sobna vrata.

 

Cene za sobna vrata

Ono što najviše utiče na cene za sobna vrata je prvenstveno materijal od kog se izrađuju, njihova dimenzija, tj. da li su standardnih dimenzija ili su vanstandarda; cena takođe varira i zbog kvaliteta okova, broja krila, dodatnih delova od stakla, vrste stakla za nadsvetla ili svetlarnike u samim vratima, vrste pervajz lajsni, dihtung gume itd. 

 

Zamena vrata

Dok traje izgradnja vašeg objekta, stana, kuće, poslovnog prostora, restorana, morate se odlučiti za sobna vrata koja će najbolje odgovarati određenom prostoru. U koliko su vaše prostorije male, trebalo bi da se odlučite za klizna vrata, kako bi ste uštedeli svaki kvadrat. Pored kliznih, uštedu prostora pružiće vam i harmonika vrata. Ukoliko želite ultra moderan prostor, razmislite o tome da ugradite pivot vrata.

Mnogi su preskočili da zamene stara sobna vrata, kako bi smanjili troškove adaptacije, zbog čega su se nebrojeno puta pokajali, jer je mnogo teže zameniti sobna vrata zajedno sa štokom u već nameštenom stanu, zbog toga što zamena vrata ipak iziskuje manje građevinske radove, pri čemu možete očekivati i puno prašine. Zbog toga je adaptacija stana pravi trenutak kada treba da zamenite sobna vrata.

Sobna vrata za suvu gradnju se postavljaju nakraju adaptacije stana, nakon što su postavljene podne obloge i kada je završeno krečenje.

 

Ravno sečena vrata

Ravno sečena vrata su vrsta vrata kod kojih je krilo vrata ravno sečeno, što znači da nemaju nikakav žleb (falc ili zub), tako da krilo vrata ravno naležu na štok. Sobna vrata su obično ravno sečena vrata (ravna vrata).

 

 

Vrata sa falcom

Kod vrata sa falcom i krilo vrata i štok su sečeni tako da imaju falc (zub) u koji se umeće dihtung guma, koja omogućava da vrata u potpunosti dihtuju i dodatno sprečava priliv hladnog vazduha. Spoljašnja tj. ulazna vrata su vrata sa falcom i dihtung gumom.

 

Vrata sa nadsvetlom

sobna-vrata-sa-svetlarnikom-asb-enterijeri

Ukoliko vaše predsoblje ili hodnik nemaju prirodno svetlo, bilo bi dobro da bar jedna sobna vrata budu sa nadsvetlom ili staklom, kako bi ste dobili izvor dnevnog svetla. Pronađite najveći izbor za kvalietna sobna vrata sa nadsvetlom (svetlarnikom) koje u ponudi ima firma ASB Enterijeri.

 

Sobna vrata Kraft Master

Sobna vrata Kraft Master (Craft master) su najeftinija vrata na tržištu. Proizvode se od otpresovanih drvenih opiljaka, čija površina imitira teksturu drveta. Mogu biti ravna, sa kanelurom ili sa staklom.

sobna_vrata_kraftmaster_u_raznim_bojama_kum_komerc

Sobna vrata Kraft Master se farbaju u željenoj nijansi po RAL karti.

Ono što treba da znate kada su u pitanju sobna vrata Kraft Master je da materijal od koga se izrađuju ne trpi vlagu i zbog toga nisu pogodna za kupatila.

 

Sobna vrata od medijapana

Na tržištu, već neko vreme, najpopularnija su sobna vrata od medijapana ili MDF-a. Konstrukcija ovih vrata sastoji se od lameliranog masiva ili gredica od MDF-a, i skeleta od dasaka, koji se vidi na konstrukciji.

sobna_vrata_orah_talaris

Medijapan je drvena ploča koja nastaje presovanjem na visokoj temperaturi drvene prašine i strugotine koja je pomešana sa polimernim smolama. Medijapan je tvrđi i otporniji na vlagu od iverice, zbog čega su i sobna vrata od medijapana otpornija od običnih sobnih vrata koja se izrađuju od iverice.

