Praktični saveti za vrata

od Admin u 19-10-2018 u Uređenje prostora

Praktični saveti za vrata

 

bela_drvena_vrata_sa_nadstaklom_i_dva_bela_prozora

 

Vrata su drvena ili metalna ploča koja je pričvršćena za okvir, koji se nalazi na ulazu u kuću, zgradu, stan, sobu, podrum ili bilo koji prostor koji zatvaraju, pa čak i vozilo.

 

 

 

U arhitekturi osnovna funkcija vrata je komunikacija, što znači da vrata povezuju (spajaju ili razdvajaju) prostor. Dodatne funkcije vrata su estetska, kao i funkcija provetravanja i osvetljavanja, zaštita od spoljašnjih uticaja, zvučna zaštita, toplotna zaštita, zaštita od požara, zaštita od radijacije.

 

Vrata kroz istoriju

Potvrdu da su još stari Egipćani koristili vrata, nalazimo u njihovim grobnicama, na čijim se zidovima nalaze slike jednokrilnih i dvokrilnih vrata. Egipćani su verovali da su vrata u grobnicama portal za zagrobni život, te je njihova funkcija bila da odvajaju dva različita sveta.

otvor za vrata ollantaytambo peru

U antičko doba vrata su izrađivana od kamena ili drveta (masline, bresta, kedra, hrasta ili čempresa), rezbarena su i prevučena bronzom, srebrom ili zlatom. Kamena vrata su bila izrađena od bazalta ili granita, i vrlo često su bila izuzetno visoka.

U srednjem veku, vrlo često, vrata su bila vrlo niska, kako bi se sprečio upad u zgradu vojnika na konjima, kao i da bi vernici prilikom ulaska u crkvu ulazili pognute glave.

 

Vrste vrata

Postoje razne vrste vrata. Podela vrata se vrši prema mestu na kome se nalaze, broju krila, načinu otvaranja, materijalu od kojih su izrađena, kao i njihovoj nameni, tj. funkciji.

Osnovna podela je na spoljašnja vrata, unutrašnja vrata i balkonska vrata.

Prema njihovom obliku vrata mogu biti: obična, vrata sa staklom i vrata sa nadsvetlom.

U zavisnosti od prostora u kom se nalaze postoje: ulazna vrata, sobna vrata, balkonska vrata, vrata za terase, garažna vrata, kupatilska vrata, kuhinjska vrata, vrata za tuš kabine, podrumska vrata, tavanska vrata, industrijska vrata, hladionička vrata, vrata za liftove itd.

 

sobna-vrata-asb-enterijeri

Ako tražite sobna vrata, najbolji izbor sobnih vrata, po najpovoljnijim cenama, nudi firma ASB Enterijeri.

 

U zavisnosti od veličine otvora i broja krila, vrata mogu biti: jednokrilna, dvokrila, trokrilna vrata, četvorokrilna i višekrilna vrata.

Postoji nekoliko načina otvaranja vrata, koji zavise od vrste šarki ili broja krila; vrata se mogu otvarati pod pravim uglom, polukružno, poput klatna, ili mogu imati sklopna krila.

U zavisnosti od načina otvaranja vrata delimo na: standardna vrata sa šarkama, obrtna ili pivot vrata, šiber ili klizna vrata, harmonika vrata, teleskopska, sklapajuća vrata, kaubojska vrata, automatska vrata.

U zavisnosti od materijala od kojih su izrađena, vrata delimo na: drvena vrata, metalna vrata (čelična i aluminijumska vrata), PVC vrata, vrata od medijapana, furnirana vrata, vrata od punog drveta ili masiva, staklena vrata, kao i vrata u kombinaciji stakla i drugih materijala.

 

sigurnosna-vrata-asb-enterijeri

U zavisnosti od namene, vrata mogu biti: sigurnosna vrata, protivpožarna vrata i protivdimna vrata.

 

Delovi vrata

Osnovni delovi vrata su: krilo vrata (plot), okvir vrata (štok) i okov za vrata. Sam okvir (ragastov) sadrži: dovratak (dovratnik ili gornji deo okvira), prag (donji deo okvira), šarke (metalni spojni deo na kojima vrata "vise").

delovi vrata

Na samom krilu vrata se nalaze: brava, kvaka, dodatna brava, svetlarnik (dodatak od stakla), špijunka.

