Turistička organizacija Tivat na sajmu turizma IFTM Top Resa 2018

od Admin u 27-09-2018 u Vesti i saopštenja

Turistička organizacija Tivat na sajmu turizma IFTM Top Resa 2018

Sajam turizma u Parizu „IFTM Top Resa“ 2018

Turistička organizacija Tivat je u sklopu NTO i u prisustvu ostalih lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede Crne Gore, predstavila svoju ponudu na 40-tom međunarodnom sajmu turizma IFTM Top Resa 2018 koji se ove godine održava od 25. do 28. septembra, u Parizu. “IFTM Top Resa” je najveći B2B sajam u Francuskoj, koji je ove godine okupio blizu 1600 najrazličitijih izlagača i više od 32000 ostalih profesionalaca iz oblasti turizma.

stand_crne_gore_na_sajmu_turizma_u_parizu

Posljednjih godina bilježi se konstantan trend rasta turističkog prometa iz ove zemlje, kada je u pitanju i grad Tivat i generalno Crna Gora, posmatrana u cjelosti. Ovo tržište je jedno od najznačajnijih tržišta, sa najvećim učešćem u turističkom prometu kada su u pitanju zemlje Evropske Unije. U 2017. godini grad Tivat je posjetilo ukupno blizu 1800 turista i ostvareno blizu 7000 noćenja. Za prvih 7 mjeseci obrađenih statističkih podataka po evidencijama MONSTATA, grad Tivat je u 2018. godini ukupno posjetilo 1300 turista, sa ostvarenih blizu 4250 noćenja, što je za 9% više u odnosu na isti period 2017. godine. Vjerujemo da će se razlika u evidenciji za avgust i spetembar, kao i ostatak godine približiti broju od 20%. U privatnom smještaju, koji je ove godine zabilježio puno više registrovanih izdavaoca, pokazao je statistiku od blizu 50% više dolazaka turista iz ove zemlje i blizu 25% više ostvarenih noćenja.

Crna Gora beleži trend rasta po broju turista 

Podaci posmatrani na nacionalnom nivou upućuju na statistike koje pokazuje da cijelokupna Crna Gora, bilježi konstantan trend rasta kada su u pitanju turisti koji dolaze iz ove zemlje, pa je za  prvih šest mjeseci ove godine zabilježen rast od 27%, u dolascima i 36% u noćenjima, u odnosu na prethodnu godinu. 

koktel_na_standu_crne_gore_na_sajmu_turizma_u_parizu_2018

Sajamska štandovska ponuda je osim odlične lokacije predstavnika Crne Gore i ove godine, oba dana sajamskog nastupa, bila upriličena koktelom za partnere crnogorske privrede iz Francuske i brojnih gostiju, uz degustacije naših tradicionalnih nacionalnih gastro specijaliteta.

Mišelin vodič o Crnoj Gori na francuskom jeziku

Prezentovan je i novi Michelin vodič o Crnoj Gori na francuskom jeziku, koji pored informativnog i opisnog dijela preporučuje određene lokalitete i ponude u Crnoj Gori.  Autori vodiča su prethodno boravili u Crnoj Gori, dok distribucija i prodaja širom Francuske odpočinje zvanično 15. oktobra.

miselin_vodic_o_croj_gori_na_frnacuskom

U okviru ovog vodiča, Mišelin je za Tivat rekao sledeće – da je poznat kao najmlađi grad Boke Kotorske, pominjući i prve pisane podatke iz 14 vijeka o ovom neobičnom mjestu, sa odličnim potencijalima za razvoj turizma koji nudi veliki broj charter letova u sezoni. Opisuje i postojanje jedne već sada jako poznate luksuzne marine. Pominje i tri poluostrva i ostrva Sv. Marko sa prisustvom Club Meda od 1980 do rata, zatim otok i crkvu na otoku, koja je pretrpjela veći broj rekonstrukcija, a datira iz 15 vijeka, ali i Prevlaku uz prisustvo dvije vjere koje su bile prisutne na tom prostoru. 

Luštica - čarobno mesto mira i opuštanja

Dajući svoje 3* (tri zvijezdice) poluostrvu Luštica, opisujući je kao čarobno mjesto mira i opuštanja, čak i u najjačoj top sezoni, dočaravajući riječima ovaj kraj kao nesvakidašnji spoj Boke Kotorske sa Jadranskim morem.

miselinov_vodic_na_francuskom_deo_o_tivtu

Veliko interesovanje Francuza za Tivat i Crnu Goru

Takođe, neposredno pred ovogodišnji početak sajma Top Resa, u udarnom terminu francuske nacionalne televizije France 5, emitovala se “Échappées Belles” epizoda o Crnoj Gori u trajanju od 90 min,  što je bio rezultat posjete ove TV ekipe Crnoj Gori, podržane kao projekat od strane NTO CG, ali i brojnih lokalnih TO. 

Velika_posecenost_standa_to_crne_gore_na_sajmu_turizma_u_parizu_2018

U pravcu nastavka ovog pozitivnog  trenda, dobre najave za sledeću 2019-tu godinu su takođe već sada, više nego evidentne. Na štandu TO Tivat vladalo je interesovanje za kratkom brošurom o Tivtu prevedenom na francuskom jeziku.

Porto Montenegro i Luštica bay

Takođe, u brojnim razgovorima, kakav je slučaj bio i sa predstavnicima kompanije „Évasion&DÉCOUVERTE“ – specijalizovanom Event organizacijom, zainteresovanom za saradnju sa našim 5* hotelima koji posluju na području opštine Tivat, nastojali smo što bolje predstaviti materijale i sadržaje naših hotela i povezati ih u cilju kreiranja budućih saradnji u organizacijama brojnih događaja za koje su zainteresovani, ali i brojnim predstavnicima zemalja koji su čuli za poznatu marinu Porto Montenegro i sadržajima koje ona nudi u cilju ostvarivanja potencijalnih saradnji. Naši predstvnici na tivatskom štandu su se potrudili, da u vidu proagandnog materijala predstave i novu marinu Luštica bay, takođe operativnu od ove godine i približe klijentima njihove sadržaje.

Transavia dva puta nedeljno leti za Tivat

Ne izostavljajući značaj nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines, pored redovnog saobraćaja ka Parizu na godišnjem nivou iz Podgorice i redovne linije ka Lionu tokom ljetnje sezone, ista kompanija saobraća i sa aeredroma u Tivtu u toku ljetnje sezone za Pariz, što je od velikog značaja za naš grad, Tu je takođe i low cost kompanija Transavia koja je u toku ljetnjih mjeseci imala direktne konekcije sa Tivtom, više puta u toku sedmice, a istu saradnju će nastavit i u 2019. godini, dva puta nedjeljno od aprila do kraja oktobra.

Interesovanje Francuza za ponudom Tivta

TUI Francuska i sljedeće godine najavljuje čarter letove i aranžmane za Crnu Goru u periodu od maja do oktobra iz više francuskih gradova, kao i MTO Travel.

Interesovanje Francuza za ponudom Tivta, Boke pa i Crne Gore u cjelosti, postoji i mimo ljetnje turističke sezone, kako nam predočavaju ranije statistike, pa će se nastaviti u intentziviranju dovođenja organizovanih grupa turista sa ovog područja i kada je u pitanju van sezonski turizam, kao i generalno zimska sezona.