Sobna vrata od medijapana mogu biti:

  • Vrata sa folijom
  • Farbana vrata
  • Furnirana vrata

Vrata sa folijom su prevučena folijom, koja može biti melaminska, CPL folija u boji drveta, 3D folija. Melaminske ili polipropilenske folije se vakum presama nanose na ploče od medijapana. Farbana vrata se mogu farbati u boji po RAL karti, a furnirana vrata mogu biti presvučena furnirom po vašem izboru.

Ono što takođe proširuje vaš izbor sobnih vrata od medijapana je i vrsta ispune, koja može biti od kartonskog saća, ekstrudirane iverice, ispuna od letvica ili stiropora.

 

Sobna vrata sa melaminskom folijom

Sobna vrata sa melaminskom folijom se proizvode od dekorativne ploče od iverice ili medijapana koja je oplemenjena melaminskom folijom. Melaminska folija, koja se koristi za presvlačenje oplemenjene iverice ili mediapana (MDF ploča), sastoji se od specijalnog papira, koji se pod visokim pritiskom u presi nanosi na ivericu.

sobna_vrata_sa_melaminskom_folijom_sa_nadstaklom_i_svetlarnikom_talaris

Melaminske folije mogu biti jednobojne ili imaju imitaciju drveta, a impregnirane su melaminskom smolom.

 

Sobna vrata sa CPL folijom

sobna-vrata-cpl-folija-asb-enterijeri-2

Sobna vrata sa CPL folijom su izrađena od medijapana i presvučena dekorativnim pločastim materijalom, laminatom koji nastaje lepljenjem specijalnog papira pod visokim pritiskom (Continuous Pressed Laminate). Izaberite kvalitetna sobna vrata sa CPL folijom u ponudi preduzeća ASB Enterijeri.

 

Sobna vrata sa 3D folijom

sobna-vrata-3d-folija-asb-enterijer-2

Sobna vrata sa 3D folijom su izrađena od medijapana (MDF-a) i presvučena 3D folijom, tako da izgledaju kao da su vrata od punog drveta. Pored izgleda drveta, ove 3D folije mogu biti i jednobojne, metalik ili sedefaste, a ono što je najvažnije je da su izuzetno otporne na habanje. Pronađite kvalitetna sobna vrata sa 3D folijom, po najpovoljnijim cenama, sa ugradnjom u ponudi firme ASB Enterijeri.

 

Furnirana vrata

Furnirana vrata se izrađuju od medijapana koji se furnira različitim vrstama furnira, koji može biti od različitih vrsta drveta, kao što su: hrast, orah, trešnja, bukva, itd.

Zbog različite ispune razlikuje se i cena za furnirana vrata. Jeftinija furnirana vrata imaju ispunu od papirnog saća, a skuplja varijanta ima ispunu od impregnirane iverice, koja purža veću zvučnu i toplotnu izolaciju.

Kako bi se uklopila u vaš enterijer, furnirana vrata se farbaju tj. bajcuju u tonu po vašem izboru, ili se samo lakiraju, kada želimo da imaju prirodan izgled drveta.

 

Sobna vrata od punog drveta

Izuzetno kvalitetna i uvek moderna sobna vrata od punog drveta su najkavlitetnija, ali i najskuplja opcija. Pružaju odličnu zvučnu i toplotnu izolaciju. Vešti majstori mogu dodatno uraditi i duborez na vratima. Izrađuju se od masivnog drveta koje je lamelirano po širini. Plot vrata može biti takođe od punog drveta u skupljoj varijanti, ili samo furniran u jeftinijoj varijanti.

 

Sobna PVC vrata

Pored drvenih sve više su u upotrebi i sobna PVC vrata koja se izrađuju od dekorativnih PVC panela. Izbor samih dekorativnih PVC panela je izuzetno velik, tako da vrata mogu biti ravna, sa kanelurama ili otvorima sa staklom.

panelna_pvc_vrata_sa_staklom_mareko

Sobna PVC vrata pružaju dobru zvučnu i toplotnu izolaciju.