 

Kako odrediti smer vrata

Najviše zabune nastaje oko toga kad treba da odredite da li imate desna ili leva vrata. Neko za određivanje smera vrata uzima smer zatvaranja vrata, a neko smer otvaranja vrata, zbog čega i nastaju tolike zabune.

smer vrata leva i desna jednokrilna i dvokrilna vrata

Da biste najlakše odredili smer vaših vrata, naslonite se leđima na vrata i raširite ruke. Ako vam se desna ruka nalazi na kvaci, znači da imate desna vrata. Ukoliko vam se leva ruka nalazi blizu kvake, vaša vrata su leva vrata.

Kod dvokrilnih vrata smer zatvaranja vrata se određuje prema smeru krila koje se poslednje zatvara.

 

Standardne dimenzije vrata

Često pitanje koje se postavlja je i to da li postoje i koje su standardne dimenzije vrata. Ono što unosi zabunu je što se pojavljuje više izraza za širinu vrata, kao što su zidarska širina, stolarska širina, svetla širina, proizvodna širina i modularna širina vrata.

Zidarska širina je uvek najveća mera i podrazumeva širinu čitavog otvora za vrata. Stolarska širina ili proizvodna širina je mera proizvođača stolarije, i manja je od zidarske širine, a podrazumeva meru za vrata sa štokom. Svetla širina je mera vrata do štoka. Modularna širina je srednja vrednost, tako da je zidarska širina uvek veća za 1cm, a stolarska manja za 1 cm od modularne širine.

Na primer, ako je modularna širina vrata za ostave 70cm, to znači da je njihova zidarska širina 71cm, a stolarska 69cm. Svetla mera samog otvora se izračunava tako što se od modularne mere oduzme 9, što bi značilo da u ovom slučaju, svetla mera iznosi 61cm.

Preporučene standardne širine (svetla mera) za jednokrilna vrata se kreću od 61cm za ostave, 71cm za WC i kupatila, 81cm za sobe i kuhinje i 91cm ili 101cm za ulazna vrata.

Za dvokrilna vrata standardne širine su 121cm, 171cm i 201cm.

 

Konstrukcija vrata

Kada je u pitanju konstrukcija vrata, sva drvena vrata imaju skelet od dasaka, ali se on kod vrata koja imaju ravna krila ne vidi, a vidi se kod krila vrata od lameliranog i punog drveta.

Sva drvena vrata sadrže slepi ram, oblogu i ispunu vrata.

Slepi ram se obično pravi od čamovine. Obloga vrata može biti furnirska ploča (furnirana vrata), tvrda ploča vlakatnica, MDF bojena obloga.

 

Ispuna za vrata

Ispuna za vrata se takođe razlikuju. Ona je namenjena samo za unutrašnja vrata, koja nisu otporna na spoljašnje uticaje. Vrste ispuna za vrata su: kartonsko saće, ispuna od gredica, ispuna od letvica i ekstrudirana ploča iverica, ispuna od stirodura ili drugih materijala koji služe za toplotnu i zvučnu izolaciju.

Kod vrata od punog drveta, koja mogu biti sobna ili ulazna vrata, ispuna za vrata je daska od punog drveta.

 

Kako izmeriti otvor za vrata

Prilikom naručivanja novih vrata najbolje bi bilo da merenje prepustite stolaru koji će vam praviti vrata po meri, naročito u situaciju kada želite da zamenite već postojeća vrata zajedno sa štokom.

Kada je u pitanju novogradnja postupak je nešto lakši jer je potrebno da pravilno izmerite širinu, visinu i dubinu otvora u koji će vrata biti postavljena, kao i da odredite smer zatvaranja vrata.

uzimanje mere za sirinu vrata

Pravilno uzimanje mere širine otvora podrazumeva da izmerite širinu na dnu, u sredini i pri vrhu otvora. Najmanja mera se naziva širina svetlog okvira.

uzimanje mera za visinu vrata

Pravilno uzimanje mere visine otvora podrazumeva da izmerite visinu otvora uz desnu bočnu stranu, levu bočnu stranu, kao i visinu po sredini samog otvora. Najmanja mera se naziva visina svetlog okvira. Visina otvora podrazumeva da je prethodno završen pod, tj, da je postavljen parket, laminat, brodski pod ili keramičke pločice.

uzimanje mere za debljinu stoka

Dubina otvora se meri samo na prethodno omalterisanim i izgletovanim zidovima, a meri se dubina i na levoj i na desnoj strani, pri dnu, na sredini i pri vrhu otvora.